Ρεβυθούσα, ένα μικρό νησί βοηθά ενεργειακά την Ευρώπη

Ρεβυθούσα, ένα μικρό νησί βοηθά ενεργειακά την Ευρώπη

  • Ρεβυθούσα, ένα μικρό νησί βοηθά ενεργειακά την Ευρώπη
  • Ρεβυθούσα, ένα μικρό νησί βοηθά ενεργειακά την Ευρώπη

Ρεβυθούσα, ένα μικρό νησί βοηθά ενεργειακά την Ευρώπη

1.243 επισκέψεις στο άρθρο

Πώς ένα ακατοίκητο νησί του Σαρωνικού με τον μοναδικό τερματικό σταθμό LNG στην Ελλάδα, βοηθά την Ευρώπη να είναι ενεργειακά αυτάρκης αυτό το χειμώνα.

Στη Ρεβυθούσα και στο ρόλο της να γίνει μια σημαντική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο έχουν εστιάσει αυτές τις μέρες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αφορμή στάθηκε η δημοσιογραφική αποστολή του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, από την Αμερική στο ακατοίκητο νησί του Σαρωνικού. Στο ρεπορτάζ γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τη συμβολή της Ελλάδας στο τέλος της ενεργειακής κρίσης και στην αυτάρκεια της Ευρώπης σε ενεργειακά αποθέματα,

Kοινοποίησέ το »


Σε τμήμα μιας περιοχής έκτασης μόλις 0,18 τετραγωνικά χιλιόμετρα (180.000 m²) λειτουργεί από το 1999 Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ). Εκεί παραλαμβάνονται φορτία φυσικού αερίου σε υγρή μορφή και αποθηκεύονται σε δεξαμενές και μετατρέπονται σε αέριο τροφοδοτώντας το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και ειδικότερα τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Αυτό το χειμώνα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο στάθηκε σύμμαχος της Ευρώπης, η οποία έχει αποφύγει το πιο δυστοπικό σενάριο της ενεργειακής κρίσης μέχρι στιγμής. Η εναλλακτική της στο φυσικό αέριο της Ρωσίας είναι το LNG, μια ευέλικτη μορφή φυσικού αερίου που εισάγεται σε μεγάλο βαθμό από χώρες όπως η ΗΠΑ, το Κατάρ, η Αυστραλία, η Αλγερία. Προς το παρόν τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης ανέρχονται στο 95% και σε αυτό έχει συμβάλει και η Ρεβυθούσα. Ο μοναδικός τερματικός LNG που βρίσκεται εκεί, λαμβάνει, αποθηκεύει και μετατρέπει το υγροποιημένο φυσικό αέριο ξανά σε αέριο. Στη συνέχεια, αυτό χρησιμοποιείται για να καλύψει κάποιες ανάγκες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάθετε περισσότερα στο βίντεο με το ρεπορτάζ του CNBC:

Kοινοποίησέ το »