Το ΕΙΠΑΚ καταθέτει δημόσια σήμερα τις προτάσεις της σχετικά με το "Εξοικονομώ κατ οίκον" και ελπίζει να ληφθούν υπόψη από την πολιτεία.

Eξοικονομώ και ΕΙΠΑΚ

Διαβάστηκε από 13185 αναγνώστες -

Το ΕΙΠΑΚ καταθέτει σήμερα δημόσια τις θέσεις του για το νέο πρόγραμμα, καθώς και για την επικείμενη αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ.

 
To "Εξοικονομώ κατ οίκον ΙΙ" , το πιο σημαντικό σήμερα πανευρωπαϊκά χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών, βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, και πολλοί ευελπιστούν να δώσει ώθηση στον κλάδο της οικοδομής που έχει αφανιστεί. Μηχανικοί, Τεχνικές και Εμπορικές Εταιρείες και Τράπεζες προετοιμάζονται εντατικά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που αναμένεται μεγάλη.

Από  τη μεριά της η πολιτεία υλοποιεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, με σχετική καθυστέρηση τις υποχρεώσεις που έχει τόσο ως προς την αναθεώρηση του ισχύοντος ΚΕΝΑΚ όσο και τον ορισμό του Κτιρίου Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (ΝΖΕΒ), υποχρεώσεις  που απορρέουν βάσει των οδηγιών 31/2010 και 27/2012 που ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο και αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη του προγράμματος.

Με βάση ταπρωτεύουσας σημασίας θέματα που τέθηκαν, ο ΚΕΝΑΚ μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικός για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και να συμβάλλει ώστε προγράμματα όπως το "εξοικονομώ κατ οίκον" να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος.

Σύμφωνα δε με τις τελευταίες ανακοινώσεις, το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει τον Απρίλιο με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μέχρι τώρα ανεπίσημες κυβερνητικές εξαγγελίες μιλούν για "σημαντικές βελτιώσεις"  στο πρόγραμμα, με βάση την εμπειρία υλοποίησης του προηγούμενου προγράμματος.

Κρίσιμο θέμα παραμένει σε ποιο βαθμό και με ποια φιλοσοφία θα αναθεωρηθεί ο ΚΕΝΑΚ ώστε να είναι και πιο αξιόπιστος και απόλυτα εναρμονισμένος με τη λογική του κτιρίου σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Το ΕΙΠΑΚ καταθέτει δημόσια σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, αυτές τις προτάσεις και ελπίζει να ληφθούν υπόψη απο την πολιτεία.

Με αυτόν τον τρόπο προγράμματα όπως το "εξοικονομώ κατ οίκον" αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ θα μπορέσουν όχι απλά να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας που είναι επείγον ζητούμενο στην Ελλάδα της κρίσης αλλά θα αποτελέσουν αποτελεσματικό εργαλείο στο άλλο μεγάλο ζητούμενο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Περιβάλλον που είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια εποχή που η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για ριζικές ενεργειακές παρεμβάσεις στα κτίρια είναι εξαιρετικά δύσκολη, προγράμματα όπως το "εξοικονομώ κατ οίκον" πρέπει να αξιοποιηθούν στο βέλτιστο βαθμό. 

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αυτοχρηματοδοτείται και τέτοια εργαλεία μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για να ξεκινήσει μια σημαντική μόχλευση κεφαλαίων στην αγορά που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας , θα βελτιώσει τα άρρωστα κτίρια μας και θα φρενάρει το brain drain των μηχανικών προς το εξωτερικό.

Κάθε έκπτωση σε αυτό θα επιβαρύνει περαιτέρω την ποιότητα της ζωής μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις του ΕΙΠΑΚ για το "εξοικονομώ κατ οίκον" πατήστε εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