Εξέλιξη κόστους ενεργειακών προϊόντων (τελ. 10 έτη) [Έτος βάσης 2009=100]

Θοδωρής Γαβράς, Μηχ/γοςΜηχ/κός,ΜΒΑ

Δημήτρης Μακρής, Ηλεκ/γος Μηχ/κός ΕΜΠ, PhD

Net Metering: Εργαλείο σταθερότητας και εξοικονόμησης

Διαβάστηκε από 3597 αναγνώστες -

Το Net Metering μπήκε στη ζωή μας μετά από πολλή αναμονή και πλέον βρίσκεται στα χέρια των καταναλωτών για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες οικονομικά, με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών.

 
Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, την εποχή των γρήγορων εξελίξεων. Η τεχνολογία, το Internet και η διασύνδεση των αγορών έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον, μέσα στο οποίο εντάσσεται και η ενέργεια. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, από το 2004 μέχρι σήμερα, το κόστος της ενέργειας στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 95%, ενώ το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης κατά 127%.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα νοικοκυριά και οι σύγχρονες επιχειρήσεις, αναζητούν τη σταθερότητα για να προγραμματίσουν με ασφάλεια το μέλλον τους. Ένα σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το Net Metering. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει στους καταναλωτές να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες. 

Τι είναι το Net Metering
To Net Metering δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα σύστημα φωτοβολταϊκών για να καλύψει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο καταναλωτής παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από αυτή που κατανάλωσε, τότε το πλεόνασμα παρέχεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αντίθετα, αν παρήγαγε λιγότερη ενέργεια από αυτή που κατανάλωσε, πληρώνει μόνο για τη διαφορά.

Ουσιαστικά, η συμφωνία
επιτρέπει στον καταναλωτή να παράγει μόνος του την ενέργεια που χρειάζεται, «αποθηκεύοντας» δωρεάν το πλεόνασμα στο ηλεκτρικό δίκτυο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, μπορεί να την πάρει πίσω δωρεάν, διαφορετικά χάνεται προς όφελος του ηλεκτρικού δικτύου. Η δυνατότητα αυτή καθιστά εξαιρετικά οικονομική τη χρήση φωτοβολταϊκών, χωρίς να χρειάζονται να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα για την αγορά μπαταριών. Για παράδειγμα, τις πρωινές ώρες, ένα σύστημα φωτοβολταϊκών μπορεί να καλύψει την κατανάλωση μας και επιπλέον να παράγει μια περίσσεια που «αποθηκεύεται» στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τις βραδινές ώρες μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν την κατανάλωση μας ζητώντας από το ηλεκτρικό δίκτυο να μας «επιστρέψει» την περίσσεια που διοχετεύσαμε το πρωί.

Αντίστοιχα, το ίδιο σύστημα φωτοβολταϊκών, τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να παράγει πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε. Η περίσσεια αυτή «αποθηκεύεται» στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε δωρεάν τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια τους χειμερινούς μήνες, που τα φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλότερη παραγωγή. Ουσιαστικά λοιπόν είναι μια συμφωνία με το ηλεκτρικό δίκτυο που επιτρέπει το συμψηφισμό ενέργειας σε ετήσια βάση.


