Με 1.000 ευρώ τον βάζεις. Σε 3 χρόνια αποσβένεις, γι άλλα 10 κερδίζεις! Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Οι ηλιακοί συλλέκτες σωληνώσεων κενού διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση ενός συστήματος.

Οι ηλιακοί συλλέκτες σωληνώσεων κενού διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση ενός συστήματος.

Σε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα, οι συλλέκτες μπορούν να τοποθετηθούν μαζί με τη δεξαμενή αποθήκευσης ή χωριστά.

Σε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα, οι συλλέκτες μπορούν να τοποθετηθούν μαζί με τη δεξαμενή αποθήκευσης ή χωριστά.

Τα εξωτερικά μέρη ενός συστήματος είναι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν και να λειτουργούν και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τα εξωτερικά μέρη ενός συστήματος είναι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν και να λειτουργούν και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Με 1.000 ευρώ τον βάζεις. Σε 3 χρόνια αποσβένεις, γι άλλα 10 κερδίζεις! Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Δεξαμενή αποθήκευσης (boiler)

Δεξαμενή αποθήκευσης (boiler)

  • Με 1.000 ευρώ τον βάζεις. Σε 3 χρόνια αποσβένεις, γι άλλα 10 κερδίζεις! Ηλιακός Θερμοσίφωνας
  • Οι ηλιακοί συλλέκτες σωληνώσεων κενού διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση ενός συστήματος.
  • Σε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα, οι συλλέκτες μπορούν να τοποθετηθούν μαζί με τη δεξαμενή αποθήκευσης ή χωριστά.
  • Τα εξωτερικά μέρη ενός συστήματος είναι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν και να λειτουργούν και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
  • Με 1.000 ευρώ τον βάζεις. Σε 3 χρόνια αποσβένεις, γι άλλα 10 κερδίζεις! Ηλιακός Θερμοσίφωνας
  • Δεξαμενή αποθήκευσης (boiler)

Με 1.000 ευρώ τον βάζεις. Σε 3 χρόνια αποσβένεις, γι άλλα 10 κερδίζεις! Ηλιακός Θερμοσίφωνας

17.490 επισκέψεις στο άρθρο (22/11/2023)
Σχολιάστε

- Ένα νοικοκυριό 4 ατόμων, καταναλώνει 50 λίτρα ζεστό νερό ανά άτομο την ημέρα.
- Ένας καλός ηλιακός, με την εγκατάσταση του, κοστίζει περίπου 1000 ευρώ.
- Η χρήση του εξοικονομεί περίπου 370 ευρώ τον χρόνο από τον λογαριασμό ρεύματος.
- Ο καταναλωτής σε 3 χρόνια κάνει απόσβεση.

ELITH
THERMOVENT HELLAS A.E.

Τα τελευταία χρόνια οι σκέψεις για εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης έχουν την τιμητική τους, καθώς η αύξηση της τιμής των καυσίμων και του ρεύματος έχει επιβαρύνει κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η ηλιοθερμία είναι η μέθοδος με την οποία αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια για να θερμαίνουμε κάποιον χώρο ή για να μας παρέχεται ζεστό νερό χρήσης. Γενικά στις οικιακές εφαρμογές θέρμανσης το μέσο μεταφοράς θερμότητας είναι το νερό, το οποίο θερμαίνεται με την καύση πετρελαίου ή φυσικού αερίου και κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα ή τη θέρμανση δαπέδου στα συστήματα ηλιοθερμίας. Το νερό για την θέρμανση μπορεί να θερμανθεί μέσω της ηλιακής ενέργειας κατά μεγάλο ποσοστό ανάλογα με την εγκατάσταση, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του καταναλισκόμενου συμβατικού καυσίμου. Πώς κερδίζουμε λοιπόν, με έναν ηλιακό θερμοσίωνα;

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »


Ένα νοικοκυριό 4 ατόμων, καταναλώνει 50 λίτρα ζεστό νερό ανά άτομο την ημέρα
 
Σε γενικές γραμμές ένας άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο 50 λίτρα/μέρα, επομένως σε μια τετραμελή οικογένεια αντιστοιχούν 200 λίτρα. Η δεξαμενή αποθήκευσης του νερού χρήσης έχει χωρητικότητα που κυμαίνεται από 100 έως 200 λίτρα για συνήθεις οικιακές εφαρμογές. Ως προς τα υλικά της, είναι συνήθως χαλύβδινη, με εσωτερική επίστρωση για προστασία από τη διάβρωση. Η επίστρωση αυτή μπορεί να είναι από ειδικά πλαστικά ή εποξειδικά χρώματα ή εμαγιέ (υαλόκραμα). Εναλλακτικά και για ακριβότερα συστήματα, η δεξαμενή αποθήκευσης μπορεί να είναι χάλκινη ή ανοξείδωτη. Εξωτερικά, έχει πολύ καλή μόνωση συνήθως από πολυουρεθάνη ή υαλοβάμβακα και συνήθως έχει ενσωματωμένη κάποια ηλεκτρική αντίσταση. Στα συστήματα κλειστού κυκλώματος, έχει επιπλέον ενσωματωμένο εναλλάκτη για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου ή σε πιο ακριβά συστήματα είναι διπλών τοιχωμάτων (ανάμεσα στα δύο τοιχώματα κυκλοφορεί το θερμαινόμενο μέσο).

Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας, με την εγκατάσταση του, κοστίζει περίπου 1000 ευρώ
 
Το κόστος εγκατάστασης ενός ηλιοθερμικού συστήματος κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης αλλά και το ποσοστό που θέλει κάποιος να μειώσει αναφορικά με την κατανάλωση καυσίμου. Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι, το μέγεθός του (και κατά συνέπεια το κόστος του) μπορεί να είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του χρήστη και να μεταβάλλεται εύκολα. Για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετηθεί ένα σύστημα που να αναλαμβάνει κατά 30% το φορτίο της θέρμανσης, και μετά από ένα χρόνο να επεκταθεί με την τοποθέτηση επιπλέον ηλιακών συλλεκτών έτσι ώστε να καλύπτει το 60% της θέρμανσης. Πάντως, ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας, μαζί με την εγκατάσταση του, κοστίζει περίπου 1000 ευρώ.
Ειδικά για την περίπτωση εγκατάστασης ηλιοθερμικών σε νεοαναγειρόμενο κτίριο, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγαλύτερη, επειδή ένα μέρος των χρημάτων που επενδύονται για την ηλιοθερμία, εξοικονομούνται από την πρώτη μέρα, κατά την αγορά του βασικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμηθεί η αγορά λέβητα ισχύος 20 kW αντί για 50 kW, εάν κατά την αρχική εγκατάσταση (νεοαναγειρόμενη οικοδομή) εγκατασταθεί και ηλιοθερμικό σύστημα με συμμετοχή 60%.

 
Η ιδανική σχέση κόστους - απόδοσης είναι η επίτευξη μιας κάλυψης της τάξης του 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου (θέρμανση χώρου και παροχή ζεστού νερού χρήσης). Στην πράξη και με βάση τη μέση ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και τη μέση απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης των κτιρίων, η επιφάνεια των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου, ενώ ο απαιτούμενος όγκος αποθήκευσης είναι περίπου δεκαπλάσιος, υπολογισμένος σε λίτρα. Σε γενικές γραμμές, για μία οικία 100τ.μ., απαιτούνται 20τ.μ. επίπεδων συλλεκτών και 1000 λίτρα δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού (περίπου 200λ. για το ζεστό νερό χρήσης και 800λ. για το νερό θέρμανσης). Σε περίπτωση δώματος, η απαιτούμενη διαθέσιμη επιφάνεια θα πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη της επιφάνειας των συλλεκτών, δηλαδή περίπου 30 τ.μ., ενώ για την εγκατάσταση των δοχείων αποθήκευσης απαιτούνται περίπου 3-4 τ.μ.

Η χρήση του εξοικονομεί περίπου 370 ευρώ τον χρόνο από τον λογαριασμό του ρεύματος
 
Οι δαπάνες κεντρικής θέρμανσης στις πολυκατοικίες έχουν γίνει τελευταία συνηθισμένο θέμα συζήτησης σε χώρους δουλειάς, ταβέρνες και σπίτια. Ο συνδυασμός αυξημένων τιμών του πετρελαίου, ο κρύος χειμώνας και η ενεργειακή κρίση αύξησαν το ύψος των μηνιαίων λογαριασμών. Ενώ οι καταναλωτές συνεχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν τους λογαριασμούς με κάθε μέσο, όπως είναι η οικονομία, η αλλαγή θερμοστατών, η περιστολή των λαθροχειριών, αγνοείται μία άλλη δυνατότητα σημαντικής περιστολής των ενεργειακών δαπανών η οποία είναι τόσο γνωστή που απλά παραβλέπεται. Μπορεί δε άνετα με το ζεστό νερό που παράγει να εξοικονομήσει τα 370 ευρώ. 

Ο καταναλωτής σε 3 χρόνια κάνει απόσβεση

Με την εξοικονόμηση που κάνει, ο καταναλωτής σε τρία χρόνια παίρνει τα χρήματά του πίσω και για περίπου άλλα δέκα χρόνια έχει δωρεάν ζεστό νερό, εξοικονομώντας 370 ευρώ τον χρόνο για δέκα επιπλέον χρόνια, δηλαδή εξοικονομεί συνολικά 3.700 ευρώ.

Στα 10 χρόνια «ζωής» του ο κάτοχος του κερδίζει 3.700 ευρώ από ρεύμα, ενώ δεν ξεμένει ποτέ από ζεστό νερό! Εσείς τι λέτε, συμφέρει;