Τα θέματα 4green στα Google News
NEWSletter: 3 φορές την βδομάδα, στο e-mail σου Κάνε εγγραφή >
Δωρεάν όχι μόνο ζεστό νερό, αλλά και κλιματισμός.
Μάθετε τις βασικές διακρίσεις και τα χαρακτηριστικά τους.
Συμβουλές για να διαλέξετε τον καλύτερο.
Απαραίτητη η συντήρηση για καλή απόδοση και μακροζωία.
Υπάρχουν σύγχρονα συστήματα ηλιακών θερμοσιφώνων που δεν προσφέρουν μόνο δωρεάν ζεστό νερό, αλλά μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες για δροσιά στο χώρο σας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος. Ας δούμε παρκάτω τις κατηγορίες:
Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το » |
Σχολίασέ το, στο Facebook » |
2. Τεχνολογία Συλλέκτη
Η επιλογή πρέπει να γίνει με κλιματολογικά κριτήρια αλλά και βάση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο ζεστό νερό. Οι βασικές κατηγορίες είναι τρεις. Μαύρος συλλέκτης, επιλεκτικός συλλέκτης και συλλέκτης σωλήνων κενού. Όσο πιο κρύο και χαμηλής ακτινοβολίας είναι το κλίμα στον τόπο του κτιρίο ή/και όσο πιο ζεστό χρειάζεται να είναι το νερό που παράγει ο ηλιακός, τότε τόσο προτιμότερο είναι να επιλεχθεί είτε τεχνολογία επιλεκτικού συλλέκτη είτε ακόμη καλύτερα τεχνολογία σωλήνων κενού.
3. Αναλογία Δεξαμενής – Συλλέκτη.
Ανάλογα με την τεχνολογία του συλλέκτη και ανάλογα με αν το ζητούμενο είναι η υψηλή θερμοκρασία του νερού ή η αποδοτικότητα του συστήματος πρέπει να επιλεχθεί το μέγεθος με βάσει την αναλογία των λίτρων της δεξαμενής, με τα τ.μ. της επιφάνειας του συλλέκτη. Για τους μαύρους συλλέκτες μία ισορροπημένη αναλογία είναι τα 50 λίτρα (καθαρής χωρητικότητας) προς 1 τετραγωνικό μέτρο καθαρής απορροφητικής επιφάνειας του συλλέκτη.
4. Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μία εξειδικευμένη εργασία που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ακόμα και ο καλύτερος ηλιακός θερμοσίφωνας αν εγκατασταθεί πρόχειρα δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Επιλέξτε προσεκτικά τον εγκαταστάτη και ζητήστε του να ακολουθήσει μεθοδικά τις οδηγίες εγκατάστασης του κάθε μοντέλου.
5. Αντισκωρική Προστασία Δεξαμενής
Οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται και διεθνώς για την μακροχρόνια αντισκωριακή προστασία του εσωτερικού της δεξαμενής είναι η επισμάλτωση (εμαγιέ), ο ανοξείδωτος χάλυβας και το αλουμίνιο. Στο σύνολό τους, πρόκειται για αποδεκτές επιλογές, όμως ανάλογα με το ποια έχει επιλεχθεί για την κατασκευή του κάθε προϊόντος, είναι πιθανό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην απόδοση και την τελική τιμή.
6. Σύνδεση του Συλλέκτη με τη Δεξαμενή
Οι σωλήνες που συνδέουν τον (τους) συλλέκτη (ες) με τον θερμικό εναλλάκτη της δεξαμενής (jacket) πρέπει να είναι από υλικό που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν μεγάλη διατομή και να είναι καλά μονωμένοι. Οι δύο πιο ενδεδειγμένες λύσεις είναι οι πολυστρωματικοί σωλήνες και οι εύκαμπτοι (flexib) ανοξείδωτοι σωλήνες.
7. Σύνδεση της Δεξαμενής με τον Λέβητα
Όταν, κατά τους μήνες του χειμώνα, η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί για να φέρει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία τότε πρέπει να τεθεί σε λειτουργία την ηλεκτρική αντίσταση που περιλαμβάνεται σε όλες τις δεξαμενές των ηλιακών θερμοσιφώνων. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνδέσουμε την δεξαμενή του ηλιακού με τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας (εφόσον υπάρχει).
8. Συντήρηση
Όπως σε όλες τις συσκευές, έτσι και στην περίπτωση του ηλιακού θερμοσίφωνα η περιοδική συντήρησή του θα συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της καλής του απόδοσης και στη μακροζωία του. Ένα επαρκές πρόγραμμα συντήρησης περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου (καθοδική προστασία δεξαμενής) κάθε 2 χρόνια και την συμπλήρωση του ειδικού υγρού του κλειστού κυκλώματος κάθε χρόνο, μετά το καλοκαίρι (ιδίως στα επιλεκτικά μοντέλα και τα μοντέλα με σωλήνες κενού που ανεβάζουν υψηλότερη θερμοκρασία).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Κέρδος όλο το χρόνο με σωστή επιλογή ηλιακού
Επιλογή κουφωμάτων: Βρες το ιδανικό υλικό για κάθε ανάγκη
Τα μυστικά των BTU του κλιματιστικού! Πώς να υπολογίζετε τι χρειάζεστε
Πετροβάμβακας: Διπλή προστασία σε θερμομόνωση και ηχομόνωση
Κεραμίδια νέας γενιάς: 25% λιγότερη θερμότητα στο σπίτι
Ρίξτε το ρεύμα σας 20% με μικρές, έξυπνες αλλαγές
Μειώστε τα έξοδα της επιχείρησής σας με υγραέριο
Μέτρα στήριξης σε πάνω από 1 εκ. επιχειρήσεις λόγω αύξησης ρεύματος
Inverter & φωτοβολταϊκά: Η τεχνολογία που τα ελέγχει όλα
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2025 - 4green.gr