Πως εφαρμόζεται στη χώρα μας
Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος που εφαρμόζεται το Net Metering στη χώρα μας πρέπει να γνωρίζουμε τι τελικά πληρώνουμε στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος
Σε γενικές γραμμές οι χρεώσεις χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Στην αξία ρεύματος και στις υπόλοιπες χρεώσεις που περιλαμβάνουν τους δημοτικούς φόρους, τα δημοτικά τέλη και τις χρεώσεις για τη δημόσια τηλεόραση. Το Net Metering μειώνει την αξία ρεύματος, δηλαδή τις χρεώσεις που καθορίζονται από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι χρεώσεις αυτές είναι:
  1. Οι ανταγωνιστικές χρεώσειςQ Είναι η βασική χρέωση που αφορά στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τον Προμηθευτή (π.χ. ΔΕΗ)
  2. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις πλην ΥΚΩ: Περιλαμβάνουν χρεώσεις για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από το σημείο παραγωγής στο σημείο κατανάλωσης (χρεώσεις δικτύων μεταφοράς και διανομής), για την αποζημίωση των παραγωγών από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Ενιαίο Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων – ΕΤΜΕΑΡ), για την κάλυψη του κόστους διαχείρισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (λοιπές χρεώσεις) και για τους φόρους που προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, Ενιαίο Τέλος 5% και ΦΠΑ 13%).
  3. ΥΚΩ – Χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας: Μια ειδική χρέωση που χρηματοδοτεί το αυξημένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των μη διασυνδεδεμένων νησιών, των προνομιακών τιμολογίων που παρέχονται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, στους Πολύτεκνους, κοκ.
Τα ποσοστά που καταλαμβάνουν οι πιο πάνω χρεώσεις στην αξία ρεύματος για τις παροχές χαμηλής τάσης φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα:

Κατηγορία χρεώσεων

Οικιακά τιμολόγια
(Γ1 – Γ1Ν)

Τιμ. Επιχειρήσεων – Κοινοχρήστων
(Γ21 – Γ22 – Γ23)

Ανταγωνιστικές χρεώσεις

50 – 60%

50 – 60%

Ρυθμιζόμενες χρεώσεις πλην ΥΚΩ

30 – 35%

30 – 40%

Χρέωση ΥΚΩ

5 – 20%

10%



Πόσο μειώνει τις χρεώσεις το NetMetering
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ένα σύστημα NetMetering μειώνει τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στην αξία ρεύματος. Ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος και τη συνολική ετήσια κατανάλωση, το Net Metering μπορεί να μηδενίσει πλήρως τις ανταγωνιστικές χρεώσεις και να μειώσει δραματικά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις πλην ΥΚΩ. Η χρέωση ΥΚΩ παραμένει αμετάβλητη πριν και μετά την εγκατάσταση ενός συστήματος Net Metering. 

Η μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων πλην ΥΚΩ εξαρτάται από το προφίλ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όση περισσότερη ενέργεια καταναλώνουμε τις ώρες που τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, τόσο μεγαλύτερη και η μείωση. Στην πράξη, η μείωση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις πλην ΥΚΩ με τη χρήση φωτοβολταϊκών, κυμαίνεται στις κατοικίες από 30 έως 50%, και στις επιχειρήσεις από 40 έως 65%.
Τελικά, το Net Metering μπορεί να μειώσει την συνολική ετήσια αξία ρεύματος από 65 έως 80% ανάλογα με το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται τις ώρες λειτουργίας των φωτοβολταϊκών.


Ποιοι ωφελούνται
Στη χώρα μας οι κατηγορίες καταναλωτών που πληρώνουν πιο ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια, είναι οι μικροί καταναλωτές που συνδέονται στη χαμηλή τάση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των καταναλωτών είναι νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ακίνητα, το δικαίωμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών δεν περιορίζεται πια μόνο στους ιδιοκτήτες αλλά περιλαμβάνει και τους μισθωτές

Έτσι εισάγεται μια νέα παράμετρος στην αγορά πώλησης και μίσθωσης ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές ακινήτων μπορούν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα Net Metering για να κάνουν τα ακίνητα τους ακόμα πιο ανταγωνιστικά για να νοικιάσουν ή να πουλήσουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα τα ακίνητά τους. Αντίστοιχα, οι μισθωτές μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τους για να εγκαταστήσουν ένα σύστημα Net Metering με αντάλλαγμα τη μείωση του μισθώματος. Έτσι οι ιδιοκτήτες εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη παραμονή του μισθωτή, ενώ σε περίπτωση αποχώρησης του το ακίνητο είναι πιο ανταγωνιστικό και άρα μπορεί να ενοικιασθεί ξανά πιο γρήγορα και πιο εύκολα. 

Η δυνατότητα αυτή ενισχύεται σημαντικά αν η εγκατάσταση του συστήματος Net Metering συνδυασθεί και με την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας για τη θέρμανση. Ο συνδυασμός τους μπορεί να μειώσει δραματικά το συνολικό κόστος ηλεκτροδότησης και θέρμανσης, προσφέροντας καλύτερη διαβίωση, οικονομία και πάνω απΆ όλα προστασία από τις συχνές και απότομες μεταβολές στις οικονομικές συνθήκες. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η εγκατάσταση μεγαλύτερων συστημάτων Net Metering διευκολύνεται και από το γεγονός ότι η εγκατάσταση μπορεί να γίνει όχι μόνο στη στέγη αλλά και στο έδαφος ή ακόμα και σε χώρο όμορο με το χώρο της ηλεκτροδοτούμενης εγκατάστασης. 


Όρια ισχύος
Για να ωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών και να αποφευχθούν οι υπερβολές, το θεσμικό πλαίσιο καθορίζει συγκεκριμένα όρια για την εγκατάσταση συστημάτων Net Metering.
Τα όρια αυτά φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα:

 

Ανώτατο όριο ισχύος

 

Για όλους τους καταναλωτές

Για μεγάλους καταναλωτές *

Για κοινωφελείς σκοπούς **

Ηπειρωτική χώρα

20 kW
(~30.000 kWh/έτος)

500 kW
(~750.000 kWh/έτος)

500 kW
(~750.000 kWh/έτος)

Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

10 kW
(~15.000 kWh/έτος)

20 kW
(~30.000 kWh/έτος)

20 kW
(~30.000 kWh/έτος)

Κρήτη

20 kW
(~30.000 kWh/έτος)

50 kW
(~75.000 kWh/έτος)

50 kW
(~75.000 kWh/έτος)

* Με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος της παροχής κατανάλωσης
** Με την προϋπόθεση ότι η ισχύς του συστήματος δεν ξεπερνά το 100% της συμφωνηθείσας ισχύος της παροχής κατανάλωσης



Παραδείγματα εφαρμογής σε κατοικίες
Είναι προφανές ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα σύστημα Net Metering τόσο μεγαλύτερη είναι και η οικονομία κλίμακος που επιτυγχάνεται και άρα τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος κάθε παραγόμενης κιλοβατώρας. Έτσι τα μεγαλύτερα συστήματα επιτυγχάνουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομία. Για αυτό το Net Metering αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για την αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την αντικατάσταση της χρήσης ορυκτών καυσίμων με ηλεκτρική ενέργεια.

Στη λογική αυτή, ένα σύστημα Net Metering μπορεί να συνδυασθεί με μια αντλία θερμότητας ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η αντλία θερμότητας ή το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να καλυφθεί με ένα μεγαλύτερο σύστημα Net Metering, ώστε να μειωθεί και να κρατηθεί σταθερό το κόστος θέρμανσης και μετακίνησης για 25 ολόκληρα χρόνια.

Αναλύοντας ως τυπικό παράδειγμα μια κατοικία 150 τ.μ. με ετήσια κατανάλωση 5.000 kWh, η εγκατάσταση ενός μικρού συστήματος 3,25 kW μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος από 1.000 ¤/έτος σε 300 ¤/έτος, επιτυγχάνοντας έτσι ένα όφελος της τάξης των 700 ¤ το πρώτο έτος λειτουργίας του συστήματος. Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση ετήσια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 8%, το ετήσιο οικονομικό όφελος αυξάνεται στα 1.050¤ για το 7ο έτος λειτουργίας του συστήματος. Η απόσβεση γίνεται περίπου σε 7 ½ έτη, ενώ η καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης κυμαίνεται περίπου στο ποσό των 28.000 ¤. 

Επισημαίνεται ότι η καθαρή παρούσα αξία μιας επένδυσης είναι ουσιαστικά το συνολικό οικονομικό όφελος που προκύπτει κατά τη διάρκεια των 25 ετών λειτουργία του συστήματος εκφρασμένο στη σημερινή αξία χρήματος και αφού αφαιρεθεί το κόστος αγοράς και συστήματος. Με λίγα λόγια, εκφράζει απόλυτα τη σημερινή αξία της επένδυσης.

