Πρόσθετη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ΕΕ τη στιγμή που οι ηγέτες της προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ενδεχόμενο πιθανής διακοπής παροχής ρωσικού αερίου.

Πρόσθετη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ΕΕ τη στιγμή που οι ηγέτες της προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ενδεχόμενο πιθανής διακοπής παροχής ρωσικού αερίου.

Η Ουκρανία ξεκινά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ!

1.156 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Το Κίεβο ανακοίνωσε ό,τι ξεκινά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το ουκρανικό δίκτυο έχει συνδεθεί με το ευρωπαϊκό από τα μέσα Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 16 Μαρτίου 2022, η ευρωπαϊκή κοινοπραξία ηλεκτρικής ενέργειας «ENTSO-E» υποδέχθηκε την ουκρανική δημόσια εταιρεία μεταφοράς Ukrenergo (και τη Μολδαβική, Moldelectrica), πράξη που επιτρέπει τη σύνδεση του ουκρανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με τα ευρωπαϊκά εθνικά δίκτυα. Το δίκτυο αυτό είναι σε θέση να τροφοδοτήσει περισσότερους από 400 εκατομμύρια καταναλωτές.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Περίπου το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ουκρανία προέρχεται από πυρηνικούς σταθμούς. Με 15 αντιδραστήρες κατανεμημένους σε τέσσερις τοποθεσίες, η Ουκρανία είναι ο 7ος μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του naftemporiki.gr. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά ό,τι «η Ουκρανία άρχισε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ, με πρώτο σταθμό τη Ρουμανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ό,τι «αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ετοιμαζόμαστε να αυξήσουμε τις παραδόσεις», ενώ σημείωσε ό,τι «η ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι. Δεν είναι μόνο ζήτημα εσόδων από τις εξαγωγές για εμάς, είναι ζήτημα ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε χαρακτηριστικά στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ό,τι «από σήμερα, η Ουκρανία μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην αγορά της ΕΕ», για να προσθέσει ό,τι «αυτό θα προσφέρει μια πρόσθετη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για την ΕΕ, αλλά και τόσο απαραίτητο εισόδημα για την Ουκρανία. ' Αρα είμαστε και οι δύο νικητές».

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η κίνηση αυτή του Κιέβου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έρχεται να προστεθεί λίγες ημέρες μετά από τη στιγμή που η ΕΕ χορήγησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Αυτή η κίνηση είναι ευπρόσδεκτη από την ΕΕ, καθώς έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ προσπαθούν να βρουν λύσεις για το ενδεχόμενο πιθανών διακοπών παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »