Η «καρδία» του συστήματος θέρμανσης είναι ο λέβητας σου!
10.563 επισκέψεις στο άρθρο
Οι λέβητες και οι καυστήρες αποτελούν τα δύο σημαντικότερα τμήματα ενός συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Δες τι θα πρέπει να προσέξεις για να πετύχεις τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση!
- Τα κυριότερα σημεία που κάνουν ένα λέβητα φυσικού αερίου τόσο αποδοτικό είναι τα εξής:
- Μικρότερη κατανάλωση καυσίμου για το ίδιο αποτέλεσμα
- Μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης
- Μικρότερες απώλειες από τους συμβατικούς λέβητες
O πιο σύγχρονος λέβητας είναι αυτός με τεχνολογία συμπύκνωσης και ελεγχόμενη παροχή οξυγόνου μέσω των ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενων στροφών του ανεμιστήρα, έχει βαθμό απόδοσης έως και 95%, και «συμβατικός» βαθμό απόδοσης 108%. Προκύπτει υπολογίζοντας τα Κcal που παράγει το φυσικό αέριο καθώς και τα Κcal από την ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του. (1m³ φυσικού αερίου παράγει (8.130 * 0.95) = 7.723Κcal + 1.032Kcal (από ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων του) = 8.755Kcal.Έτσι, προκύπτει «συμβατικός» βαθμό απόδοσης: 8.755 / 8.130 = 1.08 ή 108%).
Ο λέβητας συμπύκνωσης, έχει βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από το συμβατικό λέβητα, γιατί εκμεταλλεύεται και τη θερμότητα των καυσαερίων, μέρος της οποίας ανακτάται μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου εναλλάκτη, στον οποίο πραγματοποιείται η ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων.
Έτσι, ο λέβητας συμπύκνωσης επιτυγχάνει μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου σε σχέση με έναν συμβατικό λέβητα, σε κάθε τύπο εγκατάστασης:
- Έως 15% σε παραδοσιακά συστήματα με θερμαντικά σώματα.
- Έως 20% σε μεικτά συστήματα.
- Έως 35% σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης (χαμηλών θερμοκρασιών 40~50°C).
- Οι περισσότεροι λέβητες διαθέτουν και σύστημα θέρμανσης ζεστού νερού χρήσης!
Οι περισσότεροι επιτοίχιοι λέβητες διαθέτουν σύστημα θέρμανσης του ζεστού νερού χρήσης απλοποιώντας έτσι την υδραυλική εγκατάσταση σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα μεγάλη οικονομία που συνεπάγεται η χρήση φυσικού αερίου ή και υγραερίου σε σχέση με τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Η θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης μπορεί να γίνεται είτε κατευθείαν στον πρωτεύοντα εναλλάκτη της συσκευής είτε μέσω δευτερεύοντα εναλλάκτη. Επιπλέον υπάρχουν πολύ καλές συσκευές οι οποίες έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τις πιθανές διακύμανσεις στην πίεση του δικτύου ύδρευσης και την ροή του ζεστού νερού μέσω περιστροφικού ροοστάτη και συνεχούς ρύθμισης της θερμικής τους απόδοσης ανάλογα με τη θερμοκρασία εξόδου του νερού.
- Οι λέβητες συμπύκνωσης ελαχιστοποιούν τους ρύπους μέσω της «τέλειας» καύσης
Πέρα από το βασικό θέμα της οικονομίας στην κατανάλωση, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των λεβήτων συμπύκνωσης, είναι ότι πλησιάζουν πολύ στο θεωρητικό μοντέλο της «τέλειας» καύσης, κάτι που σημαίνει ότι ελαχιστοποιούνται «επικίνδυνοι» ρύποι όπως το CO- μονοξείδιο του άνθρακα, ή τα ΝΟx - οξείδια του αζώτου, γεγονός που από οικολογικής απόψεως τους κάνει ιδανικούς για πυκνοκατοικημένες πόλεις.
