Ο καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε για μία πιθανή επιστροφή της ορυκτής ενέργειας μακροπρόθεσμα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε για μία πιθανή επιστροφή της ορυκτής ενέργειας μακροπρόθεσμα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σολτς: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι που επιστρέφουμε στον άνθρακα!

1.133 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Κίνδυνος για μακροπρόθεσμη επιστροφή στον άνθρακα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κλιματική κρίση και τη συμφωνία του Παρισιού. Πρέπει να «βγούμε» από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η G7 θα συνδράμει για μετάβαση στις ΑΠΕ με 100 δισεκ. δολάρια.

Προειδοποίηση για την επιστροφή στην ορυκτή ενέργεια, καθώς όλο και περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επιστρέφουν στον άνθρακα, προκειμένου να θωρακίσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια, απηύθυνε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στο διάλογο για το κλίμα στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά ό,τι «κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το γεγονός ό,τι το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μόλις αυξάνεται ξανά και στη χώρα μας, ως απάντηση στις επικείμενες στενώσεις στην παροχή φυσικού αερίου», για να προσθέσει ό,τι «αυτό που δεν πρέπει να μας συμβεί είναι να διολισθήσουμε τώρα σε μια παγκόσμια αναγέννηση της ορυκτής ενέργειας και ιδίως του άνθρακα».

Ο κ. Σολτς σημείωσε, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του euractiv, ό,τι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να χάσει από τα μάτια της τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, παρά τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο να μη ξεχνούν τη διαφαινόμενη κλιματική κρίση, προειδοποιώντας για μία πιθανή επιστροφή της ορυκτής ενέργειας μακροπρόθεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η Γερμανία, παρά τις δεσμεύσεις της για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έθεσε πρόσφατα το νομικό πλαίσιο για την επανενεργοποίηση ορισμένων ανθρακικών μονάδων της, προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το ίδιο βέβαια έπραξε και η Ελλάδα. Πάντως, ο κ. Σολτς υπογράμμισε ό,τι τα μέτρα αυτά θα έχουν μόνο προσωρινό χαρακτήρα, σημειώνοντας ό,τι «πρέπει να βγούμε από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Τέλος, ο καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε ό,τι οι μεγαλύτερες οικονομίες της Δύσης (G7) υποσχέθηκαν ό,τι θα βοηθήσουν τον παγκόσμιο Νότο στη μετάβασή του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) με 100 δισεκ. δολάρια, με τη Γερμανία να είναι εκείνη που σχεδιάζει να συνεισφέρει «τουλάχιστον έξι δισεκ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2025» για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με τον κ. Σολτς.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »