Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα με λέβητες βιομάζας

2.041 επισκέψεις στο άρθρο

Η καύση με ετήσια ανανεωνόμενες πηγές ενέργειας, είναι ένας συνεχής ετήσιος κύκλος, μηδενικού ισοζυγίου, χωρίς καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Η καύση της ξυλώδους βιομάζας δεν διαταράσσει τον κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση καύσης με ορυκτά καύσιμα. Όταν καίμε ορυκτά καύσιμα, παράγουμε διοξείδιο του άνθρακα, όπως και όταν καίμε βιομάζα. Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά: Το διοξείδιο του άνθρακα των ορυκτών καυσίμων, που είναι στο εσωτερικό της γης και τα βγάζουμε ώστε να τα κάψουμε, δημιουργήθηκε σε πολύ μεγάλες χρονικές γεωλογικές περιόδους και δεν μπορούμε να το επιστρέψουμε εκεί... Προστίθεται στον αέρα και στην ατμόσφαιρά μας. Το διοξείδιο του άνθρακα της βιομάζας απορροφήθηκε την αμέσως προηγούμενη περίοδο, μόλις πέρυσι, για την ανάπτυξη της φυτικής ύλης, που φέτος εμείς καίμε. Η καύση με ετήσια ανανεωνόμενες πηγές ενέργειας, είναι ένας συνεχής ετήσιος κύκλος, μηδενικού ισοζυγίου, χωρίς καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον.
 
Το πυρηνόξυλο γίνεται από την ελιά, και η πελλέτα ηλιόσπορου από τον ηλίανθο, κλπ. Ειδικά από το δένδρο ελιά, μαζεύουμε τις ελιές, παράγουμε έλαιο και πυρηνέλαιο. Τα κλαδέματα της ελιάς γίνονται αγροπελλέτα. Η αγροπελλέτα και η μάζα που εξάγεται από την επεξεργασία της ελιάς και τα υποπροϊόντα της είναι η Βιομάζα, που καίνε οι λέβητες βιομάζας, για την θέρμανση μας.
Η ελιά περιποιείται κάθε χρόνο και καθαρίζεται, ώστε τον πρώτο ή τον δεύτερο χρόνο, να δώσει ξανά καρπούς. Απορροφά διοξείδιο από την ατμόσφαιρα και για τους καρπούς και για τα φύλλα, αλλά και για το ριζικό της σύστημα. Η φωτοσύνθεση που γίνεται στο δένδρο με τον ζωοδότη ήλιο, στην υπέροχη χώρα που ζούμε, με τη βοήθεια της γης, του αέρα και της βροχής, ξαναδημιουργούν και επαναδραστηριοποιούν, όλον αυτό τον υπέροχο κύκλο της ζωής μας, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
 
Η βιομάζα πελλέτας που γίνεται από τους κορμούς δένδρων, όταν καεί, ανακυκλώνει το διοξείδιο σε τόσα χρόνια όσα χρειάζεται να αναπτυχθεί ξανά το δένδρο για να γίνει βιομάζα. Πολλά χρόνια μετά. Όμως, ξαναγίνεται. Η βιομάζα που γίνεται από ετήσια αναπαραγωγή, όπως τα διάφορα αγροστώδη υποπροϊόντα αγροτικής δραστηριότητας και η ελιά, ανακυκλώνονται ετησίως. Όταν τα καίμε, ανακυκλώνεται το διοξείδιο ετησίως, χωρίς να επηρεάζει το ισοζύγιο του CO2 στην ατμόσφαιρα.  Αντίθετα, δεν περιμένουμε «ποτέ» να ξαναδεσμευτεί το διοξείδιο που προέρχεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Με την ξυλοπελλέτα θα περιμένουμε λίγα χρόνια να ξαναγίνει ένα δένδρο. Με τα ετήσια υποπροϊόντα της αγροτικής βιομηχανίας γίνεται ετησίως.
 
Πρωτοπορία στη Βιομάζα.
 
