www.andrianos.gr

Για την Δημόσια Υγεία

Διαβάστηκε από 4187 αναγνώστες -

Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας περνάει στη νέα ενεργειακή εποχή, με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου δημόσιου έργου ηλιοθερμίας στην Ελλάδα.

 
Όταν οι σύγχρονες τεχνολογίες ενσωματώνονται στην καθημερινότητα της δημόσιας ζωής, η ανάγκη για ποιότητα, ασφάλεια και, παράλληλα, προστασία του περιβάλλοντος, γίνεται επιτακτική. Για την επίτευξη των παραπάνω η «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» εστιάζει στη δημιουργία ποιοτικών εγκαταστάσεων με χαμηλό λειτουργικό κόστος και στην διαφοροποίηση των προϊόντων της και των  παρεχόμενων υπηρεσιών, με όλες τις δράσεις της να χαρακτηρίζονται από ποιότητα και αφοσίωση στις δεσμεύσεις της. Ο κατάλληλος συνδυασμός όλων αυτών ήταν απαραίτητος για την επιτυχή  ολοκλήρωση του μεγαλύτερου, έως σήμερα, δημόσιου έργου ηλιοθερμίας στην Ελλάδα,  που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας από την «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ».  
 
Έργο καινοτομίας
Το έργο περιελάμβανε την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του ηλιοθερμικού συστήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, με σκοπό την αναβάθμιση των νευραλγικών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου, που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη) και συγκεκριμένα από τον ¶ξονα Προτεραιότητας 1 για την Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος - Αντιμετώπιση της κλιματικής Αλλαγής - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το ανέλαβε η «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» κατόπιν συμμετοχής της σε ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. 
Η ενεργειακή επιθεώρηση του έργου έγινε από τον Δρ. Μηχανικό M.I.T. κ. Ευθυμιάδη Απόστολο σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου. Η οριστική μελέτη εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα της «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ», με επικεφαλή τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κ. Γιώργο Ανδριανό και την σημαντική συμβολή του Μηχανολόγου Μηχανικού κ. Όθωνα Σιάγκα σε ειδικά θέματα. 
Επιλέχθηκε η βέλτιστη λύση της εγκατάστασης ηλιοθερμικού συστήματος του κορυφαίου Αυστριακού οίκου TiSUN, για την υποβοήθηση των υπαρχόντων λεβήτων πετρελαίου, με απώτερο στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και την μείωση των εκπομπών σε ρύπους CO2.
 
Από τι αποτελείται: 
Το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα θέρμανσης αποτελείται από: 
- 226 συλλέκτες FMS TiSUN, συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535τ.μ., 
- 7 στρωματοποιημένους ηλιακούς συσσωρευτές (θερμοδοχεία) με σφαιρικό εναλλάκτη PRO-CLEAN της TiSUN,  συνολικής χωρητικότητας 35.000 λίτρων,
- την μονάδα Αντιστάθμισης της θερμοκρασίας του νερού θέρμανσης, 
- την μονάδα ελέγχου της θερμοκρασίας του Ζεστού Νερού Χρήσης,
- την κεντρική μονάδα ελέγχου της ηλιοθερμικής εγκατάστασης που περιλαμβάνει συστήματα τηλεπαρακολούθησης και απομακρυσμένης παραμετροποίησης, τόσο για τοπική προβολή των στοιχείων του συστήματος, όσο και διαδικτυακά, 
- κυκλοφορητές για τη βεβιασμένη κυκλοφορία των διαφόρων υγρών φορέων μεταφοράς θερμότητας.
Πρόκειται για ένα έργο ΑΠΕ υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στους ακόλουθους τομείς: 
α) των υδραυλικών και ηλεκτρονικών αυτοματισμών και του υδραυλικού κυκλώματος της ροής του ρευστού στο ηλιακό πεδίο 
β) της σχεδίασης των δοχείων αποθήκευσης ώστε να διατηρείται συνεχώς μια θερμική διαστρωμάτωση εντός των δοχείων 
γ) της τεχνολογίας επιτήρησης και ελέγχου της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας των θερμικών φορέων μεταφοράς θερμότητας, του παραγόμενου ζεστού νερού χρήσης και του νερού ανακυκλοφορίας.
 
