Τι σημαίνει για τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για 1 χρόνο.

Τι σημαίνει για τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για 1 χρόνο.

Θα πληρώνω ρήτρα (για ρεύμα), αλλά δεν θα τη βλέπω; Αυτή είναι η λύση;

1.953 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

«Πάγωμα» ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για 11 μήνες. Θα ενσωματωθεί στη χρέωση για το ρεύμα. 3 τιμολόγια-επιλογές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος και συνέχιση επιδότησης οι τρόποι ελάφρυνσης.

Στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, αποδεχόμενη την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για «πάγωμα» της ρήτρας.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

«Πάγωμα» ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα - Ο «θησαυρός» βγαίνει άνθρακας;
  • Έρχεται «πάγωμα» ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για 11 μήνες
  • Ενσωμάτωση ρήτρας στη χρέωση για το ρεύμα (δεν θα αναγράφεται ξεχωριστά)
  • Τα 3 τιμολόγια-επιλογές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  • Πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος & συνέχιση επιδότησης οι τρόποι ελάφρυνσης
Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση σχετικής απόφασης με την οποία θα τροποποιεί τον Κώδικα Προμήθειας, έτσι ώστε να υπάρξει «πάγωμα» της ρήτρας για 11 μήνες (1η Ιουλίου 2022 – 1η Ιουνίου 2023), σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ώστε αυτή να μην υπάρχει στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με το μηχανισμό παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν στα έσοδα) και τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς οι τιμές στους καταναλωτές θα είναι ελεγχόμενες.

Όπως επισημαίνεται, το ΥΠΕΝ εκτιμά ό,τι οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μεταβάλλονται σε μεγάλο βαθμό, με αυτόν τον προαναφερόμενο συνδυασμό παρέμβασης. Οι ίδιοι κύκλοι, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σημειώνουν ό,τι αν αυτό συμβαίνει, τότε οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώνουν 30 ημέρες νωρίτερα τους πελάτες τους για τις αυξήσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων (δηλαδή του κυμαινόμενου τιμολογίου).

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη

Ουσιαστικά, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα απαλειφθεί από όσα υφιστάμενα τιμολόγια έχουν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση (όσα δηλαδή δεν είναι σταθερά). Συνεπώς, με τις αλλαγές που θα γίνουν θα υπάρχει μία και μόνο χρέωση για το ρεύμα που θα καλείται να πληρώσει ένα νοικοκυριό ή επιχείρηση για την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε.

3 τιμολόγια-επιλογές για τους καταναλωτές

Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της ΡΑΕ, από την 1η Ιουλίου και για 1 χρόνο, οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν 3 είδη τιμολογίων και μόνο.
  • Σταθερά
  • Κυμαινόμενα, με όριο διακύμανσης
  • Κυμαινόμενα, χωρίς όριο διακύμανσης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα κυμαινόμενα τιμολόγια, με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα διαμορφώνονται από δύο συνιστώσες.
  1. Τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα αυξομειώνεται ανάλογα με το κόστος του ρεύματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τη ρήτρα)
  2. Την κάλυψη του λειτουργικού κόστους της εταιρείας προμήθειας συν ένα εύλογο κέρδος (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα είναι πάνω – κάτω σταθερό).
Πως θα λειτουργήσει

Τα τιμολόγια των καταναλωτών που έχουν μέχρι στιγμής τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα μετατραπούν σε κυμαινόμενα με ή χωρίς όριο διακύμανσης (ανάλογα με την τελική επιλογή του νοικοκυριού ή της επιχείρησης). Θα τηρηθεί το όριο των 60 ημερών για γνωστοποίηση εκ μέρους των εταιρειών, ενώ ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να φύγει και να επιλέξει μία άλλη εταιρεία (πάροχο) χωρίς να έχει κάποιο «penalty». Αν επιλέξει να παραμείνει στην εταιρεία του, τότε το συμβόλαιο θα συνεχιστεί για όσο χρόνο προβλέπει η σύμβαση που έχει υπογράψει.

Συμπέρασμα

Θα πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, ό,τι σε κάθε περίπτωση το κόστος που πλήρωνε μέχρι τώρα ο καταναλωτής για τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα ενσωματωθεί σε μία ενιαία μοναδική χρέωση, η οποία θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις αυξομειώσεις της χονδρεμπορικής τιμής. Ουσιαστικά, όπως τονίζεται, το συνολικό ποσό που πλήρωνε ο καταναλωτής στο λογαριασμό (βασικές χρεώσεις + ρήτρα αναπροσαρμογής), θα το πληρώνει και τώρα ως μία ενιαία χρέωση, αλλά χωρίς να αναγράφεται ξεχωριστά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Επομένως, όπως υπογραμμίζεται και στο ρεπορτάζ, ο τρόπος ελάφρυνσης των καταναλωτών είναι να συνεχιστεί από την κυβέρνηση το μέτρο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πάντως, η κυβερνητική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος αναμένεται να αυξήσει τα χρήματα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να μπορούν να δίνονται επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Τα χρήματα αυτά αναμένεται να προκύψουν από την επιβολή πλαφόν στα έσοδα που λαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής. Επιπλέον από την αναδρομική φορολόγηση των επιπλέον κερδών των ηλεκτροπαραγωγών επιχειρήσεων, αλλά και της ΔΕΠΑ.

Το τι θα συμβεί τελικά μένει να το δούμε. Ας ελπίσουμε τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο για τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), καθώς το ρεύμα είναι μία ανάγκη που δεν κόβεται και η ενεργειακή κρίση δεν αστειεύεται.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »