Σχέδιο απαγόρευσης ρωσικού άνθρακα μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση, μα διεθνείς αναλυτές και ειδικοί μιλούν για κίνηση υψηλού ρίσκου με καταστροφικές συνέπειες, αν δεν υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.

Σχέδιο απαγόρευσης ρωσικού άνθρακα μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση, μα διεθνείς αναλυτές και ειδικοί μιλούν για κίνηση υψηλού ρίσκου με καταστροφικές συνέπειες, αν δεν υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.

Απαγόρευση ρωσικού άνθρακα, μελετά η ΕΕ! Χωρίς εναλλακτική λύση;

1.167 επισκέψεις στο άρθρο

Ως κίνηση υψηλού ρίσκου είναι οι σκέψεις, αλλά και οι αναφορές αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα στο έδαφός της, καθώς δεν φαίνεται να έχει εναλλακτική πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η ΕΕ σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τις παραγγελίες άνθρακα από τη Ρωσία, ακολουθώντας τις ΗΠΑ σε μία πιο σκληρή στάση, στο πλαίσιο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Κοινοποίησέ το »

Κάπου εδώ όμως το Bloomberg εντοπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του euro2day, για αυτό το τεράστιο κομμάτι του εμπορίου και το αποτέλεσμα φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο και μία τρελή κούρσα παγκοσμίως για τον άνθρακα.

Κίνηση υψηλού ρίσκου για την Ευρώπη!

Αν υπάρξει τελικά απόφαση για κατάργηση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ, αυτό θα είναι μία κίνηση υψηλού ρίσκου για την Ευρώπη, η οποία θα είναι ευάλωτη σε ελλείψεις και συνεχείς διακοπές ρεύματος, την ώρα που οι τιμές του άνθρακα εκτοξεύονται στα ύψη παγκοσμίως. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του euro2day, o ευρωπαϊκός άνθρακας εκτινάχθηκε 14% σε υψηλό τριών εβδομάδων την Τρίτη μετά την είδηση της προτεινόμενης απαγόρευσης, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να διπλασιάζονται από την αρχή του έτους. Ο δείκτης αναφοράς για τον ασιατικό άνθρακα έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο, ενώ ο αμερικανικός άνθρακας ξεπέρασε τα 100 δολάρια ανά τόνο την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε 13 χρόνια.

Καταστροφική η προτεινόμενη απαγόρευση άνθρακα για την ΕΕ!

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η Ευρώπη αγοράζει δύο είδη άνθρακα από τη Ρωσία. Τον θερμικό, που χρησιμοποιείται από τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και τον μεταλλουργικό, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή χάλυβα. Το ρωσικό μερίδιο των εισαγωγών θερμικού άνθρακα της ΕΕ είναι σχεδόν 70%, με τη Γερμανία και την Πολωνία να έχουν  μεγάλο βαθμό εξάρτησης.

«Η προτεινόμενη κύρωση θα ήταν καταστροφική για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές άνθρακα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Fabian Ronningen, αναλυτής στη νορβηγική Rystad Energy, για να προσθέσει ό,τι «κάποιος άνθρακας μπορεί να προέρχεται από άλλες αγορές, αλλά γενικά, η παγκόσμια αγορά άνθρακα είναι επίσης πολύ σφιχτή».

Η ενεργειακή κρίση φαίνεται ό,τι βαθαίνει ακόμα περισσότερο, αλλά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θέλουν λύσεις. Θα τις βρει η ΕΕ;
 

Κοινοποίησέ το »