Ανησυχητική πτώση στο οξυγόνο των ωκεανών!

Διαβάστηκε από 6117 αναγνώστες -

Η ποσότητα του διαλυμένου οξυγόνου στα ύδατα των ωκεανών του πλανήτη - ένας σημαντικός δείκτης της συνολικής ωκεάνιας βιολογικής υγείας / βιωσιμότητας - μειώνεται σε αξιοσημείωτο ποσοστό για περισσότερο από 2 δεκαετίες τώρα, σύμφωνα με νέα ανάλυση από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γεωργίας.

 
Η νέα ανάλυση, η οποία εξέτασε τα ιστορικά δεδομένα που ξεκίνησαν εδώ και πάνω από 5 δεκαετίες, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα ωκεανικού οξυγόνου άρχισαν να πέφτουν κυρίως στη δεκαετία του 1980, καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών άρχισαν να αυξάνονται με σχετικά ταχύ ρυθμό.
 
«Το οξυγόνο στους ωκεανούς έχει δυναμικές ιδιότητες και η συγκέντρωσή του μπορεί να αλλάξει με τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος», σχολίασε ο Taka Ito, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Γης και Ατμοσφαιρικών Επιστημών της Γεωργίας Τεχάρδος, που ηγήθηκε της έρευνας. «Η σημαντική πτυχή του αποτελέσματός μας είναι ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας απώλειας οξυγόνου φαίνεται να υπερβαίνει το επίπεδο της τυχαίας μεταβλητότητας της φύσης».
 
Με την πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο νερό των ωκεανών, η κατοίκηση για μεγαλύτερες μορφές θαλάσσιας ζωής καθίσταται δυσκολότερη και οι υποξικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (νεκρές ζώνες) καθίστανται πιο πιθανές.
 
Ενώ είναι γνωστό από καιρό ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών θα είχαν ως αποτέλεσμα την παρουσία λιγότερου οξυγόνου στα ύδατα, τα επίπεδα οξυγόνου μειώνονταν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν.
 
"Η τάση της πτώσης του οξυγόνου είναι περίπου 2 έως 3 φορές ταχύτερη από ό, τι προέβλεπε η μείωση της διαλυτότητας που σχετίζεται με τη θέρμανση του ωκεανού", σχολίασε ο Ito. "Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις αλλαγές στην κυκλοφορία των ωκεανών και στην ανάμειξη που σχετίζονται με τη θέρμανση των πλημμυρικών υδάτων και την τήξη πολικού πάγου".

Διαβάστε περισσότερα εδώ
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