Η τιμή για τους λέβητες φυσικού αερίου ξεκινά από τα 600 ευρώ.
- Καυστήρας και λέβητας πάνε «πακέτο», δες ποιόν πρέπει να επιλέξεις!
Καυστήρα ονομάζεται η συσκευή που εφαρμόζεται πάνω στο λέβητα και έχει σαν «αποστολή» την έναυση και τη διατήρηση της καύσης.
Αρχικά, ανάλογα με το είδος του καυσίμου, χωρίζουμε τους καυστήρες στις εξής κατηγορίες:
- Καυστήρες πετρελαίου diesel
- Καυστήρες ακάθαρτου πετρελαίου (μαζούτ)
- Καυστήρες αερίων καυσίμων (φυσικού αερίου, υγραερίου, LPG κ.λ.π.)
- Μικτούς καυστήρες. (που συνδυάζουν παραπάνω από ένα καύσιμα στον ίδιο καυστήρα).
Και ανάλογα με τον τρόπο τροφοδοσίας του καυσίμου, οι καυστήρες διακρίνονται σε:
-
Ατμοσφαιρικούς καυστήρες όπου το καύσιμο αναμειγνύεται με το οξυγόνο του αέρα που βρίσκεται ελεύθερο στην ατμόσφαιρα χωρίς χρήση ανεμιστήρα.
-
Καυστήρες διασκορπισμού όπου το καύσιμο διοχετεύεται στο θάλαμο καύσης υπό πίεση και διασκορπίζεται. Όταν η πίεση είναι μικρότερη των 7 bar οι καυστήρες ονομάζονται μη πιεστικοί και όταν η πίεση είναι μεγαλύτερη (10 ~ 20 bar) ονομάζονται
πιεστικοί καυστήρες διασκορπισμού.
Καυστήρες πετρελαίου ►
Ο καυστήρας πετρελαίου μπορεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση της εγκατάστασης, τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής του λέβητα, την εξοικονόμηση καυσίμου και την προστασία του περιβάλλοντος. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο καυστήρας να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος στις ανάγκες μας και πιστοποιημένος από αρμόδιους φορείς. Το πιο σημαντικό όσον αφορά τον καυστήρα είναι ο τακτικός έλεγχος για σωστή συντήρηση. Η ετήσια συντήρηση του συστήματος από πιστοποιημένο τεχνικό μεγιστοποιεί την απόδοση λειτουργίας, εξασφαλίζει την ασφάλεια, επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του και περιορίζει τις βλάβες με την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα που συνεπάγονται.
Καυστήρες φυσικού αερίου ►
Οι καυστήρες φυσικού αερίου, από την άλλη μεριά, διακρίνονται σε ατμοσφαιρικούς και πιεστικούς όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ οι πιεστικοί με τη σειρά τους χωρίζονται σε μονοβάθμιους και διβάθμιους, Οι σύγχρονοι καυστήρες είναι πιεστικοί και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται προσαρμοσμένοι στο λέβητα φυσικού αερίου για μεγαλύτερη ευκολία εγκατάστασης και χρήσης. Μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο, αφού έχουν πολύ μικρές διαστάσεις. Φυσικά, το κόστος τους είναι σχετικά υψηλότερο των συμβατικών, τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη χρήση τους όμως κάνουν όσους καταναλωτές διαθέτουν την οικονομική άνεση για μια τέτοια επένδυση να τους προτιμούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε πρόκειται για αυτόνομη θέρμανση είτε για θέρμανση πολυκατοικίας, ο καυστήρας είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα στη θέρμανση με φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τον λέβητα, ο οποίος όμως δεν είναι απαραίτητο να αλλάξει σε μια ενδεχόμενη αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης. Στην περίπτωση του υγραερίου αντίστοιχα, η αντικατάσταση του καυστήρα είναι επιβεβλημένη.
Στις επεμβάσεις του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ Οίκον» περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Συμπεριλαμβάνονται, λοιπόν, οι λέβητες, γι αυτό βιαστείτε!