Οικονομία και ζέστη

Διαβάστηκε από 4416 αναγνώστες -

Τα ενεργειακά τζάκια προσομοιάζουν την λειτουργία ενός κανονικού τζακιού με σαφώς μεγαλύτερη απόδοση από τα παραδοσιακά. Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θέρμανση ολόκληρης της κατοικίας.

 
Ενεργειακά τζάκια
 
Υπέρ & Κατά
+  Υψηλές θερμιδικές αποδόσεις.
+  Μεγάλος χρόνος ζωής.
+  Οικονομία τόσο στην κατανάλωση ξύλου όσο και στην χρήση άλλων θερμαντικών σωμάτων στον χώρο.
+  Καθαριότητα.
+  Μηδαμινές απώλειες
+  Ευκολία στην χρήση.
- Υψηλότερη τιμή από τα συμβατικά τζάκια
-  Απαιτείται συχνή συντήρηση και καθαρισμός
-  Χώροι αποθήκευσης πρώτης ύλης
 
Το κόστος εγκατάστασης ενός ενεργειακού τζακιού κυμαίνεται από 2500¤  μέχρι και τα 6000¤ για μεγαλύτερες εστίες. Μια άλλη επιλογή είναι και η μετατροπή κάποιου παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό, η οποία όμως μπορεί να κοστίσει μέχρι και 2000 ευρώ. 
 
Το βασικό πλεονέκτημα τους σε σύγκριση με τα απλά τζάκια είναι ότι εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τη θερμότητα που παράγουν είτε διοχετεύοντας την σωστά στον αέρα του γύρω χώρου (αερόθερμο ενεργειακό τζάκι) είτε διοχετεύοντας την στο νερό υπάρχοντος δικτύου θέρμανσης, όπως τα καλοριφέρ ή σε ενδοδαπέδια θέρμανση (Υδραυλικό ενεργειακό τζάκι). 
Και στις δύο περιπτώσεις με χρήση δικτύου σωληνώσεων η θέρμανση διοχετεύεται σε όλους τους χώρους της κατοικίας. Μπορούν να αξιοποιήσουν το 70-90% της θερμογόνου δύναμης της καύσιμης ύλης, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τζάκια που εκμεταλλεύονται μόνο το 10-20%. 
 
Όταν χρησιμοποιείται υδραυλικό ενεργειακό τζάκι η εξοικονόμηση είναι  ακόμη μεγαλύτερη καθώς μεγάλη κατανάλωση καύσιμης ύλης είναι απαραίτητη μόνο όταν ξεκινάμε την θέρμανση των χώρων και μέχρι το νερό του δικτύου να φτάσει κάποια ορισμένη θερμοκρασία. 
 
Από εκείνη την στιγμή και έπειτα απαιτείται λιγότερη ποσότητα καύσιμης ύλης μόνο για την συντήρηση της θερμοκρασίας του νερού.
 
Η καύσιμη ύλη που χρησιμοποιείται, ανάλογα με τον τύπο του ενεργειακού τζακιού ποικίλει από pellet μέχρι καυσόξυλα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα είδη καύσιμης βιομάζας. 
 
Ανάλογα με την καύσιμη ύλη που χρησιμοποιείται το κόστος για την θέρμανση του σπιτιού είναι παραπλήσιο και λίγο μεγαλύτερο από αυτό του λέβητα με χρήση Pellet.
 
Σόμπες Pellet και Ξύλου
 
Η λειτουργία μιας σόμπας pellet ή ξύλου είναι αντίστοιχή με αυτή των ενεργειακών τζακιών. 
 
Παρόλα αυτά εντοπίζονται κάποιες διαφορές με την κυριότερη από όλες να είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα ενεργειακά τζάκια δεν είναι μόνιμες. 
Μπορούν, όπως και τα ενεργειακά τζάκια, να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τις αερόθερμες και τα υδραυλικές, με αρχές λειτουργίας αυτές που περιγράφονται στα ενεργειακά τζάκια, αλλά μπορούν αν χρησιμοποιηθούν και χωρίς κάποιο σύστημα κατανομής της θερμότητας στους χώρους του σπιτιού. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 250-3000¤, ανάλογα με το μέγεθος τη δυναμικότητα τους καιτις τεχνολογικές τους δυνατότητες. Στην περίπτωση της σόμπας ξύλου επιβάλλεται η χρήση καμινάδας, ενώ για την περίπτωση καύσης pellet, η απαγωγή των αερίων μπορεί να γίνει από μια μικρή τρύπα στον τοίχο του σπιτιού. 
 
Επιπλέον οι  σόμπες Pellet απαιτούν  μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία τους και συγκεκριμένα για την τροφοδότηση καύσιμης ύλης στο χώρο καύσης. Τέλος οι σόμπες pellet έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις και προκαλούν μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 
 
Το κόστος λειτουργίας τους ανάλογα και με την καύσιμη ύλη που χρησιμοποιείται είναι παραπλήσιο με αυτό του ενεργειακού τζακιού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