Δεν φταίει η ενεργειακή κρίση για την αύξηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα.

Δεν φταίει η ενεργειακή κρίση για την αύξηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα.

Παράλογες οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα!

1.676 επισκέψεις στο άρθρο

Για μη ύπαρξη γνήσιων ενεργειακών λόγων, σχετικά με την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει και έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών όχι μόνο στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, κάνει λόγο σε συνέντευξή του ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Ραφαήλ Μωυσής.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μωυσής αναλύει τις αιτίες της ενεργειακής κρίσης, την ευρωπαϊκή πολιτική για την απαλλαγή από τον άνθρακα, τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας για την απολιγνιτοποίηση, τη πυρηνική ενέργεια, αλλά και τις εξελίξεις, σχετικά με τη ΔΕΗ.

Kοινοποίησε το »


Παράλογες οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα!

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο businessdaily.gr, απαντώντας σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τις αυξημένες τιμές σε ενεργειακά προϊόντα, τόνισε ό,τι «δεν υπάρχουν γνήσια ενεργειακοί λόγοι που αιτιολογούν τις πρόσφατες παράλογες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που παρέσυραν και τον ηλεκτρισμό». Υποστήριξε μάλιστα ό,τι οι αυξήσεις αυτές προηγήθηκαν, ενώ η ενεργειακή κρίση ακολούθησε μήνες αργότερα.

Ειδικότερα, ο κ. Μωυσής επεσήμανε ό,τι δεν υπήρξε μείωση των πρωτογενών ενεργειακών πηγών, ούτε απενεργοποίησή τους. Τουναντίον, παρά τη πανδημία covid ,υπήρξε πρόσθεση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο παγκόσμιο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μωυσής, σημείωσε ό,τι τα συστήματα διακίνησης προϊόντων και υλικών αποσυντονίστηκαν λόγω της πανδημίας covid, κάνοντας λόγο για ελλείψεις οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων, χρονοβόρους υγειονομικοούς έλεγχοι, κακή διασπορά των εμπορευματοκιβωτίων και άλλα σχετικά με τη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα και όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης, όπως είχαμε γράψει πρόσφατα (διάβασε περισσότερα εδώ).

Η ευρωπαϊκή προσπάθεια απολιγνιτοποίησης και η στάση της Ελλάδας

Ο κ. Ραφαήλ Μωυσής ως γνώστης του αντικειμένου, καθώς έχει διατελέσει Διοικητής της ΔΕΗ, Πρόεδρος της ΔΕΠΑ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, κάνει λόγο για ολιγωρία στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ηλεκτρισμού από τη μεριά της Ευρώπης. Αυτή η ολιγωρία είναι και ο αδύναμος κρίκος για την ευρωπαϊκή προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει τα συστήματα αποθήκευσης ως απαραίτητη παράλληλη προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, δεν θα αντιμετωπίζαμε σήμερα κρίση φυσικού αερίου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή τονίζει ό,τι η απόφαση της Ελλάδας για την απολιγνιτοποίηση είναι επιβεβλημένη, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

Η ευρωπαϊκή πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και η Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Μωυσή, οδηγεί σε κατακερματισμό, ο οποίος είναι μη δόκιμος για μικρές σε έκταση χώρες όπως η Ελλάδα.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη συζήτηση για τη πυρηνική ενέργεια (διάβασε περισσότερα εδώ), τονίζει ό,τι «αποτελεί αναπόφευκτη επιλογή για την επίτευξη των επιθυμητών περιβαλλοντολογικών στόχων», αλλά υπογραμμίζει ό,τι είναι κάτι που δύσκολα θα δούμε να αξιοποιείται στην Ελλάδα.

Τέλος, απαντώντας για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ σημειώνει ό,τι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι πως «είναι υποχρεωμένη αφενός να διαφημίζει προς τους πελάτες το κύρος της και τα μοναδικά πλεονεκτήματα που είναι ικανή να τους προσφέρει και, αφετέρου, να μειώσει το μερίδιό της στην αγορά».
 
 

Kοινοποίησε το »