Η ενεργειακή κρίση θέλει λύσεις εξοικονόμησης στο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δες τρόπους που μειώνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ενεργειακή κρίση θέλει λύσεις εξοικονόμησης στο ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δες τρόπους που μειώνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πώς να κάνω (περισσότερη) οικονομία στο ρεύμα;

2.449 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Η ενεργειακή κρίση μοιάζει να μην έχει τέλος και η ανάγκη για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ειδικά στο ρεύμα, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Υπάρχουν λύσεις που ανακουφίζουν κάπως, αν δώσουμε προσοχή σε μερικές συμβουλές.

ΛΕΝΤΒΑΝΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΗΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Η εισβολή της ενεργειακής κρίσης στην τσέπη των καταναλωτών μοιάζει να μην έχει τέλος. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να γλιτώσουν από τη λαίλαπα της ακρίβειας, καθώς το ρεύμα, μία τόσο σημαντική ανάγκη, τείνει να γίνει είδος πολυτελείας.

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Η ομάδα του 4green παρακολουθεί στενά τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις. Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα, μα η ομάδα μας θα είναι κοντά σας, ψάχνοντας & παρουσιάζοντας καθημερινά τρόπους που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκεντρώσαμε κάποιες απλές, μα χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές που μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες, σε ότι αφορά το ρεύμα, χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψουμε στην εποχή των… κεριών, καθώς αυτό δεν είναι λύση.

Υπάρχουν tips εξοικονόμησης στο ηλεκτρικό ρεύμα!
  • Σταθερή θερμοκρασία Α/C (1-2 βαθμούς κάτω από θερμοκρασία δωματίου)
  • Μαγείρεμα, χαμήλωμα εστιών, κλείσιμο φούρνου λίγο πριν γίνει το φαγητό
  • Θερμοσίφωνας, το καλοκαίρι το νερό ζεσταίνεται γρήγορα (κλείνουμε όταν πρέπει)
  • Led παντού, συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, όχι σε stand by
Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους η ενεργειακή κρίση καλπάζει, ειδικά αν αναλογιστούμε το τι μπορούμε να πάθουμε όταν ανοίξουμε το φάκελο με το λογαριασμό. Πάμε να δούμε μαζί κάποια tips που προσφέρουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Θερμοσίφωνας

Ανάψτε το θερμοσίφωνα όσο (το καλοκαίρι ζεσταίνεται πιο γρήγορα το νερό) και όταν τον χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό. Για μόνιμη εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, η λύση είναι η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών, η χρήση των οποίων μπορεί να καλύψει ηλιακά έως και το 80% των απαιτήσεων σε ζεστό νερό.

Μαγείρεμα

Επιλέξτε σκεύη που εφαρμόζουν καλά στις εστίες για μέγιστη απόδοση, χαμηλώστε τη φωτιά όταν αρχίζει να βράζει το φαγητό, ώστε απλώς να συντηρείται ο βρασμός. Κλείστε το φούρνο, λίγο πριν γίνει το φαγητό. Η υψηλή θερμοκρασία θα το ψήνει για αρκετή ακόμα ώρα.

Ψυγείο

Επιλέξτε ψυγείο με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Είναι μία συσκευή που καταναλώνει πολλή ενέργεια, καθώς λειτουργεί όλο το 24ωρο. Συνεπώς, είναι σημαντικός παράγοντας η ενεργειακή του κλάση. Επιπλέον, τώρα το καλοκαίρι δεν το ανοιγοκλείνουμε χωρίς λόγο, καθώς χάνει γρήγορα τη θερμοκρασία του και «καίει» περισσότερη ενέργεια για να την επανακτήσει.

Κλιματιστικό

Η σωστή ρύθμιση του κλιματιστικού είναι must. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε η συνήθεια του να βάζουμε το κλιματιστικό στην κατώτατη θερμοκρασία (18 βαθμούς). Αυτό δούλευε στο φουλ για κατεβάσει τη θερμοκρασία (καίγοντας πολύ ρεύμα) και στο τέλος στο σπίτι ή στο γραφείο επικρατούσαν …πολικές συνθήκες χωρίς λόγο. Ποια η λύση που θα μας δώσει και αποτέλεσμα και οικονομία; Θερμοκρασία 26-27 βαθμών Κελσίου (1-2 βαθμών δηλαδή από τη θερμοκρασία που υπάρχει μέσα στο σπίτι) είναι αρκετή για να μας εξασφαλίσει τη δροσιά που θέλουμε. Το κλιματιστικό δουλεύει στα χαμηλά BTUs και όταν πρέπει (πλήρης εκμετάλλευση της τεχνολογίας Inverter). Αυτοματισμοί, όπως «έξυπνοι» θερμοστάτες βοηθούν τα μέγιστα στην εξοικονόμηση.

Φωτισμός

Εγκαταστήστε παντού λαμπτήρες LED για συνεχή και μόνιμη εξοικονόμηση ενέργειας. Καθαρίστε τακτικά τις λάμπες των φωτιστικών και θα δείτε ότι αποδίδουν καλύτερα. Δώστε προσοχή στα φώτα των δωματίων. Η ενέργεια που θα καταναλώσετε αν ξεχνάτε διάφορα φώτα ανοιχτά, θα μπορούσε να κρατήσει το σπίτι σας ζεστό το χειμώνα για τρεις ολόκληρους μήνες!

Ηλεκτρικές συσκευές & λειτουργία stand by (αναμονή)

Βγάλτε τις συσκευές (που δεν χρησιμοποιείτε) από τις πρίζες. Οι συσκευές που αφήνονται στο stand by συντελούν στην άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Απλές κινήσεις, όπως το να σβήσετε την καφετιέρα, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και επομένως και στην εξοικονόμηση του κόστους του ρεύματος.

Αν δεν εμπιστεύεστε απόλυτα την μνήμη σας μπορείτε να εγκαταστήσετε μέχρι και «διακόπτες σεναρίων» που ελέγχουν τις πρίζες ώστε να κλείνετε όλες τις συσκευές με μία μόνο κίνηση πριν πάτε για ύπνο. Έτσι, μπορείτε να επιτύχετε, για παράδειγμα, εξοικονόμηση ενέργειας έως και 50% σε ένα κύκλωμα φωτισμού.

Συμπέρασμα

Η εποχή που ζούμε δεν είναι εύκολη, η ενεργειακή κρίση, μα και οι υπόλοιπες, δεν αναμένεται να τελειώσουν σύντομα και δεν ξέρουμε και τι άλλο μπορεί να προκύψει. Μέχρι οι «μεγάλοι» να δώσουν λύσεις, ας το παλέψουμε, όσο μπορούμε μόνοι μας. Υπάρχουν τρόποι ανακούφισης. Ας τους εφαρμόσουμε μέχρι να δούμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό.

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »