Tο ποσοστό του κτιριακού δυναμικού που χρειάζεται έλεγχο για στατική επάρκεια και αναβάθμιση στην Ελλάδα είναι μεγάλο

Έλεγχο για στατική επάρκεια και αναβάθμιση χρειάζεται το 69% του κτιριακού δυναμικού της Ελλάδας

2.499 επισκέψεις στο άρθρο

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, στο οποίο δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία, παρά μόνο αν υπάρξουν επιπτώσεις από μία σεισμική δόνηση, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα και αφορά στο κτιριακό δυναμικό της χώρας. Τι λένε οι ειδικοί.

Όταν το ποσοστό του κτιριακού δυναμικού που χρειάζεται έλεγχο για στατική επάρκεια και αναβάθμιση, ανέρχεται στο 69%, τότε είναι καιρός να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την επίλυση του θέματος.

Kοινοποίησε το »


Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, Νικήτας Παπαδόπουλος, σημειώνει ό,τι «τα παλιά σπίτια υποφέρουν γιατί είναι φτιαγμένα εμπειρικά, τα υλικά τους δεν συντηρούνται. ΓιαΆ αυτό λέμε να φροντίσει η πολιτεία να υπάρξει πρόβλεψη χρηματοδότησης και για αναβάθμιση στατικής επάρκειας αυτών των κτιρίων ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να τα ενισχύουν. Είναι λογικό να ξεκινήσει κανείς από κτίρια πριν από το 1985, στα οποία ανήκουν και οι παραδοσιακοί οικισμοί σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη», για να προσθέσει ό,τι «σε αυτά τα μέρη πρέπει να ελεγχθεί η στατική επάρκεια των κτιρίων και να γίνει αντισεισμική αναβάθμιση», σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα».

Μόνο όταν υπάρχουν οι καταστροφικές συνέπειες ενός σεισμού πρέπει να συζητάμε το θέμα;
Από τη πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης, σημειώνει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ότι «κάθε φορά που γίνεται σεισμός εμφανίζεται το ίδιο θέμα. Η ερώτηση είναι, καλά, δεν μπορούμε ως κράτος να μειώσουμε τις επιπτώσεις ενός σεισμού; Η απάντηση είναι μπορούμε, αλλά πρέπει να το θέλει και η μία πλευρά, οι πολίτες, και η άλλη, το κράτος. Δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι το θέλει ούτε η μία ούτε η άλλη». Επιπροσθέτως, ο κ. Καρύδης, υπογραμμίζει ό,τι συνήθως, οι πολιτικές ηγεσίες δεν χρηματοδοτούν επενδύσεις που θα αποδώσουν πέρα από τη θητεία τους.

Τέλος, ο καθηγητής απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας για το ποιες περιοχές θα ήταν αυτές που θα διάλεγε για να ξεκινήσει τον έλεγχο κτιρίων, τόνισε ότι «θα άρχιζα από τις πλέον παραδοσιακές, τουριστικές περιοχές, τα ιστορικά κέντρα πόλεων, μιλάμε για το 40% των κτιρίων μας. Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Αθήνα και άλλες περιοχές, όπου ο οικοδομικός ιστός έχει υποστεί κατακρεούργηση από ανθρώπινες επεμβάσεις», για να προσθέσει χαρακτηριστικά ό,τι «θυμάστε, στη Κω σκοτώθηκαν κάποιοι ξένοι όταν ένα βράδυ έπεσε η στέγη παλιού κτιρίου που είχαν μετατρέψει σε μπαρ, κόβοντας τους τοίχους για να έχει μεγάλη έξοδο», για να καταλήξει στο «δυστυχώς, δεν βάζουμε μυαλό».
 
 

Kοινοποίησε το »