Παράδειγμα 1: Μονοκατοικία 180 τ.μ. χωρίς αντλία θερμότητας

Είδος ακινήτου:

Μονοκατοικία 150 τ.μ.

Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος:

5.000 kWh/έτος

Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος:

1.000 ¤/έτος

Προτεινόμενο σύστημα Net Metering:

3,25 kW

Συνολική επιφάνεια φωτοβολταϊκών:

21,5 τ.μ.

Κόστος εγκατάστασης συστήματος συμπ. του κόστους εγκατάστασης:

7.000 ¤

Μείωση λογαριασμού 1ου έτους:

-700 ¤

Μείωση λογαριασμού μετά από 7 έτηλαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται 8% κάθε χρόνο

-1.100 ¤

Εσωτερικός ρυθμός απόδοσης (IRR)

16,2%

Καθαρή παρούσα αξία επένδυσης (με επιτόκιο 2%)

28.000 ¤

Χρόνος απόσβεσης

7½ έτη


Αντίστοιχα, αν στο ίδιο παράδειγμα προστεθεί μια αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών 14 kW, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται στις 10.000 kWh/έτος και καλύπτεται με την εγκατάσταση ενός συστήματος NetMetering ισχύος μόλις 6,5 kW. 

Σε αυτή την περίπτωση, το συνολικό ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης της κατοικίας μειώνεται από 3.250¤ στα 900¤ το πρώτο έτος λειτουργίας. Θεωρώντας μια μέση ετήσια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης της τάξης του 8%, το οικονομικό όφελος αυξάνεται στα 3.630 ¤ για το 7ο έτος λειτουργίας του συστήματος. Η απόσβεση επιτυγχάνεται πάλι περίπου στα 7 ½ έτη, έχοντας επιπλέον ως όφελος τα πλεονεκτήματα που παρέχει η θέρμανση με αντλία θερμότητας, δηλαδή σταθερή και καθαρή θέρμανση, που συνδυάζεται με τη σταθερότητα που προσφέρει το Net Metering. Η καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης αυξάνεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 100.000 ¤.

Παράδειγμα 2: Μονοκατοικία 150 τ.μ. με αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών

Είδος ακινήτου:

Μονοκατοικία 150 τ.μ.

Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος:

5.000 kWh/έτος

Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος:

900 ¤/έτος

Κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης:

2.500 lt/έτος

Κόστος πετρελαίου θέρμανσης:

2.250 ¤/έτος

Συνολικό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης:

3.250 ¤/έτος

Προτεινόμενο σύστημα Net Metering:

6,5 kW

Κόστος συστήματος:

12.000 ¤

Προτεινόμενη αντλία θερμότητας:

14 kW

Κόστος εγκατάστασης αντλίας θερμότητας:

9.000 ¤

Συνολικό κόστος επένδυσης:

21.000 ¤

Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος& θέρμανσης μετά την εγκατάσταση

900 ¤

Οικονομικό όφελος 1ου έτους

2.350 ¤

Οικονομικό όφελος μετά από 7 έτη λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και το πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνονται κατά 8% κάθε χρόνο

3.650 ¤

Εσωτερικός ρυθμός απόδοσης (IRR)

18,0%

Καθαρή παρούσα αξία επένδυσης (με επιτόκιο 2%)

99.300 ¤

Χρόνος απόσβεσης

~7½  έτη



Παραδείγματα εφαρμογής σε επιχειρήσεις
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα συστήματα που εγκαθίστανται για να καλύψουν μεγαλύτερες καταναλώσεις επιτυγχάνουν ταχύτερη απόσβεση. Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση από τις κατοικίες, το οικονομικό όφελος από την εγκατάσταση ενός συστήματος Net Metering είναι μεγαλύτερο.

Εκτός αυτού όμως, η εγκατάσταση ενός συστήματος Net Metering είναι ακόμα πιο ευνοϊκή, αφού υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης του ΦΠΑ αλλά και μείωσης του φόρου της επιχείρησης, λόγω της ετήσιας απόσβεσης του συστήματος, ενώ αποτελεί και επιλέξιμη δαπάνη κατά την ένταξη της επιχείρησης σε κάποιο πρόγραμμα επιχορήγησης.

