Το φυσικό αέριο στο προσκήνιο

Διαβάστηκε από 2875 αναγνώστες -

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τις ΕΠΑ κάνουν το φυσικό αέριο πρωταγωνιστή στη θέρμανση!

 
Σε μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στο μείζον –τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον- πρόβλημα της θέρμανσης προχώρησε τον προηγούμενο μήνα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ένα πρόγραμμα επιδότησης ύψους 15 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου σε νοικοκυριά της Αττικής, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας (όπου υπάρχει εγκατεστημένο δίκτυο φυσικού αερίου), το οποίο απέσπασε επιδοκιμασίες κατά την ανακοίνωσή του. Αυτό που μένει όμως να δούμε είναι αν θα μπορέσει να υλοποιηθεί «χωρίς γραφειοκρατία και με απολύτως διαφανή τρόπο», όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης κατά την παρουσίασή του.

Το πρόγραμμα, την πρακτική ευθύνη του οποίου έχουν αναλάβει οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, έχει σκοπό τόσο την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών, όσο και τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους. Παράλληλα, το Υπουργείο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα θέματα του φυσικού αερίου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η αυτονομία στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση του φυσικού αερίου στη θέρμανση των κτιρίων. 

Μόλις πριν λίγες μέρες, μάλιστα, υπογράφηκε από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που αφορά στην Προκήρυξη της ∆ράσης.

Το πρόγραμμα επιδότησης
Το πρόγραμμα επιδότησης του κόστους για την εγκατάσταση θέρμανσης φυσικού αερίου με αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος πετρελαίου απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές που κατοικούν σε περιοχές με τιμή ζώνης που δεν υπερβαίνει τα 2.500¤/τ.μ. με την προϋπόθεση βέβαια πάντα το ακίνητο να βρίσκεται σε δρόμο με ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου.

Η συγκεκριμένη δράση έρχεται για να αποφορτίσει την βεβαρυμμένη ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου από την αιθαλομίχλη που παρατηρήθηκε τον χειμώνα των 2 τελευταίων ετών, με τη χρήση του φυσικού αερίου να κινείται ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα και με το ΥΠΕΚΑ, η χρήση του φυσικού αερίου βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων.

Όπως δήλωσε και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής κ. Χρήστος Μπαλάσκας: «Για πρώτη φορά ενεργοποιείται πρόγραμμα επιδότησης για τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης – κεντρικής ή αυτόνομης - σε χρήση φυσικού αερίου. Αποτελεί λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία για τους καταναλωτές να επωφεληθούν της επιδότησης και να μειώσουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης δεδομένης της εξοικονόμησης που προσφέρει το φυσικό αέριο, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη μας».

Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους αφού ο καταναλωτής δύναται να επιδοτηθεί έως το 60% και με ανώτατο όριο ποσού επί της δαπάνης για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης, ανάλογα την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα. Ενδεικτικά, τα ποσά κυμαίνονται από 1.000¤ για ένα διαμέρισμα και μπορεί να φτάσει και στα 5.500¤ στην περίπτωση πολυκατοικίας. 

Όροι και προϋποθέσεις 
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί, πάντως, ότι ο τελικός δικαιούχος καταναλωτής κατά την προμήθεια και κατασκευή της νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή. Το επιδοτούμενο ποσό θα αποδοθεί στον εγκαταστάτη ή/και προμηθευτή του νέου εξοπλισμού μέσω των ΕΠΑ μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου.

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όσοι:
  • Είναι ιδιοκτήτες (δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας) σε επιλέξιμη κατοικία.
  • Έχουν στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία.
  • Έχουν υπογράψει σύμβαση παροχής φυσικού αερίου μετά τις 25 Σεπτεμβρίου 2014.
Μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη αν:
  • Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία* ή μεμονωμένο διαμέρισμα
  • Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.500 ¤/τ.μ.
  • Βρίσκεται στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Κ. Μακεδονίας σε σημείο με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου
* Σε μια πολυκατοικία πρέπει τουλάχιστον το 50% (αριθμητικά) των θερμαινόμενων, από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία.

