Θέρμανση από τη γη και τον ήλιο

Διαβάστηκε από 2890 αναγνώστες -

Η εγκατάσταση μίας αξιόπιστης ηλιακής εφαρμογής ή ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού μειώνει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης σε μία κατοικία, προσφέροντας και ζεστό νερό χρήσης με απόλυτη οικονομία.

 
Η μέθοδος της ηλιοθερμίας
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης για τη χώρα μας είναι η ηλιοθερμία, μέσω της οποίας αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια για να θερμαίνουμε κάποιον χώρο ή για την παροχή ζεστού νερού χρήσης. Ειδικά για τη χώρα μας, όπου το φως του ηλίου βρίσκεται σε αφθονία καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, η εν λόγω εφαρμογή φαντάζει σαν ιδανική λύση, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ένα ηλιοθερμικό σύστημα αποτελείται από τους ηλιακούς συλλέκτες, ένα ή περισσότερα θερμοδοχεία και τα επιμέρους συστήματα, όπως είναι ο ηλιακός σταθμός με τον κυκλοφορητή και τον ελεγκτή του και ενδεχομένως το σταθμό παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Για να είναι ολοκληρωμένη η εγκατάσταση, πρέπει να συμπληρώνεται και με ένα σύστημα θέρμανσης που θα καλύπτει τις ανάγκες σε θερμότητα, όταν η αποθηκευμένη ενέργεια του θερμοδοχείου δεν επαρκεί. Ιδανικό σύστημα θέρμανσης για την ηλιακή υποβοήθηση θεωρούνται οι λέβητες συμπυκνώσεως αερίου ή πετρελαίου ή, εναλλακτικά, η χρήση αντλιών θερμότητας αέρος/νερού. Στα θετικά της ηλιοθερμίας περιλαμβάνεται το χαμηλό κόστος συντήρησης και το επεκτάσιμο μέγεθος της εγκατάστασης ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, οι οποίες καθορίζουν και το συνολικό κόστος του συστήματος. Το κυριότερο μειονέκτημα, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για την κύρια πηγή, αλλά για έναν τρόπο υποβοήθησης της θέρμανσης, ο οποίος μάλιστα έχει αυξημένο αρχικό κόστος και σχετικά μεγάλο χρόνο απόσβεσης.

Η μέθοδος της γεωθερμίας
Μία εναλλακτική πρόταση θέρμανσης και ψύξης, αποτελεί και η γεωθερμία, προσφέροντας εξοικονόμηση σε συνδυασμό με ποιοτική θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης. Το γεωθερμικό σύστημα έχει ως βασικό άξονα λειτουργίας την εκμετάλλευση της ενέργειας του υπεδάφους, η οποία διατηρείται σταθερή όλο το χρόνο. Έτσι, η θέρμανση του κτιρίου επιτυγχάνεται μέσω της απορρόφησης της θερμότητας του υπεδάφους και της μεταφοράς της  στο εσωτερικό του κτιρίου. Το ανάποδο συμβαίνει στην περίπτωση της ψύξης. 

Η αντικατάσταση ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης σε ένα υφιστάμενο κτίριο, είναι εφικτή, όταν στο εσωτερικό του σπιτιού είναι ήδη εγκατεστημένη ενδοδαπέδια θέρμανση ή μονάδες εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα [fan coil units]. Καταργείται, λοιπόν, η υφιστάμενη συμβατική πηγή ενέργειας και τοποθετείται μια γεωθερμική αντλία θερμότητας αντίστοιχης ισχύος. Πιο συχνά όμως συναντάμε συνδυασμό ενός συμβατικού λέβητα πετρελαίου με κλασικά σώματα καλοριφέρ. Τότε ο μόνος τρόπος να συνδυαστεί το γεωθερμικό σύστημα με ένα δίκτυο καλοριφέρ χωρίς επεμβάσεις στο εσωτερικό δίκτυο, είναι να είναι συνδεδεμένα παράλληλα, δηλαδή να καταλήγουν σε συλλέκτη με ξεχωριστές σωληνώσεις. Όταν, όμως, τα σώματα είναι συνδεδεμένα σε σειρά, χρειάζονται επεμβάσεις που ίσως καθιστούν ασύμφορη οικονομικά την εφαρμογή.Το ποσοστό της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται κατά τη λειτουργία ενός γεωθερμικού συστήματος αγγίζει το 55% στη λειτουργία θέρμανσης και το 45% στη λειτουργία ψύξης προσφέροντας σχετικά σύντομη απόσβεση. 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ

  • Η ποιότητα στην θέρμανση, ψύξη και ύδρευση έχει όνομα

    Η Reflex έχει για σας έτοιμες όλες τις απαραίτητες λύσεις για να μεταφέρετε την ενέργεια με ασφάλεια, ποιότητα και υψηλή απόδοση στον τελικό της προορισμό. Διαθέτει άριστα συστήματα διατήρησης πίεσης, διαχωριστές αέρα και σωματιδίων, συστήματα πλήρωσης και επεξεργασίας νερού, συστήματα απαέρωσης , δοχεία παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, συστήματα πλήρωσης και εναλλάκτες θερμότητας. τηλ: 210 6714737 Περισσότερα
  • Οικονομικές προτάσεις θέρμανσης & κλιματισμού

    Η COPCO διαθέτει μια πλήρη γκάμα ενεργειακού και υδραυλικού εξοπλισμού. Η μακρόχρονη εμπειρία της στο χώρο του κλιματισμού,της θέρμανσης, των ηλιακών και του εξοπλισμού εργαλειομηχανών είναι η εγγύηση για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της. τηλ: 210 4946298 Περισσότερα
  • Πάρετε την σωστή επιλογή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας!

    Η ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α.Ε. καθιερώνεται ως πρωτοπόρος στην αγορά των υδραυλικών ειδών - θέρμανσης - φυσικού αερίου και ειδών υγιεινής. Ενισχύεται η ηγετικής της θέση μέσω της αύξησης των μεριδίων της στην Ελληνική αγορά και της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στις αγορές του εξωτερικού. τηλ: +30 210 64 28 914 Περισσότερα

Ηλιακός νέας γενιάς για τζάμπα νερό & θέρμανση!

10 σημεία SOS για να δουλεύει ο ηλιακός σου στο μάξιμουμ!

Ο δεκάλογος του ηλιακού θερμοσίφωνα

Top διαμονή με λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας

Τα «κλειδιά» στην επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα

Ηλιακός νέας γενιάς για τζάμπα νερό και θέρμανση!

Ο ήλιος σου πληρώνει τους λογαριασμούς

Κάνε τον ηλιακό σου να δουλεύει στο maximum!

Έτσι ο ηλιακός σου θα αντέξει για πάντα!

Ηλιακός για δωρεάν ζεστό νερό & καλοριφέρ!

Ένα ηλιακό σύστημα για όλα! Κλιματισμός, θέρμανση, ζεστό νερό!

4 δουλειές την άνοιξη για να μην πληρώνεις όλο το χρόνο

Έξυπνα tips για να επιλέξεις τον σωστό ηλιακό θερμοσίφωνα

10 SOS για να δουλεύει ο ηλιακός σου στο maximum!

ΔΩΡΕΑΝ επιδότηση για το σπίτι σου μέχρι 25.000 ευρώ!

Αλλαξε ηλιακό θερμοσίφωνα με ΔΩΡΕΑΝ επιδότηση!

Ηλιακός νέας γενιάς για τζάμπα νερό & θέρμανση!

Ένα ηλιακό σύστημα για όλα! Κλιματισμός, θέρμανση & ζεστό νερό!

Ελλάδα και ήλιος πάνε πακέτο! Εκμεταλλεύσου το!

Επένδυσε στον ηλιακό, σε γλιτώνει και από τα έξοδα θέρμανσης!

περισσότερα »