Έχεις σκεφτεί την επιλογή του αφυγραντήρα; Πρέπει…

18.754 επισκέψεις στο άρθρο

Με τους αφυγραντήρες γλιτώνεις από την μούχλα στους τοίχους, ενώ έχουν ειδικά φίλτρα που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού, συνδέονται απευθείας με την αποχέτευση και σε βοηθάνε να ζεσταθείς πιο οικονομικά. Δες τώρα πως θα καταλάβεις αν χρειάζεσαι έναν!

GRUNDFOS

    Kοινοποίησε το »

  • Μία από τις πιο αποδοτικές λύσεις για την μείωση των εξόδων θέρμανσης και την υγρασία στο σπίτι σου είναι πλέον οι αφυγραντήρες.
Όπως ακριβώς πονάνε τα ανθρώπινα κόκκαλα όταν αλλάζει ο καιρός και αυξάνεται η υγρασία, έτσι ακριβώς «πονάνε» και τα κτίρια εξαιτίας αυτού του φαινομένου. Η υγρασία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καταστρέφουν τους τοίχους και τα έπιπλα στο σπίτι, προκαλώντας ζημιές όπως το μαύρισμα των τοίχων, το «σκάσιμο» της μπογιάς, φουσκωμένα πατώματα, παράθυρα με μαύρα στίγματα και αλλοιωμένα έπιπλα. Μέχρι τώρα ήταν αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υγρασίας, πέραν του «αερίσματος» του χώρου και της θέρμανσης του σπιτιού τον χειμώνα.

Πως λειτουργούν οι αφυγραντήρες;
Οι αφυγραντήρες είναι ηλεκτρονικές συσκευές που αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα, αποτρέποντας τις ζημιές που προκαλεί. Λειτουργούν με βάση τις αρχές του κλιματιστικού, όσον αφορά το ψυκτικό τους κύκλωμα, είναι όμως αποκλειστικά σχεδιασμένοι για να αφαιρούν την υγρασία (δηλαδή τους υδρατμούς) από τον αέρα και όχι να τον θερμαίνουν ή να τον ψύχουν. 

Η λειτουργία του αφυγραντήρα είναι σχετικά απλή: Αναρροφά τον αέρα του χώρου, τον περνά πάνω από ένα ψυκτικό στοιχείο, υγροποιεί τους υδρατμούς και τους αποβάλλει υπό μορφή νερού σε ένα ειδικό δοχείο ή προς ένα σημείο μόνιμης αποθήκευσης. Κατόπιν μεταθερμαίνει τον αέρα περνώντας τον πάνω από ένα θερμό στοιχείο, και ρίχνει έτσι ακόμα περισσότερο την υγρασία του. Ακριβώς επειδή αφαιρεί νερό από τον αέρα, τα αποτελέσματά του είναι ορατά και μόνιμα, ανεξάρτητα από τον αν θερμαίνουμε ή αερίζουμε τον χώρο.
  • Πως θα καταλάβεις αν ο χώρος σου χρειάζεται αφυγραντήρα;
Οι ενδείξεις που καταδεικνύουν τη χρήση του αφυγραντήρα είνα:
1) Σταγόνες στο εσωτερικό των τζαμιών, όταν πάνω στα τζάμια και στα πατζούρια συγκεντρώνονται υδρατμοί σε μορφή σταγόνων
2) Σημάδια μούχλας στην οροφή ή στις γωνίες των τοίχων του μπάνιου όπου λόγω των υδρατμών πολύ συχνά εμφανίζεται μούχλα στην οροφή και στις γωνίες των τοίχων
3) ύπαρξη άσχημων μυρωδιών και οσμών, η ανίχνευση μιας ιδιαίτερα χαρακτηριστικής μυρωδιάς σε χώρους όπως το γκαράζ και τα υπόγεια σηματοδοτεί την ύπαρξη μούχλας και την παρουσία υγρασίας.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει εκτιμηθεί ότι με τη χρήση αφυγραντήρα το κόστος θέρμανσης μπορεί να μειωθεί έως και 15-20%.
  • Οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Αφυγραντήρες με compressor: Μετά το φιλτράρισμά του, ο αέρας οδηγείται σε υγρά πηνία όμοια με αυτά του ψυγείου. Τα ψυχρά πηνία κάνουν το νερό να συμπυκνωθεί και να οδηγηθεί προς το δοχείο νερού. Ο αέρας που έχει απομείνει θερμαίνεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας του χώρου (και λίγο πιο υψηλά) και αποβάλλεται από τον αφυγραντήρα. 
Αφυγραντήρες τεχνολογίας desiccant: Οι αφυγραντήρες desiccant λειτουργούν χωρίς τη χρήση μοτέρ, αλλά με το αφυγραντικό υλικό zeolite το οποίο και απορροφά το νερό από τον αέρα. Το αφυγραντικό υλικό βρίσκεται σε ένα περιστρεφόμενο τροχό, ο οποίος υποδέχεται το νερό και το κρατά ώστε η θερμαντική πηγή που βρίσκεται στη βάση του αφυγραντήρα  να φυσήξει θερμό και στεγνό αέρα και έτσι να εξαλείψει την υγρασία από τον τροχό. 
Αφυγραντήρες τεχνολογίας peltier: Peltier ονομάζεται ένα θερμοηλεκτρικό φαινόμενο, που παρατηρείται όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο. Ανάλογα με τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό το σημείο μπορεί είτε να θερμαίνεται είτε να ψύχεται. Στην περίπτωση του αφυγραντήρα, το νερό πρώτα ψύχεται έτσι ώστε να αποβάλλει τους υδρατμούς.
Αφυγραντήρες με silica gel: Το silica gel είναι το υλικό που βρίσκεται συχνά στα μικρά άσπρα σακουλάκια για προϊόντα όπως παπούτσια και τσάντες. Χρησιμοποιείται επειδή είναι ένας φυσικός απορροφητής υγρασίας και δεν απαιτεί καμία κατανάλωση ενέργειας για να λειτουργήσει. 
  • Υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί κατευθείαν με την αποχέτευση για να μην αδειάζεις συνεχώς το δοχείο.
Ένα από τα πιο μη πρακτικά θέματα με τους αφυγραντήρες είναι ότι έπρεπε να τους αδειάζουμε σε συχνά διαστήματα ειδικά αν πέσουμε σε μέρα με πολύ υγρασία στον αέρα. Όταν γέμιζαν σταματούσαν να δουλεύουν. Αυτό δεν ισχύει πια αφού πλέον υπάρχουν πολλά μοντέλα σε μεγάλο εύρος τιμών που συνδέονται απευθείας με την αποχέτευση και το νερό που μαζεύουν απομακρύνεται αυτόματα.

Ανάλογα με τον τύπο, την χωρητικότητα και την απόδοσή τους, οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης κοστολογούνται από 50 έως και 1000 ευρώ.

Εσύ έχεις αφυγραντήρα στο σπίτι σου; 
Είδες αποτελέσματα;

Kοινοποίησε το »

GENEM (ΓΕΝΕΜ) - Χ.Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.