Τα βήματα της σωστής εγκατάστασης
Οι εργασίες υλοποίησης του έργου προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς και η επιτυχής ολοκλήρωσή του οφείλεται:
- στο σωστό προγραμματισμό κατά την οργάνωση και διαχείριση του έργου
- στην καλή γνώση του αντικειμένου του έργου
- στην άριστη συνεργασία των υπεύθυνων μηχανικών και του εργατοτεχνικού προσωπικού
- στην άψογη συνεργασία του αναδόχου του έργου με την Τεχνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Οι βασικές εργασίες του έργου περιελάμβαναν:
- την εγκατάσταση του πεδίου των ηλιακών συλλεκτών και το απαιτούμενο δίκτυο σωληνώσεων στα δώματα του Νοσοκομείου
- την απεγκατάσταση του παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού θέρμανσης νερού χρήσης (θερμαντήρες εναποθήκευσης)
- την εγκατάσταση των νέων θερμαντήρων διελεύσεως
- την εγκατάσταση των απαιτούμενων δικτύων σωληνώσεων (θέρμανσης -κρύου νερού - ζεστού νερού χρήσης - ανακυκλοφορίας - ηλιακού συστήματος)
- την εγκατάσταση των μονάδων αυτοματισμού, ελέγχου, ρύθμισης, ένδειξης και καταγραφής διαφόρων παραμέτρων του ηλιακού συστήματος και των συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης.
 
Το περιβάλλον είναι… υγεία!
Πλέον το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και ένα χρόνο, με την ηλιακή ενέργεια να συνεισφέρει στη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης και στην θέρμανση των χώρων, εξασφαλίζοντας έτσι, την ζητούμενη από την διοίκηση του Νοσοκομείου, συνολική εξοικονόμηση πόρων και τη διασφάλιση της λειτουργικότητας των μηχανολογικών συστημάτων με ορίζοντα τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία.
Συνοπτικά από το έργο αυτό, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, επιτεύχθηκε:
3 ετήσια εξοικονόμηση 1.615.411 KWh ενέργειας, περίπου, απ τις απαιτούμενες για θέρμανση χώρων και ζεστού νερού χρήσης.
3 η ενεργειακή αυτή εξοικονόμηση αντιστοιχεί στο 31,3% περίπου της περσινής ετήσιας κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται σε ετήσιο οικονομικό όφελος περίπου 225.000¤.
- ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 546,2 τόνους.
Στην Ελλάδα της κρίσης και του προβληματισμού, η ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ με «μετρημένα» και σταθερά βήματα, προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας, επενδύοντας στη μελέτη και στην τεχνογνωσία δυναμικών τομέων προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ποιοτικά έργα και ποιοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις.
Στόχος της εταιρείας είναι η βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας στους πελάτες της, εξασφαλίζοντας τους ασφάλεια, χαμηλό λειτουργικό κόστος και προστασία του περιβάλλοντος, χάρη στην συνεχή ενασχόληση με τεχνολογίες αιχμής.              
 
Who is who...
Η «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» είναι μία εμπορική και τεχνική επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1994 από τον Γεώργιο Χαρ. Ανδριανό, Διπλωματούχο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος στην Διοίκηση επιχειρήσεων. Εδρεύει στη Καλαμάτα, εκτός από το τμήμα πωλήσεων χονδρικής που βρίσκεται στην Αθήνα. Ξεκίνησε στην περιοχή της Ν. Πελοποννήσου κάνοντας λιανικό εμπόριο και παρέχοντας υπηρεσίες εγκατάστασης και υποστήριξης ποιοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων. Από το 2001 επεκτάθηκε στις εισαγωγές και στο χονδρικό εμπόριο, σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. 
Η «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» έχει πιστοποιηθεί με το ISO9001:2008 από το 2003, ενώ εφαρμόζει το πιστοποιημένο με ISO 14001 Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε όλα τα πεδία των δραστηριοτήτων της. Από το 2009, αποτελεί μέλος της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε).
Τα κύρια πεδία δράσης της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι οι εισαγωγές – αντιπροσωπείες  και το χονδρικό εμπόριο προϊόντων κυρίως στους παρακάτω τομείς: 
- Συστήματα Ηλιοθερμίας, με την αποκλειστική αντιπροσωπία του Αυστριακού οίκου TISUN 
- Δίκτυα υγραερίου-φυσικού αερίου, με την αποκλειστική αντιπροσωπεία της Γερμανικής GOK για εξαρτήματα και υλικά για δίκτυα υγραερίου και την Ιταλική Plinoxotar για υπέργειες και υπόγειες δεξαμενές υγραερίου.
- Αντλίες Θερμότητας & Fan Coils, των οίκων CARRIER & TOSHIBA. 
- Δραστηριοποιείται, επίσης, σε  υλικά θέρμανσης και κλιματισμού, σε  συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας και σε υλικά Υγιεινής και Ποιότητας Νερού, συνεργαζόμενοι με τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους.
 
¶ρθρο του Γιώργου Ανδριανού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και ιδρυτή της ANDRIANOS
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