Έτσι λοιπόν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μείωση στη φορολογία από τις αποσβέσεις ή κάποια επιχορήγηση, μια επιχείρηση με ετήσια κατανάλωση 15.000 kWh μπορεί να εξοικονομήσει τον πρώτο χρόνο περίπου 2.100 ¤/έτος, απλά με την εγκατάσταση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών 10 kW. Λαμβάνοντας υπόψη μια μέση ετήσια αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 8%, το οικονομικό όφελος το 7ο έτος, ανέρχεται στο ποσό των 3.200 ¤. Η απόσβεση επιτυγχάνεται σε περίπου 5 ½ έτη, ενώ η καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 86.500 ¤.

Παράδειγμα 3: Μικρή επιχείρηση με κατανάλωση 15.000 kWh/έτος

Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος:

15.000 kWh/έτος

Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (χωρίς ΦΠΑ)

2.900 ¤/έτος

Προτεινόμενο σύστημα Net Metering:

10,0kW

Συνολική επιφάνεια φωτοβολταϊκών:

66,0 τ.μ.

Κόστος εγκατάστασης συστήματος συμπ. του κόστους εγκατάστασης (χωρίς ΦΠΑ):

13.800 ¤

Μείωση λογαριασμού 1ου έτους:

-2.050 ¤

Μείωση λογαριασμού μετά από 7 έτηλαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται 8% κάθε χρόνο

-3.100 ¤

Εσωτερικός ρυθμός απόδοσης (IRR)

21,4%

Καθαρή παρούσα αξία επένδυσης (με επιτόκιο 2%)

86.300 ¤

Χρόνος απόσβεσης

5α½ έτη


Αντίστοιχα μια επιχείρηση με ετήσια κατανάλωση 40.000 kWh μπορεί να εξοικονομήσει άμεσα 4.300 ¤/έτος με την εγκατάσταση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών 27,5 kW, αρκεί βέβαια να βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα και να έχει παροχή με συμφωνημένη ισχύ τουλάχιστον 55 kVA. Το οικονομικό όφελος το 7ο έτος ανέρχεται στο ποσό των 6.700 ¤ και η απόσβεση επιτυγχάνεται περίπου σε 6 ½ έτη. Η καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης είναι περίπου 175.000 ¤.

Πέρα όμως από την καλή οικονομική απόδοση της επένδυσης σε σχέση με τα σημερινά τραπεζικά επιτόκια, πιο σημαντικό είναι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν μια τέτοια λύση απολαμβάνουν μια σταθερότητα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, αφού πια δεν εξαρτώνται από τα σκαμπανεβάσματα των αγορών που μεταβάλλουν το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Παράδειγμα 4: Μεταποιητική επιχείρηση με κατανάλωση 40.000 kWh/έτος 

Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος:

40.000 kWh/έτος

Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (χωρίς ΦΠΑ)

6.700 ¤/έτος

Προτεινόμενο σύστημα Net Metering:

27,5kW

Συνολική επιφάνεια φωτοβολταϊκών:

188,0 τ.μ.

Κόστος εγκατάστασης συστήματος συμπ. του κόστους εγκατάστασης (χωρίς ΦΠΑ):

34.500 ¤

Μείωση λογαριασμού 1ου έτους:

-4.300 ¤

Μείωση λογαριασμού μετά από 7 έτη λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται 8% κάθε χρόνο

-6.500 ¤

Εσωτερικός ρυθμός απόδοσης (IRR)

18,7%

Καθαρή παρούσα αξία επένδυσης (με επιτόκιο 2%)

174.500 ¤

Χρόνος απόσβεσης

6½ έτη



Τι πρέπει να προσέχουμε
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας παρουσίασε ιλιγγιώδη ανάπτυξη. Στο διάστημα αυτό πολλές επιχειρήσεις ασχολήθηκαν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αποκτώντας έτσι σημαντική εμπειρία. Μια εμπειρία που αποκτήθηκε απότομα, κάτω από την πίεση της τεράστιας ζήτησης που δημιούργησαν οι υψηλές τιμές πώλησης, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση πολλών φωτοβολταϊκών από μη εξειδικευμένα συνεργεία και εγκαταστάτες. 

Πάνω από όλα, το πιο σημαντικό στοιχείο για την εγκατάσταση ενός συστήματος Net Metering είναι η επιλογή ενός έμπειρου εγκαταστάτη, δεδομένου ότι η ποιότητα της εγκατάστασης μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την απόδοση και την οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης. Για αυτό πριν καταλήξετε, είναι σημαντικό να μιλήσετε με περισσότερους από ένα εγκαταστάτες, συζητώντας μαζί τους τις λεπτομέρειες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές που παρουσιάζουν οι προτάσεις μεταξύ τους. 

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ότι αν και τα συστήματα Net Metering δεν διαφέρουν τεχνικά από τα κλασικά διασυνδεδεμένα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα, από πλευράς σχεδίασης υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Εξοικονόμηση χώρου: Ένα απλωμένο σύστημα που καταλαμβάνει όλο το διαθέσιμο χώρο δεν μπορεί να επεκταθεί εύκολα ώστε να καλύψει τυχόν μελλοντική αύξηση της κατανάλωσης, π.χ. λόγω εγκατάστασης αντλίας θερμότητας ή χρήσης ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η διάρκεια ζωής της εγκατάστασης είναι 25 ολόκληρα χρόνια. Με δεδομένη την τάση μετάβασης στην ηλεκτρική ενέργεια και τη συνεχή αύξηση του κόστους της, μια ενδεχόμενη επέκταση στο μέλλον είναι εξαιρετικά πιθανή.
  • Προσανατολισμός και κλίση του συστήματος: Και τα δύο είναι στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το ποσοστό της ιδιοκαταναλισκόμενης ενέργειας και άρα και τη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Π.χ. μια εγκατάσταση με ήπια κλίση σε ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να πετύχει μεγαλύτερη μείωση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις σε σχέση με την κλασική κλίση των 25-30ο.
  • Δυνατότητα συνεργασίας του συστήματος με έξυπνα συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης της ενέργειας. 
Τα επόμενα 5 – 10 χρόνια το κόστος των συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας αναμένεται να μειωθεί δραματικά σε βαθμό που είναι πολύ πιθανό να συμφέρει ακόμα και η διακοπή της σύμβασης Net Metering και η μετατροπή της εγκατάστασης σε ημι-αυτόνομη ή πλήρως αυτόνομη προκειμένου να μηδενίσετε τελείως την εξάρτηση από το ηλεκτρικό δίκτυο και να προστατευθείτε από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά είναι σημαντικοί παράμετροι οι οποίοι θα θωρακίσουν όχι μόνο την εγκατάσταση αλλά και τον οικονομικό σας προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια.


¶ρθρο των κ. Δημήτρη Μακρή, Ηλεκ/γου Μηχ/κού, ΕΜΠ, PhD και κ. Θοδωρή Γαβρά Μηχ/γου Μηχ/κού, MBA*


*Σύντομα βιογραφικά:
Ο Θοδωρής Γαβράς είναι μηχανολόγος μηχανικός και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ. Ασχολείται με τη σχεδίαση και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι από τους βασικούς συντάκτες της αρχικής πρότασης του Συνδέσμου για το NetMetering. Στο παρελθόν έχει εργασθεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο την εστίαση και τον κλάδο της πληροφορικής
Email επικ.: [email protected]


Ο Δημήτρης Μακρής είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος του Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ. Ασχολείται με τη σχεδίαση και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι από τους βασικούς συντάκτες της αρχικής πρότασης του Συνδέσμου για το NetMetering. Στο παρελθόν έχει εργασθεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο τη διαχείριση ρυθμιστικών θεμάτων καθώς και με την ανάπτυξη και διαχείριση προϊόντων.

Email επικ.: [email protected]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