Οι λέβητες ΜΙΛΕ Ν.ΣΑΜΑΡΑΣ καίνε πολύ καλά την βιομάζα. Πολύ καλύτερα ακόμα και από πολύ ακριβότερους, εισαγόμενους λέβητες. Γιατί παράγονται με “γνώση και μεράκι”.
                Από το 1957 στην εταιρεία ΜΙΛΕ Ν.ΣΑΜΑΡΑΣ, φτιάχνουν λέβητες και από το 1973 “πυρηνολέβητες”. Χρησιμοποιώντας  Λέβητες Βιομάζας ΜΙΛΕ Ν.ΣΑΜΑΡΑΣ  δεν επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα. Δεν ανεβάζουμε το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας και δεν συμμετέχουμε στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Οι λέβητες ΜΙΛΕ Ν.ΣΑΜΑΡΑΣ, θερμαίνουνε το σπίτι μας, με οικονομία και σεβασμό στο περιβάλλον. Σημειώνουμε την κουβέντα πελατών μας, που πριν είχαν θέρμανση με πετρέλαιο, ότι…. «ποτέ δεν ευχαριστηθήκαμε τη ζέστη με το πετρέλαιο, γιατί περιορίζαμε πάντα την χρήση της, σκεπτόμενοι το υπερβολικό κόστος λειτουργίας της».
 
Με τον λέβητα ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΜΙΛΕ εκτοξεύεται στα ύψη η ικανοποίηση.

Με τον ΜΙΛΕ έχουμε τη μέγιστη οικονομία με την απόλαυση της ζέστης και το ότι καίγοντας ετήσια ανανεωνόμενη πηγή ενέργειας δεν επιβαρύνουμε καθόλου την ατμόσφαιρα. Αξιοποιείται έτσι στο έπακρο η απόδοση και η αμοιβή του αγρότη καλλιεργητή και του χρήστη του λέβητα Βιομάζας. Μένει καθαρότερη η ατμόσφαιρα για όλους εμάς και τα παιδιά μας.
 Με έναν λέβητα ΜΙΛΕ, δεν μένουμε ποτέ από θέρμανση. Ακόμα κι αν έχουμε έλλειψη πυρηνόξυλου, γεμίζουμε με πελλέτα ή τσόφλια, κλπ. Γεμίζουμε με ξύλα και ζεσταινόμαστε ακόμα κι αν δεν έχουμε ρεύμα. Γιατί:
α) ο λέβητας ΜΙΛΕ είναι φυσικού ελκυσμού και δεν χρειάζεται ρεύμα για την απαγωγή καυσαερίων,
β) η καύση τροφοδοτείται με αέρα λόγω του φυσικού ελκυσμού από το πορτάκι του ντάμπερ αέρος καύσεως και
γ) το νερό μπορεί να κυκλοφορεί, ακόμη και δια της βαρύτητας, πιο σιγά.
 
Το ζεστό νερό είναι πιο ελαφρύ από το κρύο και η δημιουργούμενη διαφορά βάρους-πιέσεως κυκλοφορεί το νερό στην εγκατάσταση και ζεσταινόμαστε. Αν ο υδραυλικός έχει τοποθετήσει κύκλωμα εκτόνωσης του νερού της θέρμανσης για να περιορίσει το ανέβασμα της θερμοκρασίας, λόγω περισσευούμενης ισχύος του λέβητα και της αδράνειας που δημιουργείται, τότε σε αυτό το τμήμα έχουμε συνεχιζόμενη θέρμανση. Σε περιοχές που γίνονται συχνές διακοπές ρεύματος, μπορούμε να προεκτείνουμε το κύκλωμα αυτό, φτιάχνοντας χώρους που θα έχουν πάντοτε τέτοια κυκλοφορία νερού και ουσιαστικά δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από θέρμανση.
 
Ο ΜΙΛΕ είναι ο φιλικότερος και πιο βολικός λέβητας της αγοράς. Έχει ευχερή και ικανοποιητική πρόσβαση στον κεντρικό θάλαμο καύσης για επιθεώρηση αυτόματης λειτουργίας και για το γέμισμα με ξύλα. Έχει έτοιμη ανάρτηση για προσθήκη προαιρετικής extra πόρτας, για την στήριξη ενός άλλου φορητού καυστήρα, άλλων καυσίμων, για σύμπηκτα ξύλου, πελλέτας και αγροπελλέτας, με πολύ εύκολη απομόνωση, με προσοχή της εστίας καύσεως της βιομάζας – πυρηνόξυλου. Επιπλέον, έχει κάθετες διαδρομές καυσαερίων και μεγάλο θάλαμο συγκέντρωσης της στάχτης που εκτονώνεται μεταξύ 2ης και 3ης διαδρομής. Η μαντεμένια εστία καύσεως εδράζεται σε μαντεμένιο αεραγωγό. Οι οπές ψεκασμού είναι διαμορφωμένες σε Ψηφιακό Κέντρο Κατεργασίας, με κλίση 15ο έτσι ώστε ο ψεκαζόμενος αέρας να στροβιλίζει το καυσαέριο στον κεντρικό θάλαμο καύσεως κατά τη φορά εισόδου του. Δημιουργείται έτσι μεγαλύτερη διαδρομή για την καύση του, χρονική καθυστέρηση εντός του κύριου θαλάμου καύσεως σε υψηλότερη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα την καλύτερη καύση, λιγότερη στάχτη και μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης. Για τον καθένα μας, αυτό σημαίνει μικρότερο κόστος λειτουργίας και λιγότερη απασχόληση καθαρισμού.
 
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ στον Πυρηνολέβητα ΜΙΛΕ Ν.ΣΑΜΑΡΑΣ.

Η διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας, που στέλνει ο φυσητήρας για την καύση του υλικού, ζεσταίνεται στα τοιχώματα της βάσης του καυστήρα. Η βάση είναι διπλότοιχη και ο αέρας καύσεως έρχεται περιμετρικά από πίσω δεξιά, εμπρός και αριστερά, έτσι ώστε να απορροφά θερμότητα και από τα καυσαέρια και από την στάχτη που πέφτει κάτω από την εστία καύσεως. Τα αδρανή που φέρνει το καύσιμο ζεσταίνονται, καθώς δίπλα τους καίγονται τα οργανικά υλικά, και πέφτουν από την εστία στο συρτάρι του θαλάμου. Ο θάλαμος γύρω και κάτω από την εστία έχει και εκεί διπλά τοιχώματα και ο αέρας διερχόμενος ζεσταίνεται.
 
Μία μικρή μόνο ποσότητα κρύου αέρα του φυσητήρα ακολουθεί διαφορετική πορεία, με κατεύθυνση τον κεντρικό σωλήνα εισόδου του καυσίμου υλικού. Έτσι, ο σωλήνας δέχεται δύο ρεύματα αέρα: ένα κρύο και με μεγαλύτερη πίεση (στην εισαγωγή του υλικού) και ένα ζεστό και με χαμηλότερη πίεση (περιμετρικά του σωλήνα εισόδου) και ψεκάζει σε τρία διαδοχικά επίπεδα το εισερχόμενο καύσιμο, με διαφορετικές ποσότητες και πιέσεις. Ο λίγος κρύος αέρας που έρχεται μέσα από τον σωλήνα προώθησης του υλικού καύσεως έρχεται με μεγαλύτερη πίεση από τον ζεστό αέρα. Γι` αυτό και δεν γίνεται επιστροφή καυσαερίων από την εστία στο σιλό και δεν έχουμε ζεστό ρεύμα αέρα κοντά στο σιλό.
 
ΒΑΘΜΟΣ  ΑΠΟΔΟΣΗΣ
 
Η απορρόφηση θερμότητας, πριν την έξοδο των καυσαερίων, χαμηλώνει τη θερμοκρασία τους. Ο αέρας που ψεκάζει το καύσιμο, δεν είναι στη θερμοκρασία του λεβητοστασίου, αλλά αυτός που επετεύχθη, από τη συνολική ανάκτηση. Εκμεταλλευόμαστε τα καυσαέρια και τη στάχτη του πυρηνολέβητα. Ο βαθμός απόδοσης του λέβητα επηρεάζεται από έναν συντελεστή, που είναι η Διαφορά της μετρούμενης θερμοκρασίας των Καυσαερίων εξόδου – μείον την θερμοκρασία του αέρα εισόδου, αυτού που ψεκάζει το καύσιμο επάνω στην εστία. Αυτό είναι η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ, που εμείς το λέμε «έκρηξη» απόδοσης.
 
