Έχεις παλιό κτίριο; Τα SOS πριν την ενεργειακή αναβάθμιση

Έχεις παλιό κτίριο; Τα SOS πριν την ενεργειακή αναβάθμιση

2.536 επισκέψεις στο άρθρο (03/12/2023)
Σχολιάστε

- Ο διαγνωστικός έλεγχος κτιρίου δείχνει αν χρειάζεται ενίσχυση
- Η σεισμική μόνωση προστατεύει τη στατικότητά του
- Πρώτα εργασίες σεισμικής μόνωσης και μετά η θερμομόνωση

Τι διάρκεια ζωής έχει το σπίτι που μένεις; Όλοι εμείς που ζούμε σε παλιές αλλά και καινούριες πολυκατοικίες ή μικρότερα κτίρια, σπάνια έχουμε ακούσει για την ενίσχυση ενός κτιρίου. Κι όμως, όπως το αυτοκίνητο ή ακόμα και ένα θερμαντικό σώμα που έχεις σπίτι σου απαιτεί συντήρηση, το ίδιο ισχύει και με τα υλικά του κτιρίου.

Όπως αναφέρει ο Αθανάσιος Μαντέλος, πολιτικός μηχανικός στην εταιρεία Cers, που πρόσφατα παρουσίασε στην έκθεση Οικοδομή τις εργασίες ενίσχυσης ενός κτιρίου, «ασχολούμαστε με όλες τις μορφές αποκατάστασης, ενίσχυσης και τις μετρήσεις υφιστάμενης κατάστασης κατασκευών. Αυτό σημαίνει ότι μετράμε τα υλικά, την αντοχή τους, σκανάρουμε, παίρνουμε ακτινογραφίες. Η διαδικασία αυτή γίνεται είτε την ώρα που κτίζεται μια κατασκευή αλλά και σε υφιστάμενη παλιά ή καινούρια κατασκευή που θες να αναβαθμίσεις για φορτία, σεισμό. Επίσης, σε κατασκευή που έχει υποστεί κάποιες φθορές και ζημιές από ανθρώπινο χέρι, συχνά σε επίπεδο ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης, είτε από φυσιολογική γήρανση».

Ο διαγνωστικός έλεγχος κτιρίου δείχνει αν χρειάζεται ενίσχυση

«Σε πρώτο βαθμό κάνουμε το διαγνωστικό έλεγχο της κατασκευής (κτίριο, κατοικία, γέφυρα, εργοστάσιο κτλ). Βλέπουμε την ποιότητα του υλικού, τη γήρανση, τη φθορά του, τη διάβρωση, τα εντοπίζουμε. Η διάγνωση γίνεται κατά κύριο λόγο με μη καταστροφικές μεθόδους. Μετράμε την αντοχή, κάνουμε υπέρηχους, κρουσιμετρήσεις, μαγνητογραφίες οπλισμού (που λειτουργεί ως ακτινογραφία). Με τα παραπάνω μέσα παίρνουμε τη γνώση για την ποιότητα του υλικού, βλέπουμε τα σίδερα, τα κενά που έχουν κτλ. Σε δεύτερο στάδιο, διοχετεύουμε τη γνώση στον μελετητή, εκείνος κρίνει αν το κτίριο χρειάζεται αναβάθμιση, επισκευή ή ενίσχυση. Όταν φτιάχνει τη μελέτη για το τι πρέπει να προστεθεί ως ενίσχυση, εμείς ερχόμαστε και υλοποιούμε τη μελέτη, αγοράζουμε τα υλικά, τον εξοπλισμό, έχουμε το προσωπικό».    

Η σεισμική μόνωση προστατεύει τη στατικότητά του

«Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούμε είναι κυρίως ανθρακονήματα και συστήματα ενίσχυσης πλινθόκτιστων κτιρίων που προμηθευόμαστε από εταιρείες όπως η Sika και από την Freyssinet (προένταση, τένοντες, εφέδρανα, αρμούς διαστολής κλπ).
Η σεισμική μόνωση είναι ένα από τα πράγματα με τα οποία ασχολούμαστε σε επίπεδο υλικών και εφαρμογής και έχουμε ξεκινήσει να φέρνουμε στην Ελλάδα γιατί ίσως είναι η επόμενη μέρα στα κτίρια. Σε ένα καινούριο κτίριο η διαδικασία είναι σχετικά απλή: Βάζεις εφέδρανα στο ισόγειο και απομονώνεις σεισμικά τη θεμελίωση από το υπόλοιπο κτίριο. Το έδαφος μπορεί να κουνιέται διαφορετικά από το υπόλοιπο κτίριο, να αποσβένεται ο σεισμός και να μην κουνιέται η ανωδομή του κτιρίου.

Η επόμενη μέρα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση κατασκευών είναι ότι μπορείς να εφαρμόσεις σεισμική μόνωση σε υφιστάμενη κατασκευή. Αφαιρείς ένα κομμάτι από κάθε υποστύλωμα και το αντικαθιστάς με ένα εφέδρανο, έναν αποσβεστήρα. Απομονώνεις σεισμικά το υπόλοιπο κτίριο, την ανωδομή, από τη θεμελίωσή του. Η σεισμική μόνωση εφαρμόζεται αρκετά σε σημαντικά κτίρια στο εξωτερικό, όπως σε νοσοκομεία, ειδικά στην Ιταλία και την Τουρκία. Στον τελευταίο φονικό σεισμό στην Τουρκία, πολλά νοσοκομεία δεν έπαθαν τίποτε, γιατί είχαν σεισμική μόνωση στο ισόγειό τους».

Πρώτα εργασίες σεισμικής μόνωσης και μετά η θερμομόνωση

«Σε μια ενεργειακή αναβάθμιση πολλές φορές οι ειδικοί κρύβουν με τις νέες επικαλύψεις προβλήματα του σκελετού του κτιρίου με αποτέλεσμα αυτά να προχωράνε χωρίς να τα έχουμε δει και να τα αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα, σε θερμοπροσόψεις μπορεί να κλείνουν οι όψεις των κτιρίων και του σκελετού με επενδύσεις σε μόνωση και τσιμεντοσανίδα ή γυψοσανίδα που ντύνουμε και βάφουμε χωρίς να έχουμε κάνει προηγουμένως τσεκάπ στο σκελετό ώστε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται. Όταν λοιπόν εμείς κληθούμε να κάνουμε τον έλεγχο και μετρήσω δειγματοληπτικά το σκυρόδεμα, θα πρέπει να είμαι σε επαφή με αυτό. Επομένως, αν έχω σοβά ή χρώμα ή γυψοσανίδα στις θέσεις αυτές, θα πρέπει να το αφαιρέσω. Επομένως αν είμαι σε διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης ή ανακαίνισης, το σωστό είναι να ελέγξω προηγουμένως το κτίριό μου και να έχω κάνει τη διάγνωση, να μην περιμένω να πάθει κάτι για να το επισκευάσω».

Συνέχεια του άρθρου >>>