Εμπιστεύσου τον τεχνικό σου. Θα κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε λέβητα και καυστήρα για να εξοικονομείς ακόμα περισσότερα χρήματα.

Εμπιστεύσου τον τεχνικό σου. Θα κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε λέβητα και καυστήρα για να εξοικονομείς ακόμα περισσότερα χρήματα.

Γιατί καίει πολύ ο λέβητας;

1.344 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Λέβητας, καυστήρας είναι η «καρδιά» του συστήματος θέρμανσης. Στην εποχή της ενεργειακής κρίσης, πρέπει να σκεφτούμε διπλά αν έχουμε κάνει τις σωστές ρυθμίσεις για να μην κάνουμε περιττά έξοδα που μπορούμε εύκολα να αποφύγουμε.

Όσο αποδοτικό-οικονομικό και αν είναι το σύστημα θέρμανσης που έχεις στο σπίτι και την επιχείρησή σου, λάβε υπόψη ό,τι αν ο καυστήρας και ο λέβητας δεν έχουν τις σωστές ρυθμίσεις, τότε μεγάλο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας χάνεται και μαζί με αυτή και τα χρήματά σου!

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Κλασική περίπτωση βλάβης ή ρυθμίσεων; Δες πώς λύνεις το πρόβλημα!
  • Με σύστημα αντιστάθμισης, σταθερή θερμοκρασία, 30% λιγότερο καύσιμο
  • Με inverter κυκλοφορητή εξοικονομείς ρεύμα από 40% - 90%
  • Με θερμοστάτη κάτω από τους 20°C, εξοικονόμηση ενέργειας 7-10%
  • Με υδραυλική εξισορρόπηση (βάνες), θερμική άνεση παντού, εξοικονόμηση καυσίμου 5-15%
Ρυθμίζεις λέβητα & καυστήρα, δουλεύουν όλα ρολόι & οικονομικά!

Η ρύθμιση του καυστήρα και του λέβητα στις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας μπορούν να εξοικονομήσουν ακόμα περισσότερα χρήματα από τα έξοδα της θέρμανσης. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ό,τι οι λέβητες αερίου νέας γενιάς είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα εξοικονόμησης (διάβασε περισσότερα εδώ).

1. Συντήρησε τακτικά το καυστήρα και καθάριζε το λέβητα. Ζήτα από τον τεχνικό να ρυθμίσει το σύστημα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που αποδίδει σε υψηλό επίπεδο και εντός των ορίων εκπομπής αερίων ρύπων.

2. Μείωσε τη θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα μέχρι και τους 70°C.

3. Τοποθέτησε σύστημα αντιστάθμισης. Η αντιστάθμιση καιρικών συνθηκών είναι ένας αυτοματισμός με αισθητήριο εξωτερικής θερμοκρασίας που ρυθμίζει τη θερμοκρασία νερού προς τα θερμαντικά σώματα, σύμφωνα με την τρέχουσα ζήτηση θέρμανσης. Όσο πιο ήπιες είναι οι καιρικές συνθήκες τόσο χαμηλότερη χρειάζεται να είναι η θερμοκρασία του νερού, καταναλώνοντας έτσι λιγότερο καύσιμο και προσφέροντας έως και 30% εξοικονόμηση.

4. Μόνωσε τα εκτεθειμένα τμήματα των σωληνώσεων, του λέβητα, της καπνοδόχου.

5. Ρώτα τον τεχνικό σου για τη δυνατότητα υδραυλικής εξισορρόπησης. Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάποια δωμάτια ή διαμερίσματα στους πάνω ορόφους είναι κρύα, ενώ στο ισόγειο ζεσταίνονται επαρκώς; Λόγω μη ρυθμισμένων δικτύων, το ζεστό νερό κατευθύνεται κυρίως στα κοντινότερα θερμαντικά σώματα και ελλιπώς στα υπόλοιπα. Τοποθετώντας τις ανάλογες βάνες εξισορρόπησης δεν έχεις μόνο θερμική άνεση σε όλους τους χώρους, αλλά και εξοικονόμηση καυσίμου 5-15%.

6. Προχώρα σε αλλαγή του κυκλοφορητή. Οι συμβατικοί κυκλοφορητές είναι ενεργοβόροι, με πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης –ακόμα και αυτοί με μικρή ισχύ. Ο νέος κυκλοφορητής πρέπει να αναγράφει το Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΕΙ). Όσο πιο μικρός είναι ο Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης τόσο πιο αποδοτικός και οικονομικός είναι ο κυκλοφορητής. Η αντικατάσταση του παλαιού κυκλοφορητή με ηλεκτρονικό κυκλοφορητή Inverter με Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης <=0,23 μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από 40% έως και 90%!

6 μυστικά για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων!

Παρακάτω ακολουθούν μερικά απλά tips οικονομίας για το εσωτερικό του σπιτιού, τα οποία θα σου εξασφαλίσουν τη μέγιστη εξοικονόμηση!
  1. Τοποθέτησε ψηφιακό θερμοστάτη για προγραμματισμό της λειτουργίας θέρμανσης και διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο χώρο. Έτσι μπορείς να προγραμματίσεις το θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν λείπεις από το σπίτι και να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα όταν είναι η ώρα να επιστρέψεις. 
  2. Να κατεβάζεις το θερμοστάτη κάτω από τους 20°C. Για κάθε βαθμό μείωσης του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. Τοποθέτησε θερμοστατικές κεφαλές (μετρητές) για έλεγχο της θερμοκρασίας σε επίπεδο δωματίου (προτεινόμενα, κουζίνα 19οC, σαλόνι 21οC, υπνοδωμάτιο 17-18οC). 
  4. Μην καλύπτεις τα θερμαντικά σώματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Ο αέρας πρέπει να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω τους, πράγμα το οποίο εξασφαλίζεται με απόσταση 15-20cm άλλων αντικειμένων από κάθε πλευρά τους. Επίσης, μην βάφεις τα καλοριφέρ με πολλές στρώσεις μπογιάς, γιατί μειώνεται η θερμότητα που φτάνει στο χώρο και άρα η απόδοση τους. 
  5. Να εξαερώνεις τα θερμαντικά σώματα για να απεγκλωβίζεται ο αέρας.
  6. Μην κλείνεις εντελώς τη θέρμανση όταν φεύγεις από το σπίτι. Η ενέργεια που καταναλώνεται για την εκ νέου θέρμανση είναι σαφώς μεγαλύτερη από τη συντήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα.
Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τον τεχνικό σου!

Πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στη θέρμανση του σπιτιού σου, καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό-εγκαταστάτη. Το ό,τι κάποιος γνωστός μας εγκατέστησε ένα σύστημα και εξοικονομεί χρήματα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα συμβεί το ίδιο και στο δικό μας σπίτι!

Κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς τα μεγέθη αν δεν έχει προσωπική εικόνα για το αντικείμενο μελέτης, και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από έναν εξειδικευμένο τεχνικό-εγκαταστάτη. Τα συστήματα θέρμανσης δεν είναι «πάρε-βάλε», ούτε ταιριάζουν όλα σε
όλα τα σπίτια. Το ότι ο γείτονας εγκατέστησε ένα σύστημα και εξοικονομεί χρήματα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα συμβεί το ίδιο και στο δικό σου σπίτι.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν πρόκειται να επενδύσεις χρήματα και χρόνο είναι να απευθυνθείς στον κατάλληλο άνθρωπο που θα σου δώσει μια σίγουρη και εξειδικευμένη λύση για το σπίτι σου.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »