Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα;

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα;

  • Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα;
  • Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα;

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα;

1.898 επισκέψεις στο άρθρο (03/12/2023)
Σχολιάστε

- Με τα αιολικά στις θάλασσες η χώρα μπορεί να κερδίζει εξάγοντας ενέργεια.
- Μπορεί να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου.
- Κάποιοι πολίτες θα χάσουν. Το ΕΛΙΑΜΕΠ προτείνει και αποζημιώσεις σε σχετική μελέτη.

Η Ελλάδα έχει ισχυρό αιολικό δυναμικό, το μεγαλύτερο στην ανατολική Μεσόγειο

Η Ελλάδα έχει ισχυρό αιολικό δυναμικό, το μεγαλύτερο στην ανατολική Μεσόγειο. Το αιολικό δυναμικό στην Ελλάδα έχει ένα “capacity factor”, δηλαδή χρόνο που δουλεύει, που ξεπερνά το 45%. Κάποιοι θεωρούν από τους επενδυτές, ότι ξεπερνάει και το 50% ή ακόμη περισσότερο. Τι σημαίνει capacity factor; Ενδεικτικά, ένα φωτοβολταϊκό στη Γερμανία δουλεύει 800 ώρες το χρόνο. Ένα φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα δουλεύει 1500. Capacity factor πάνω από 50% σημαίνει ότι δουλεύεις με πάνω από 4.000 ώρες το χρόνο, δηλαδή τρεις φορές περίπου το χρόνο που δουλεύει ένα φωτοβολταϊκό. Αυτό είναι τεράστιας αξίας για το σύστημα, γιατί σου επιτρέπει να κάνεις έναν πολύ καλύτερο συνδυασμό αιολικών και φωτοβολταϊκών για την πράσινη μετάβαση. Επιπλέον, η δυναμική της αιολικής ενέργειας θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει μεγάλη εξαγωγική δύναμη και να πετύχει το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως προς τις εκπομπές C02.

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα επιχειρήματα υπέρ της διάδοσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που προβλέπονται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο και τα οποία ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ποια είναι τα δυνατά τους σημεία;

Με τα πλωτά αιολικά πάρκα στις θάλασσες η χώρα μπορεί να κερδίζει εξάγοντας ενέργεια

Τα πλωτά αιολικά είναι τα πλέον κατάλληλα για τα βαθιά νερά των ελληνικών θαλασσών, σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2021 για λογαριασμό του ΕΛΙΑΜΕΠ. Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε για το ΕΛΙΑΜΕΠ, ένα υποθετικό πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο ενεργειακής ισχύος 495MW που βρίσκεται σε μέση απόσταση 10 χλμ. από την ακτή και σε βάθος 250 μ. αναμένεται να απαιτήσει επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το πάρκο αυτό μπορεί να παράξει περίπου 2 εκατ. MWh ετησίως σε διάστημα 25 ετών, καλύπτοντας περίπου το 4% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης της Ελλάδας και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,5 εκατ. τόνους. 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Οι εκτιμήσεις σχετικά με τα οφέλη που θα φέρει η ψήφιση του νόμου κάνουν λόγο για επενδύσεις δεκάδων δις ευρώ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αιολικό δυναμικό είναι πολύ μεγάλης σημασίας, και η χώρα μπορεί να προσμένει τη δημιουργία μίας αλυσίδας αξίας, επειδή είναι πολύ μεγάλες οι επενδύσεις, της τάξεως των 12GW, που θα γίνουν στην επόμενη 20ετία, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κάποιοι πολίτες θα χάσουν. Το ΕΛΙΑΜΕΠ προτείνει και αποζημιώσεις σε σχετική μελέτη

Το υποθετικό σενάριο της μελέτης αναφέρει ότι οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στα πλωτά αιολικά θα ζημιωθούν: γίνεται λόγος για απώλεια ευημερίας και προτείνεται αποζημίωση σε όσους μένουν εκεί όπου θα τοποθετηθούν πλωτά αιολικά, π.χ. η ζημιά μπορεί να γίνει σε επιχειρηματίες (ξενοδοχεία), ψαράδες κτλ. Στο υποθετικό σενάριο με την τοποθέτηση ισχύος 495MW (μικρότερης από τα 12GW που συζητά ο υπουργός), η αποζημίωση εκτιμάται στα 2.500 ευρώ ανά άτομο. Αυτή η αποζημίωση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ιδιωτικής αποζημίωσης, όπως παροχή ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές, ή δημόσιας αποζημίωσης, όπως η παροχή τοπικών δημόσιων αγαθών π.χ. ανάπτυξη υποδομών. 

Συνέχεια του άρθρου >>>