Σύμμαχος στην άνεση και την οικονομία

Διαβάστηκε από 10828 αναγνώστες -

Οι ψηφιακοί θερμοστάτες συνιστούν πλέον τον πρώτο σύμμαχο στην προσπάθεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από τα μεγάλα έξοδα της θέρμανσης.

 
Στο άκουσμα της φράσης οικονομία στη θέρμανση στις μέρες μας ο νους μας πάει αμέσως σε έννοιες όπως αλλαγή του χρησιμοποιούμενου καυσίμου, μετατροπή του συστήματος σε αυτόνομο, μόνωση κελύφους, χρήση βιομάζας και εναλλακτικών πηγών. Σχεδόν ποτέ δε συνδέουμε την οικονομία με τον πρώτο σύμμαχό μας στην προσπάθειά εξοικονόμησης με τον οποίο μάλιστα ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή, το θερμοστάτη χώρου. Κι όμως αυτό το παραμελημένο και ταπεινό κουτάκι με τις φωτεινές ενδείξεις, ή και χωρίς αυτές, καμιά φορά μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον προϋπολογισμό της θέρμανσης και να μας απαλλάξει από μεγάλες σκοτούρες.

Τι κερδίζω με έναν θερμοστάτη χώρου;
Ο θερμοστάτης χώρου παίζει, ή καλύτερα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη σωστή διαχείριση του συστήματος όσο και στην αυξημένη άνεση. Η αντικατάσταση του παλιού, απλού, ηλεκτρομηχανικού θερμοστάτη χώρου με έναν σύγχρονο ψηφιακό θα δώσει στο σύστημα νέες, αναβαθμισμένες δυνατότητες. Το κόστος για μια τέτοια παρέμβαση η οποία μπορεί εύκολα να γίνει από τον καθένα μας δεν υπερβαίνει τα 100€, ποσό που μπορεί τάχιστα να αποσβεστεί από τις άμεσες θετικές συνέπειες της εξοικονόμησης και της ορθής διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης. Οι ψηφιακοί θερμοστάτες χώρου και ιδιαίτερα αυτοί που απλουστευτικά ονομάζονται «έξυπνοι», μελετώντας την αντίδραση του κτηρίου, καταφέρνουν να το θερμάνουν αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας 10%-20% λιγότερη ενέργεια. Αυτό συνδυαζόμενο με την αυξημένη άνεση, που ασφαλώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για ένα σύγχρονο κτήριο, τους καθιστούν αναπόφευκτη επιλογή.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία μέσω… smartphone
Η ραγδαία εξάπλωση του internet και των επικοινωνιών μέσω καλωδιακής ή ασύρματης επικοινωνίας δεν έχει αφήσει αδιάφορους τους κατασκευαστές θερμοστατών χώρου. Σε πολλά μοντέλα παρέχεται η δυνατότητα αμφίδρομου χειρισμού τους από το τηλέφωνο ή μέσω γραπτών μνημάτων κινητής τηλεφωνίας. Έτσι εκτοξεύονται οι δυνατότητες διαχείρισης αφού μπορεί κανείς ευρισκόμενος οπουδήποτε να ενημερωθεί για τις συνθήκες θερμοκρασίας στην εξοχική του κατοικία αλλά και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία ώστε η άφιξή του να συνοδευτεί από μια άνετη διαμονή.

Οι λειτουργίες που τους καθιστούν απαραίτητους
Ποιες είναι όμως οι τεχνολογίες που επιτρέπουν σε ένα θερμοστάτη να τα καταφέρει όλα αυτά και ουσιαστικά να αναμορφώσει τη λειτουργία της θέρμανσης όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα; Τα «καλούδια» που κομίζουν τα μικρά αυτά τεχνολογικά θαύματα δεν είναι λίγα. Ας τα δούμε συνοπτικά.
Χρονοπρογραμματισμός: Ο χρονοπρογραμματισμός, δηλαδή η δυνατότητα να ρυθμιστεί η κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε ώρα της ημέρας ή της εβδομάδας αποτελεί ίσως τον πιο διαδεδομένο τρόπο επίτευξης συνθηκών άνεσης και οικονομίας. 

