Οι Financial Times αποκαλύπτουν κάποιες από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Οι Financial Times αποκαλύπτουν κάποιες από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

ΕΕ: Πλαφόν 200 ευρώ/Mwh στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

1.237 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Επιβολή 200 ευρώ/Mwh σε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (εξαιρούνται οι μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο), ένα από τα μέτρα που σκέφτεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, αποκαλύπτουν κάποιες από τις σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Σύμφωνα με τη γνωστή εφημερίδα, τα έγγραφα αυτά είναι ένα προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν. Μέσα σε αυτό σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επιβολή ενός ανώτατου ορίου (πλαφόν) στα 200 ευρώ/MWh για τον ηλεκτρισμό που παράγουν οι μονάδες πλην του φυσικού αερίου.
  • Ανώτατη τιμή 200 ευρώ/Mwh στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
  • Εξαιρούνται οι μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο
  • Δέσμευση για μείωση κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 5% (ώρες αιχμής)
  • Υψηλό το πλαφόν ώστε να μην αποθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει κατηγορηθεί για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων ακόμα και από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να την τρολάρει και η Gazprom, φαίνεται ότι καταλήγει σε κάποιες προτάσεις. Σύμφωνα με τους Financial Times έχει ήδη εισηγηθεί σε χώρες-μέλη της ΕΕ το μέτρο του πλαφόν στα 200 ευρώ/Mwh σε όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως τα αιολικά πάρκα, τα λιγνιτικά και πυρηνικά εργοστάσια. Εξαιρεί βέβαια τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το πλαφόν των 200 ευρώ «θα αντανακλά τα αποτελέσματα στην αγορά που θα αναμέναμε αν λειτουργούσαν φυσιολογικά οι εφοδιαστικές αλυσίδες». Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι το πλαφόν είναι αρκετά υψηλό για να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης, καλεί τις χώρες-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν, ώστε να υπάρξει μείωση κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 5% κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, όπως άλλωστε υποστηρίζει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι προτάσεις αυτές, αναμένεται να συζητηθούν στην προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »