Κίτρινα VS Πράσινα τιμολόγια για ρεύμα: Συν και πλην

Κίτρινα VS Πράσινα τιμολόγια για ρεύμα: Συν και πλην

20.994 επισκέψεις στο άρθρο (14/02/2024)
Σχολιάστε

- Και τον Φεβρουάριο, o περισσότερος κόσμος έμεινε στα πράσινα τιμολόγια
- Είναι φθηνότερα τα πράσινα, με “ρίσκο” τα κίτρινα (βγάζουν τιμές στο τέλος του μήνα)
- Σε απόσταση αναπνοής οι τιμές πράσινων - κίτρινων (για ρεύμα σε σπίτι & επιχείρηση)

Μπαίνοντας στον δεύτερο μήνα του χρόνου ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές των παρόχων για τα πράσινα και τα μπλε τιμολόγια, ενώ ανακοινώθηκαν και οι τιμές των κίτρινων τιμολογίων για τον Ιανουάριο. Τι συμφέρει όμως για το σπίτι και την επιχείρηση; Είναι καλύτερο το κίτρινο ή το πράσινο;

Φθηνότερα τα πράσινα, με «ρίσκο» τα κίτρινα (βγάζουν τιμές στο τέλος του μήνα)

Το πράσινο τιμολόγιο (ειδικό το λένε οι πάροχοι), έχει τιμή χρέωσης κιλοβατώρας που ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα, και δεν έχει «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης συμβολαίου. Η τιμή είναι σταθερή για έναν μήνα, ενώ για τον επόμενο μήνα ανακοινώνεται νέα τιμή. Συνεπώς, κάθε μήνα ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον πάροχο με τις καλύτερες τιμές, προκειμένου να εξοικονομήσει όσον το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Από την άλλη πλευρά το κίτρινο τιμολόγιο (κυμαινόμενο το λένε οι πάροχοι) έχει μεταβαλλόμενη τιμή χρέωσης κιλοβατώρας και η τιμή διαμορφώνεται με βάση το πραγματικό κόστος χονδρικής κατά την περίοδο κατανάλωσης. Ως εκ τούτου, η τιμή των κίτρινων τιμολογίων ανακοινώνεται στο τέλος του μήνα. Για παράδειγμα, μάθαμε τις τιμές χρέωσης του Ιανουαρίου, στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ αντίστοιχα οι τιμές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου. Αυτό σημαίνει, πως ο κίνδυνος διακυμάνσεων των τιμών χονδρικής επιβαρύνει τον καταναλωτή και όχι τον πάροχο, οπότε οποιαδήποτε αυξομείωση στην τιμή χονδρικής κατά την περίοδο κατανάλωσης θα αποτυπωθεί στον λογαριασμό στο τέλος του μήνα.  Τέλος, τα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν θα έχουν ρήτρα σε περίπτωση αποχώρησης.

Απειροελάχιστη η διαφορά μεταξύ φθηνότερων πράσινων και κίτρινων οικιακών τιμολογίων

Προκειμένου να σας διευκολύνουμε στην επιλογή του καλύτερου τιμολογίου για ρεύμα στο σπίτι συγκρίναμε, με μια μέση κατανάλωση 500kwh το μήνατα τρία φθηνότερα πράσινα οικιακά τιμολόγια του μήνα (Φεβρουάριος), με τα τρία φθηνότερα κίτρινα (με τιμές Ιανουαρίου, καθώς οι τιμές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα). Αν λοιπόν κάποιος επιλέξει το φθηνότερο πράσινο οικιακό τιμολόγιο του μήνα, αυτό της ΕΛΙΝΟΙΛ με τιμή 0,118 ευρώ/κιλοβατώρα, θα πληρώσει 59 ευρώ στις 500kwh, ενώ ο καταναλωτής που θα επιλέξει το φθηνότερο κίτρινο οικιακό τιμολόγιο του μήνα, δηλαδή αυτό της ΔΕΗ (My Home 4 All) με τιμή 0,121 ευρώ/κιλοβατώρα, θα πληρώσει 60,50 ευρώ με την ίδια κατανάλωση. Συνεπώς, ο καταναλωτής που θα επιλέξει το φθηνότερο πράσινο θα κερδίσει μόλις 1,50 ευρώ στον λογαριασμό. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ παρέχει την συγκεκριμένη τιμή κιλοβατώρας (0,121 ευρώ) μόνο για τις 500 πρώτες κιλοβατώρες του μήνα. Αν λοιπόν ένα νοικοκυριό έχει μεγαλύτερη κατανάλωση θα χρεωθεί με 0,165 ευρώ/κιλοβατώρα για τις υπόλοιπες κιλοβατώρες (πέραν των πρώτων 500).

ΚΙΤΡΙΝΑ vs ΠΡΑΣΙΝΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΙΜΗ  kWh (με έκπτωση) ΕΥΡΩ ΓΙΑ 500 kWh
ΕΛΙΝΟΙΛ Ειδικό 0,118 € 59 €
ΔΕΗ MyHome 4All (<= 500 kWh/μήνα) 0,121 € 60,50 €
NRG Ειδικό 0,124 € 62 €
VOLTON Ειδικό 0,125 € 62,50 €
PROTERGIA Value Simple 0,130 € 65 €
PROTERGIA Value Fair 0,134 € 67 €
Οι τιμές που αναγράφονται στο τελευταίο πεδίο δεν είναι οι τελικές, καθώς δεν έχουν υπολογιστεί παράγοντες όπως π.χ. το μηνιαίο πάγιο ή προσφορές.

Εξίσου μικρή η διαφορά μεταξύ φθηνότερων πράσινων και κίτρινων επαγγελματικών τιμολογίων

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος. Συγκρίνοντας τα τρία φθηνότερα πράσινα με τα τρία φθηνότερα κίτρινα επαγγελματικά τιμολόγια, σε μια μέση κατανάλωση 500kwh το μήνα, προκύπτει μια διαφορά μόλις 2 ευρώ το μήνα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν το φθηνότερο πράσινο επαγγελματικό τιμολόγιο του μήνα, δηλαδή αυτό της ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (Επαγγελματικό 1) με τιμή 0,133 ευρώ/κιλοβατώρα, θα πληρώσουν 66,50 ευρώ το μήνα (στις 500kwh), ενώ οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν το φθηνότερο κίτρινο, δηλαδή αυτό της ΔΕΗ (My Buissness 4 All +) με τιμή 0,137 ευρώ/κιλοβατώρα, θα πληρώσουν 68,50 ευρώ.

Συνέχεια του άρθρου >>>