Ο θερμοστάτης μπορεί να προγραμματιστεί κατάλληλα, ώστε να ρυθμίζει τη θερμοκρασία χώρων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε στιγμής και μάλιστα αυτό να το κάνει με τρόπο αυτόνομο. Μειωμένη θερμοκρασία κατά τις νυχτερινές ώρες, θερμοκρασία συντήρησης κατά τις ώρες που δε βρίσκεται κανείς στο σπίτι, υψηλότερη το πρωί και τα Σαββατοκύριακα, όλα αυτά μπορούν να προβλεφθούν και να εκτελούνται πιστά συντελώντας στην επίτευξη άρτιων θερμοκρασιακών συνθηκών. Παράλληλα επιτυγχάνεται και δραματική μείωση της κατανάλωσης, αφού ο θερμοστάτης, γνωρίζοντας τη θερμοκρασία στην οποία θα πρέπει να μεταβεί κατά την επόμενη χρονική περίοδο, μεθοδεύει τη σταδιακή αποκλιμάκωσή της ώστε αυτό να γίνει με τρόπο οικονομικό και χωρίς ενόχληση για τους ενοίκους.

Τεχνική της αυτοεκμάθησης
Είναι μια επίσης νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους σύγχρονους θερμοστάτες χώρου. Η λειτουργία της στηρίζεται στην εύρεση του κατάλληλου ρυθμού παροχής ενέργειας στο κτήριο ώστε να περιορίζονται οι απώλειες και να διατηρείται η θερμοκρασία των χώρων όσο πλησιέστερα γίνεται στο επιθυμητό επίπεδο, χωρίς διακυμάνσεις και ενοχλητικές μεταβολές. Οι μεταβολές αυτές, μεταξύ κρύου και ζέστης κατά την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συστήματος θέρμανσης, αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των παρωχημένης τεχνολογίας ηλεκτρομηχανικών θερμοστατών και οφείλονται στη μικρή δυνατότητα που έχουν στην επίτευξη μικρής θερμοκρασιακής υστέρησης. Οι «έξυπνοι» θερμοστάτες χώρου χρησιμοποιούν διαφορετική λογική. Ανοίγουν και κλείνουν τη θέρμανση βασιζόμενοι όχι μόνο στην τρέχουσα θερμοκρασία του χώρου αλλά και στα χαρακτηριστικά αδράνειας του κτιρίου. Έτσι ο χώρος διατηρείται συνεχώς σε σωστή θερμοκρασία και επιτυγχάνονται συνθήκες αυξημένης άνεσης από τη διαρκή αίσθηση ικανοποιητικής και ομαλής θέρμανσης. Και είναι αυτή η διαρκής θέρμανση που οδηγεί τελικά τους ενοίκους στη μείωση της επιθυμητής θερμοκρασίας ρύθμισης στο θερμοστάτη που συνεπάγεται δραστική οικονομία.

Αντίληψη της φαινόμενης θερμοκρασίας
Η τεχνολογία πλέον επιτρέπει σε συσκευές όπως ο θερμοστάτης να αντιλαμβάνονται την αίσθηση της θερμοκρασίας με τον ίδιο τρόπο όπως και ο άνθρωπος. Αυτό δεν είναι κάτι αυτονόητο ούτε απλό. Κάθε κλασσικός θερμοστάτης διαθέτει αισθητήρες με τους οποίους μετράει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα και αποφασίζει με απλά λόγια αν «κάνει κρύο» ώστε να ενεργοποιήσει το σύστημα θέρμανσης. Δυστυχώς ο πολύπλοκος ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται τη θερμοκρασία με εντελώς διαφορετικό τρόπο βασιζόμενος σε ένα πλήθος παραμέτρων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η θερμοκρασία του αέρα, χωρίς όμως να είναι η μόνη. Άλλες παράμετροι όπως η ακτινοβολία των σωμάτων και των δομικών στοιχείων του χώρου παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Ένας σύγχρονος ψηφιακός θερμοστάτης συνεκτιμά αυτή και άλλες παραμέτρους και υπολογίζει τη φαινόμενη θερμοκρασία χώρου, δηλαδή αυτή που οι ιδιότροπες αισθήσεις του ανθρώπου αντιλαμβάνονται και όχι αυτή που δείχνει ένα θερμόμετρο τοποθετημένο στον τοίχο. Με άλλα λόγια, κατανοώντας το μηχανισμό με τον οποίο η θερμοκρασία γίνεται αντιληπτή από τα ανθρώπινα όντα η τεχνολογία των σύγχρονων θερμοστατών επιτρέπει βελτιωμένες συνθήκες άνεσης και ευεξίας.

Θερμοστάτες με μνήμη
Οι σύγχρονοι ψηφιακοί θερμοστάτες χώρου διακρίνονται επίσης για τις αναβαθμισμένες δυνατότητες που έχουν στον τομέα του χειρισμού και της απεικόνισης. Ας μη βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε τις δυνατότητες αυτές απλά προσπάθειες των κατασκευαστών για να προσδώσουν στα προϊόντα τους ελκυστικότερη εμφάνιση και μόνο. Πράγματι, μια μεγάλη έγχρωμη οθόνη με ευκρινείς ενδείξεις και δυνατότητα χειρισμού μέσω επαφής (touchscreen) αναβαθμίζει σημαντικά την αντίληψη του χρήστη σχετικά με τις ουσιαστικές λειτουργίες της συσκευής που κρύβονται κάτω από το όμορφο περιτύλιγμα. Ειδικά αν συνδυαστεί με τη δυνατότητα της καταγραφής του ιστορικού των θερμοκρασιών και των άλλων παραμέτρων λειτουργίας, αυτή η αναβαθμισμένη απεικονιστική δυνατότητα έρχεται σε πλήρη σύμπτωση με τα συμπεράσματα και τις υποδείξεις της ψυχοενεργοποιητικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία η ευαισθητοποίηση του ανθρώπου σχετικά με την πολυπόθητη εξοικονόμηση τον καθιστά ουσιαστικό παράγοντα στην επίτευξή της. Με άλλα λόγια όσο πιο εύκολα γίνεται κατανοητή από κάποιον η αιτία της σπάταλης τόσο ευκολότερο είναι για τον ίδιο να συμμετέχει στον περιορισμό της.
Επιπλέον, ορισμένοι σύγχρονοι ψηφιακοί θερμοστάτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το boiler για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)

Και η Google στον αυτοματισμό κτιρίων
Ο κτιριακός αυτοματισμός στις μέρες μας δεν αποτελεί πολυτέλεια ή εξειδίκευση, αλλά ανάγκη για κάθε σύγχρονο άνθρωπο που αναζητά τρόπους να διευκολύνει τη ζωή και την καθημερινότητά του και να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα. Αρκετή απόδειξη για την ολοκληρωτική εδραίωση των νέων αυτών τεχνολογιών στην αγορά είναι το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες κτιριακού αυτοματισμού έχουν ήδη προχωρήσει στην κατασκευή ψηφιακών θερμοστατών, ως μια πρώτη κίνηση εισόδου στη νέα εποχή των κτιρίων. Φανταστείτε ότι μέχρι και η Google, η γνωστή εταιρεία-κολοσσός, εξαγόρασε μέσα στο καλοκαίρι τη Nest, εταιρεία κατασκευής εφαρμογών για έξυπνα σπίτια. Το ποσό της εξαγοράς, μάλιστα, δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο αφού έφτασε τα 2,34 δις ευρώ! «Ήδη κατασκευάζουν εκπληκτικά προϊόντα. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων» είπε ο Λάρι Πέιτζ, εκτελεστικός διευθυντής της Google, αποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία επένδυση, αλλά κίνηση της αμερικανικής εταιρείας για την διείσδυσή της στην αγορά του smart home και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Άρθρο του κ. Βασίλη Θεοδώρου, Γεν. Διεύθυνση, Διεύθυνση Έρευνας & Ανάπτυξης της CHARMEG

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

 • Πάνω από 20 χρόνια υπογράφει σημαντικά Τουριστικά & Οικιακά έργα

  Η CLIMATISM έχει διαχειριστεί επιτυχώς τη μελέτη, το σχεδιασμό & την υλοποίηση σύνθετων εγκαταστάσεων κλιματισμού & ψύξης για ξενοδοχειακές μονάδες,  συγκροτήματα κατοικιών, πολυκατοικίες, μεζονέτες, μονοκατοικίες & εξοχικές κατοικίες. τηλ: 210 8981 130 Περισσότερα
 • Oλοκληρωμένη γκάμα προϊόντων κλιματισμού/θέρμανσης

  Ecofer: Σε αποκλειστική συνεργασία με την Ιταλική ARGOCLIMA η πρωτοποριακή σειρά φορητών κλιματιστικών ARGO. Κατάλληλα για κάθε χώρο, προσαρμόζονται πλήρως στις απαιτήσεις του χρήστη. τηλ: 2106715510 Περισσότερα
 • Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE

  Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE από την ΓΕΝΕΜ: Α ενεργειακής κλάσης VS κλάσης D του κλασικού θερμοσίφωνα. Αποτελούν μια οικολογική και οικονομική λύση στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με εξοικονόμηση ως και 87%. Ζεστό νερό σε 7 δευτερόλεπτα χωρίς απώλειες και με εξοικονόμηση νερού και χώρου. τηλ: 210-9596470 Περισσότερα
 • Αξιόπιστες λύσεις για κάθε ανάγκη Θέρμανσης!

  Η ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.: δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο από το 1975 ως αποκλειστική αντιπρόσωπος του γερμανικού οίκου Vaillant. Εμπορεύεται λέβητες αερίου και αντλίες θερμότητας, προσφέροντας άμεση και αξιόπιστη λύση σε κάθε εφαρμογή θέρμανσης. τηλ: 2106665552 Περισσότερα
 • Ζεσταίνεσαι άφοβα και εξοικονομείς

  Oι αντλίες θερμότητας της LG, THERMA V σου εξασφαλίζουν την ιδανική θερμοκρασία με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Εγκαθίστανται εύκολα και είναι 100% συμβατές με σώματα καλοριφέρ και ενδοδαπέδια θέρμανση. τηλ: 801 11 200 900 Περισσότερα
 • Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου από την elith!

  Η Elith είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που παράγει σώματα υπέρυθρης θέρμανσης από φυσικό πέτρωμα. Έχοντας αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και πολλά βραβεία καινοτομίας, η Elith κατασκευάζει τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης μαρμάρου με πολύ μεγάλη επιτυχία. τηλ: 25210 55621 Περισσότερα

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΙΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

 • Μέτρηση για αυτονομίες θέρμανσης πολυκατοικιών

  Τεχνογνωσία & Τεχνολογία από την DELATOLAS ENERGY. Παγκόσμια Πρωτοπορία στην αυτόνομη θέρμανση για παλαιές πολυκατοικίες με τους νέους Μετρητές Μ8 της Brunata και με κεντρικό λέβητα συμπύκνωσης, ο οποίος μαζί με θερμοστατικές κεφαλές και θερμιδομετρητές σε κάθε σώμα, εξασφαλίζει έως και 60% εξοικονόμηση ενέργειας. τηλ: 2102619074, 2102690292 Περισσότερα
 • Αξιόπιστος κλιματισμός για όλες τις εποχές

  MIDEA - ΄Όμιλος Τουρνικιώτη - Η λύση στις ανάγκες θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης για το σπίτι και την επιχείρηση.  Αναβαθμίστε την ποιότητα ζωής με δυνατότητα επιδότησης μέχρι και 85% από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». τηλ: 210.52.88.877 Περισσότερα
 • Έξυπνη ενδοδαπέδια θέρμανση

  Στην Thermovent Hellas A.E. θα βρείτε άριστα συστήματα θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό και επαγγελματικό κτιριακό τομέα. Η Thermovent  προτείνει τα έξυπνα ενδοδαπέδια συστήματα θέρμανσης της Purmo: Rolljet, Noppjet,  Klettjet, Klettjet R, ts14 S, ts14 R. τηλ: 210 9887400 Περισσότερα
 • Η Economy Green Energy ζεσταίνει τα όνειρά σας!

  Economy Green Energy: Εμπειρία, τεχνογνωσία, άρτια καταρτισμένα στελέχη και εξειδικευμένα συνεργεία. Καλύπτει κάθε στιγμή ακόμα και την πιο απαιτητική εφαρμογή φυσικού αερίου και θέρμανσης. Οι υπηρεσίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ ISO 9001:20015. τηλ: 210 2112591 Περισσότερα
 • Ο σημαντικότερος κατασκευαστής λεβήτων βιομάζας

  Η εταιρεία Ν. ΣΑΜΑΡΑΣ κατασκευάζει λέβητες βιομάζας με εξειδίκευση στα «ιδιαίτερα» στερεά καύσιμα. Κερδίστε εξοικονόμηση κόστους από 40 ως 100%, οικολογική μακροχρόνια λειτουργία, αξιοπιστία και ποιότητα που εγγυάται το όνομα Ν. Σαμαράς από το 1957 με γνώση και μεράκι! τηλ: 2299063480, 6977355067 Περισσότερα
 • Αυτονομίες θέρμανσης για μέγιστη οικονομία

  Το AutoHeat είναι ένα σύστημα αυτονομίας καλοριφέρ το οποίο προσφέρει 50% οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο κεντρικής θέρμανσης με αυτονομία και 50% οικονομία σε σχέση με οποιοδήποτε ηλεκτρικό καλοριφέρ ή σόμπα χαλαζία. Ένα αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα, για ποιοτική θέρμανση όπου και όταν την θέλετε, χωρίς μερεμέτια και χωρίς έξοδα συντήρησης. τηλ: 801 3000 101 Περισσότερα
 • Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE

  Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE από την ΓΕΝΕΜ: Α ενεργειακής κλάσης VS κλάσης D του κλασικού θερμοσίφωνα. Αποτελούν μια οικολογική και οικονομική λύση στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με εξοικονόμηση ως και 87%. Ζεστό νερό σε 7 δευτερόλεπτα χωρίς απώλειες και με εξοικονόμηση νερού και χώρου. τηλ: 210-9596470 Περισσότερα
 • Ολοκληρωμένες λύσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα

  Η Cocoon Ecoclima δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  Επενδύουν στην Τεχνολογία ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, συνδυάζοντας τη μέγιστη απόδοση στις καλύτερες τιμές σε φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόνομα και διασυνδεδεμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας, Net Metering, αντλίες θερμότητας. τηλ: 211 7109382-3 Περισσότερα
 • Τεχνολογίες που γλιτώνουν ενέργεια & χρήματα

  Η εταιρεία Βασίλειος Μπατάλας είναι μία μελετητική-εμπορική και κατασκευαστική εταιρεία με ειδίκευση στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος  στο Νομό Πιερίας των κορυφαίων εταιρειών : Vaillant, NIBE και Big Solar.  Επιπλέον, ασχολείται με δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Αυτονομώ". τηλ: 23510 29777 Περισσότερα
 • Φυσικό Αέριο για αυτονομία και οικονομία

  Η ENERGY SAVING αναλαμβάνει όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση φυσικού αερίου ή να συνδεθεί με αέριο.Αναλαμβάνει από την αυτοψία στον χώρο ώστε να προταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, η καλύτερη δυνατή λύση κατασκευαστικά, ως την κατάθεση μελέτης, τα εξειδικευμένα συνεργεία και την έκδοση βεβαίωσης κατασκευής. τηλ: 210 2220515 Περισσότερα
 • Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου από την elith!

  Η Elith είναι η πρώτη και η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που παράγει σώματα υπέρυθρης θέρμανσης από φυσικό πέτρωμα. Έχοντας αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και πολλά βραβεία καινοτομίας, η Elith κατασκευάζει τα σώματα υπέρυθρης θέρμανσης μαρμάρου με πολύ μεγάλη επιτυχία. τηλ: 25210 55621 Περισσότερα
 • Αξιόπιστες λύσεις για κάθε ανάγκη Θέρμανσης!

  Η ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.: δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο από το 1975 ως αποκλειστική αντιπρόσωπος του γερμανικού οίκου Vaillant. Εμπορεύεται λέβητες αερίου και αντλίες θερμότητας, προσφέροντας άμεση και αξιόπιστη λύση σε κάθε εφαρμογή θέρμανσης. τηλ: 2106665552 Περισσότερα