Οι λέβητες ΜΙΛΕ φέρουν Σειριακό Αριθμό και άλλες ενδείξεις χαραγμένες σε τρία σημεία τουλάχιστον. Όλες οι κατασκευές μας έχουν ISO και συνοδεύουμε τον λέβητα με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και πιστοποιητικά.
 
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ  ΚΟΣΤΟΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Τιμές πλησίον της Περιόδου Θέρμανσης 2020-2021
 
Συγκρίνουμε το κόστος χρήσης λειτουργίας εγκατάστασης θέρμανσης κατοικίας, με ισχύ λέβητα 35.000 kcal/h, και συγκρίσιμα καύσιμα το πετρέλαιο και το απλό πυρηνόξυλο.
 
Αγοράζουμε καύσιμο Πετρέλαιο με τιμή λίτρου 0,77ευρώ με ισχύ (λίτρου) 8.500 kcal/lt και πολύ καλό βαθμό απόδοσης λέβητα 95%. Πληρώνουμε το πετρέλαιο με τα λίτρα.
Έχουμε 35.000 / 8.500 = 4,117 lt/h X 10 X 100 = 4.117 lt X 0,77 = 4.117 ευρώ / 0,95 %= 3.336 ευρώ
Κόστος 3.336 ευρώ ετησίως με πετρέλαιο.
 
Αγοράζουμε καύσιμο Πυρηνόξυλο με τιμή κιλού 100/1.000 = 0,1 ευρώ/kgs (ένας τόνος-σάκος = 1000 kgs με 100 ευρώ ο σάκος) με (μειωμένη για τον υπολογισμό) ισχύ ίση με 3.900 kcal/kgs και μέσο βαθμό απόδοσης λέβητα 90%. Πληρώνουμε το πυρηνόξυλο με το κιλό.
Έχουμε 35.000 / 3.900 = 8,974 kgs/h X 10 X 100 = 8.974 kgs X 0,1  = 897 ευρώ / 0,90 % = 997ευρώ  
Κόστος 997 ευρώ ετησίως με πυρηνόξυλο.
 
Με Πετρέλαιο έχουμε ετήσιο κόστος                     3.336 ευρώ
Με Πυρηνόξυλο έχουμε ετήσιο κόστος                  997 ευρώ
Διαφορά χρημάτων σε ετήσια λειτουργία         2.339  ευρώ

 Βλέπουμε ότι από τον πρώτο-δεύτερο χρόνο λειτουργίας, ο Πυρηνολέβητας αποσβένει την αξία του έναντι του λέβητα πετρελαίου και η θέρμανση λειτουργεί σε δυσμενή υπολογισμό, με 30% του κόστους λειτουργίας με πετρέλαιο. Στην πράξη, κάτω του 22%, γιατί υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες.
 
Όσοι όμως, ένεκα της αγροτικής τους απασχόλησης, εκμεταλλεύονται και τα κλαδέματα, που έχουνε από δικά τους δένδρα, αλλά και κάθε άλλου είδους στερεά ξερά καύσιμα, κερδίζουν πολύ περισσότερο, γιατί ουσιαστικά, η αξία των καυσίμων τους είναι μηδενική.

Σημειώνουμε την κουβέντα πελατών μας, που πριν είχαν θέρμανση με πετρέλαιο, ότι…. «ποτέ δεν ευχαριστηθήκαμε την ζέστη, πριν με την θέρμανση πετρελαίου, γιατί περιορίζαμε πάντα την χρήση της, σκεπτόμενοι το υπερβολικό κόστος λειτουργίας της».
 
Τώρα, με αυτό το κόστος λειτουργίας, ζεσταίνεται «το κοκαλάκι μας».
 
Ν.ΣΑΜΑΡΑΣ
Καλέστε: 2299063480 , 6977355067
Δείτε:  www.nsamaras.gr
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCh3C-TvGQl4WrcwUs_zCxyA  
Ακολουθήστε:  www.facebook.com/nsamaras.heating