Ο ήλιος φέρνει την άνοιξη και την οικονομία!

Διαβάστηκε από 4669 αναγνώστες -

Η ηλιοθερμία στην Ελλάδα αποτελεί παράδοση, με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες να «στολίζουν» τις στέγες των περισσότερων σπιτιών. Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις της σωστής εγκατάστασης που θα προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων;

 

O ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η δημοφιλέστερη συσκευή παραγωγής ζεστού νερού χρήσης που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια. Aρχισε να χρησιμοποιείται στις αρχές της δεκαετίας του 70 και είναι μια απ τις καθαρότερες και πιο αποδοτικές συσκευές που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάθε ντους με νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα ισοδυναμεί με τρία κιλά διοξειδίου του άνθρακα λιγότερα στην ατμόσφαιρα.

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τους ηλιακούς θερμοσίφωνες ανάλογα με τον αριθμό ενεργειακών πηγών που μπορούν να εκμεταλλευτούν σε:

Διπλής ενέργειας: Ο θερμοσίφωνας λειτουργεί εκμεταλλευόμενος είτε την ηλιακή ενέργεια είτε το ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. κατά την διάρκεια συννεφιάς και όταν η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό). Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του θερμοδοχείου.

Τριπλής ενέργειας: Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα θέρμανσης.

Η κατασκευή έχει σημασία στην απόδοση

Oι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ανεξάρτητα από το είδος τους, αποτελούνται από δύο βασικά μέρη. Τον συλλέκτη και το θερμοδοχείο. Τα δύο αυτά μέρη συναρμολογούνται και συνδέονται με σωληνώσεις, αλλά σε μεγαλύτερα συστήματα μπορούν να είναι και ξεχωριστά, ειδικά όταν το θερμοδοχείο δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον συλλέκτη (βεβιασμένης κυκλοφορίας).

Ο κρίσιμος παράγοντας για την καλή απόδοση του συστήματος και τον καθορισμό της δυναμικότητάς του, είναι η απορροφητικότητα της συλλεκτικής επιφάνειας που καθορίζεται από το μέγεθος και τα υλικά κατασκευής της. (χαλκός ή αλουμίνιο – μαύρης βαφής ή με επικάλυψη τιτανίου). Τα θερμοδοχεία έχουν συνήθως χωρητικότητα που κυμαίνεται από 100 έως 200 λίτρα για τις οικιακές εφαρμογές. Η χωρητικότητά τους είναι συνάρτηση της συλλεκτικής επιφάνειας που διαθέτουν. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με δεξαμενή 100 λίτρων και επιλεκτική συλλεκτική επιφάνεια τιτανίου 2 τ.μ αποδίδει κατά μέσο όρο περίπου 150 λίτρα ζεστού νερού χρήσης σε θερμοκρασία 35-40 βαθμών της κλίμακας Κελσίου.

Τα θερμοδοχεία κατασκευάζονται από διάφορες ποιότητες χάλυβα ή και από χαλκό. Εναλλακτικά η δεξαμενή μπορεί να έχει και κάποια επίστρωση, συνήθως εμαγιέ (υαλόκραμα) αλλά και οποιαδήποτε άλλη επίστρωση με διάφορες προσμίξεις, για την αποφυγή των ηλεκτρολύσεων που δημιουργούνται στα σημεία συγκόλλησης. Εξωτερικά έχει μόνωση συνήθως από πολυουρεθάνη και εσωτερικά ενσωματωμένη ηλεκτρική αντίσταση.

 Στα συστήματα κλειστού κυκλώματος έχει πλέον μανδύα που κυκλοφορεί το θερμαινόμενο μέσο.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας φυσικής κυκλοφορίας κατά την λειτουργία του εκμεταλλεύεται το φυσικό φαινόμενο της ροής των ρευστών λόγω διαφοράς θερμοκρασίας (διαφοράς πυκνότητας), γνωστό και σαν αρχή του θερμοσιφώνου. Έτσι πετυχαίνεται με φυσικό τρόπο η συνεχής ροή του θερμαινόμενου μέσου, από το θερμότερο σημείο (ηλιακοί συλλέκτες) προς το ψυχρότερο (δεξαμενή νερού), μέχρις ότου τα δύο σημεία να αποκτήσουν παρόμοιες θερμοκρασίες. Για να είναι αυτό δυνατό πρέπει το ψυχρότερο σημείο να είναι ψηλότερα από το θερμότερο σημείο και για τον λόγο αυτό σε όλους τους ηλιακούς θερμοσίφωνες το θερμοδοχείο είναι πάντα ψηλότερα από τους ηλιακούς συλλέκτες (σε περίπτωση που δημιουργηθούν φυσαλίδες αέρα στο κλειστό κύκλωμα η απόδοση του συστήματος μειώνεται). Η συνολική απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος (ποιότητα) της συλλεκτικής επιφάνειας που σε συνάρτηση με το θερμοδοχείο (το οποίο όσο μικρότερο είναι ανεβάζει μεγαλύτερη θερμοκρασία) καθώς και από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη νεφοκάλυψη και την αποτελεσματικότητα της θερμικής μόνωσης του συστήματος.

Τι πρέπει να ξέρετε για την επιλογή και την εγκατάσταση

Χρειάζεται μελέτη και ειδικές μετρήσεις ώστε η θερμοκρασία του νερού να μην ξεπερνάει το σημείο βρασμού και να μην γίνεται ατμοποίηση. Για την οικονομικότερη λειτουργία του ηλιακού θερμοσίφωνα τόσο στην αναθέρμανση όσο και στην ηλεκτρική του λειτουργία κατά τους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητο η δεξαμενή να αποθηκεύει νερό υψηλής θερμοκρασίας. 

Ο καλύτερος προσανατολισμός για την τοποθέτηση των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι ο νότιος, για να εκμεταλλεύεται ο θερμοσίφωνας όσο περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας γίνεται. Απόκλιση μέχρι 15 μοίρες από τον νότο δεν έχει μεγάλη επίπτωση στην απόδοσή του. Σε μεγαλύτερη απόκλιση παρατηρείται μείωση της απόδοσης. Ακόμα η κλίση του ηλιακού συλλέκτη είναι καθοριστική για την σωστή απόδοση του συστήματος.

Οι προβλεπόμενες συνδέσεις για την λειτουργία του είναι δύο υδραυλικές (είσοδος κρύου νερού, έξοδος ζεστού νερού χρήσης) και μία ηλεκτρική (για την αντίσταση). Στην είσοδο του κρύου νερού πρέπει να τοποθετηθεί βάνα για να είναι δυνατή η απομόνωσή του από το δίκτυο σε περίπτωση συντήρησης ή επισκευής. Kαλό είναι στις υδραυλικές σωληνώσεις να τοποθετηθεί βαλβίδα ασφαλείας έναντι υπερπίεσης και αυτόματο εξαεριστικό καθώς επίσης και στις σωληνώσεις του νερού να τοποθετηθεί εξωτερικό μονωτικό περίβλημα καλής ποιότητας.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται τακτική συντήρηση από έμπειρο τεχνικό (συνήθως κάθε 12 έως 36 μήνες αναλόγως τις οδηγίες του κατασκευαστή), στην οποία πραγματοποιείται γενικός έλεγχος του υδραυλικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, καθώς και αντικατάσταση της ράβδου μαγνησίου, καθαρισμός του θερμοδοχείου από τα άλατα, καθώς και συμπλήρωση ή αλλαγή του αντιψυκτικού υγρού ιδιαίτερα τον χειμώνα (μόνο στους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος) το οποίο ενδείκνυται να είναι φαρμακευτική προπυλενογλυκόλη. Ακόμα σε περιπτώσεις ισχυρού ψύχους (χιόνι, παγετός κλπ) συνιστάται η κάλυψη των κρυστάλλων με πανί ή χαρτόνι για να αποφευχθεί η καταστροφή τους (θραύση). Σημειώνεται ότι η κάλυψη των κρυστάλλων δεν προσφέρει καμία προστασία σε περίπτωση θερμοσιφώνων ανοικτού κυκλώματος. Το μόνο αποτελεσματικό μέτρο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το πλήρες άδειασμα του θερμοσίφωνα από το νερό.

Πρόταση αγοράς με υψηλή απόδοση

Στην έρευνα αγοράς για ηλιακό θερμοσίφωνα δεν είναι δυνατόν να μην σταθούμε στον ηλιακό θερμοσίφωνα ΗΛΙΟΦΑΝ TITANIUM EXTRA PLUS της εταιρίας AGELOPOULOS GROUP.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ΗΛΙΟΦΑΝ

TITANIUM EXTRA PLUS κατασκευάζονται κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η υψηλή τους ποιότητα είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών.

Τις τελευταίες δεκαετίες χιλιάδες ηλιακοί θερμοσίφωνες ΗΛΙΟΦΑΝ δουλεύουν σε διάφορες πόλεις του κόσμου κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παραμένουν αδιάβρωτοι σε σκληρά νερά και αψηφούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αφού είναι μόνο κλειστού κυκλώματος και λειτουργούν με ειδικό αντιψυκτικό υγρό (φαρμακευτική προπυλενογλυκόλη).

Ξεχωρίζουν για την πρωτοποριακή τους σχεδίαση, με ιδιαίτερο χρωματισμό μπλε χρώματος στα πλαϊνά καπάκια τα οποία είναι πρεσσαριστά (χωρίς πριτσίνια και βίδες) και στον συλλέκτη, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει την αποφυγή οποιασδήποτε απομίμησης του κατοχυρωμένου μοντέλου TITANIUM EXTRA PLUS. Η βάση των ΗΛΙΟΦΑΝ είναι αντιανεμικού τύπου, ενώ δίνεται η δυνατότητα εύκολης και ασφαλούς τοποθέτησης σε ταράτσα αλλά και σε κεραμοσκεπή.

Έχουν πιστοποιηθεί από το εργοστάσιο κατασκευής στο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ αλλά διαθέτουν επίσης και το υψηλότερο ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό SOLAR KEYMARK σύμφωνα με τα τυποποιητικά έγγραφα: ΕΝ12975-1:2006, EN12975-2:2006, EN12976-1:2006 και EΝ12976-2:2006

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ΗΛΙΟΦΑΝ είναι από τις αποδοτικότερες συσκευές παραγωγής ζεστού νερού χρήσης στην ευρωπαϊκή αγορά. Με σεβασμό στον καταναλωτή αλλά και με ισχυρό αίσθημα ευθύνης, η γκάμα τους προσφέρει μοντέλα υψηλών αποδόσεων με δυναμικότητες που καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε οικογένειας σχεδόν όλο το χρόνο.

Οι αποδόσεις τους οφείλονται στην επιλογή άριστων υλικών υψηλής τεχνολογίας, που έχουν άριστους συντελεστές απορρόφησης συλλέγοντας και την παραμικρή ακτίνα του ήλιου.

Εκτός αυτού όμως, προσφέρουν τεράστια οικονομία ακόμα και όταν δεν λειτουργούν με τον ήλιο, τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταναλώνουν ελάχιστο ρεύμα όταν λειτουργεί η ηλεκτρική αντίσταση ώστε να μην χάνεται άσκοπη ενέργεια και να υπάρχει ουσιαστικό οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή.

Τέλος κατασκευάζονται έτσι ώστε να προσφέρουν ταχύτερη θέρμανση και αναθέρμανση που φτάνει το 29% ενώ διατηρούν υψηλότερες θερμοκρασίες νερού όλο το χρόνο.

Η εξοικονόμηση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (όταν λειτουργεί η ηλεκτρική αντίσταση) φτάνει το 27,5% ενώ έχουν λιγότερες θερμικές απώλειες έως και 16%.

Επίσης, διαθέτoυν προδιαγραφές τέτοιες ώστε να μην επηρεάζονται από τον παγετό. Πρακτικά είναι ηλιακοί θερμοσίφωνες εξαιρετικής εμφάνισης και ποιότητας, με απεριόριστη διάρκεια ζωής αλλά και σταθερή απόδοση αξιοποιώντας κάθε ακτίνα του ήλιου. Είναι, μάλιστα, σίγουρη επένδυση, αφού καλύπτονται από ΓΡΑΠΤΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ  χωρίς να υποχρεούται ο καταναλωτής σε ετήσια συντήρηση. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