Το πρόγραμμα καλύπτει τις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης πετρελαίου σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου, όπως καυστήρας, λέβητας, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, μελέτη, εργασία και υλικά εγκατάστασης. Στο πρόγραμμα, πάντως, δεν συμπεριλαμβάνονται τα τέλη σύνδεσης, για την κάλυψη των οποίων όμως έχουν προβλέψει η ΕΠΑ με τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα.

Η επιδότηση καλύπτει ποσοστό (60%) του συνολικού κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, με ανώτατο ποσό ανάλογα την κατηγορία εγκατεστημένης ισχύς του λέβητα ως εξής:

Εγκατεστημένη ισχύς λέβητα
(kcal/h)
-υφιστάμενου ή νέου-

Ανώτατο Ποσό επιχορήγησης
(συμπ. ΦΠΑ)
Χωρίς αλλαγή λέβητα

Ανώτατο Ποσό επιχορήγησης
(συμπ. ΦΠΑ)
Με αλλαγή λέβητα

Ποσοστό επιχορήγησης

0-35.000 kcal/h

1.000

60%

35.001-120.000 kcal/h

1.500

2.000

120.001-170.000 kcal/h

2.300

3.000

170.001-200.000 kcal/h

3.300

4.000

>200.000 kcal/h

4.700

5.500

 

Διάρκεια προγράμματος
Οι καταναλωτές μπορούν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα μέχρι τις 30 Απριλίου 2015.

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΠΑ Αττικής
Η ΕΠΑ Αττικής έχει ενεργοποιήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το κόστος μετατροπής εγκατάστασης θέρμανσης φ.α. και το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν οι καταναλωτές που δεν πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών όσο και για αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων. 

α) ¶τοκη χρηματοδότηση σε κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων
Το χρηματοδοτούμενο ποσό καθορίζεται από την εγκατεστημένη ισχύ λέβητα του κτηρίου και σύμφωνα με το κάτωθι σχήμα:
Η προσφορά ισχύει για Κεντρικές Θερμάνσεις κτηρίων με εγκατεστημένη ισχύ λέβητα από 120.000 kcal/h και άνω και καλύπτει το ανώτατο μέχρι το ποσό των 12.300¤ (συμπ. ΦΠΑ).Η αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού προς την ΕΠΑ Αττικής γίνεται άτοκα σε διάστημα 3 ετών, σε 18 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις πληρωτέες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης φυσικού αερίου.

β) Χρηματοδότηση σε αυτόνομες συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων (αυτόνομες θερμάνσεις) 
Η χρηματοδότηση του κόστους μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης αυτόνομης σύνδεσης μεμονωμένου διαμερίσματος (ανεξαρτήτου της ισχύος λέβητα) ανέρχεται έως το ποσό των 1.200¤ (συμπ. ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα. Η χρηματοδότηση ισχύει στην περίπτωση δύο (2) και άνω αυτόνομων συνδέσεων μεμονωμένων διαμερισμάτων ανά νέο παροχετευτικό αγωγό. Η αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού προς την ΕΠΑ Αττικής γίνεται σε διάστημα 2 ετών, σε 12 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις πληρωτέες μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης φυσικό αέριο. Το επιτόκιο είναι 7,0%. 
  
Παράλληλα, η ΕΠΑ Αττικής εφαρμόζει κι εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης που καταβάλλονται για την κατασκευή του παροχετευτικού αγωγού και τη σύνδεση του ακινήτου με τον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με το πρόγραμμα επιδότησης ή το πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κέρδος είναι πολλαπλάσιο για τον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα:
Τα τέλη σύνδεσης είναι εντελώς δωρεάν για την περίπτωση κεντρικών θερμάνσεων με εγκατεστημένη ισχύ >= 140.000kcal/h ενώ παρέχεται έκπτωση 50% για κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων με εγκατεστημένη ισχύ από 50.000 kcal/h μέχρι 140.000kcal/h. Στην περίπτωση αυτονομιών πχ. για μια μονοκατοικία με εγκατεστημένη ισχύ>= 140.000kcal/hή στην περίπτωση 5 και άνω αυτονομιών (μεμονωμένων διαμερισμάτων) σε πολυκατοικία τα τέλη παρέχονται με 50% έκπτωση.

 

Εγκατεστημένη ισχύς
(kcal/h)

Χρηματοδοτούμενο Ποσό 
(συμπ. ΦΠΑ)

>=200.000

12.300¤

170.000 – 199.999

9.840¤

120.000 – 169.999

7.380¤



Παράδειγμα κόστους εγκατάστασης σε αυτόνομο διαμέρισμα 100 τ.μ. από την ΕΠΑ Αττικής
Ατομική θέρμανση με εγκατεστημένη ισχύ έως 35.000kcal αξίας ¤1.800 (συμπ. ΦΠΑ) και κόστος kWh 0, 068 ευρώ.
Με πρόγραμμα επιδότησης:
Ο καταναλωτής θα επιδοτηθεί για το 60% της δαπάνης. 
Έτσι: ¤1.800*60%= ¤1.080 με ανώτατο όριο επιδότησης τα ¤1.000. Ο καταναλωτής θα πληρώσει μόλις ¤800.
Με πρόγραμμα χρηματοδότησης:
Ο καταναλωτής χρηματοδοτείται με το ποσό των 1.200¤ (εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που αναγράφονται στους όρους χρηματοδότησης) το οποίο το αποπληρώνει σε βάθος 2 ετών, δηλ. σε 12 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης του φυσικού αερίου. 

Οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης απαντούν στο Πράσινο Σπίτι & Κτίριο 
Το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» επικοινώνησε με τις τρεις εταιρείες που συνεργάζονται με το ΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση του προγράμματος και τους απηύθυνε τις εξής ερωτήσεις:
  1. Ποια τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το πρόγραμμα επιδότησης; Προβλέπετε ότι η κίνηση θα ενεργοποιήσει τους πολίτες προς την υιοθέτηση του φυσικού αερίου ή θα φανούν διστακτικοί λόγω οικονομικών συνθηκών;
  2. Σκοπεύετε περαιτέρω επέκταση του δικτύου λαμβάνοντας υπόψη τέτοιες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση;
  3. Τι χρονικό περιθώριο υπολογίζετε μεταξύ της ολοκλήρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών (κατάθεση εγγράφων, υπογραφές δικαιολογητικών, κτλ) και της τελικής εγκατάστασης; Πότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί στην πράξη το πρόγραμμα;
Η ΕΠΑ Αττικής απάντησε: 
1) Η κινητοποίηση των καταναλωτών για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου μέσω του προγράμματος επιδότησης είναι πρωτοφανής. Παρόλο που το πρόγραμμα βρίσκεται μόλις στο ξεκίνημα εφαρμογής του, ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος των καταναλωτών είναι το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από την ανακοίνωση του, το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΠΑ Αττικής δέχθηκε κλήσεις από 8.000 νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω σε δίκτυο και θέλουν να επωφεληθούν της επιδότησης. Με τέτοιους ρυθμούς ζήτησης, το ενδεχόμενο εξάντλησης του διαθέσιμου κονδυλίου για την Αττική είναι υπαρκτό ακόμα και νωρίτερα από το χρόνο ολοκλήρωσης της δράσης στα τέλη Απριλίου 2015.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την ΕΠΑ Αττικής για σύνδεση με το δίκτυο περίπου 8.000 νοικοκυριά, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το φυσικό αέριο πλέον αποτελεί συνειδητή επιλογή των καταναλωτών για οικονομική και αποτελεσματική θέρμανση.

2) Το δίκτυο φυσικού αερίου στο λεκανοπέδιο της Αττικής αριθμεί σήμερα περισσότερα από 3.000 χλμ., αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα της χώρα μας, και δίνει πρόσβαση στο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον φυσικό αέριο τουλάχιστον σε 1 στα 2 νοικοκυριά της Αττικής. Το πρόγραμμα επιδότησης θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση των νοικοκυριών για σύνδεση με το δίκτυο και αναμφίβολα θα ενισχύσει περαιτέρω την διείσδυση του φυσικού αερίου στην Αττική. ¶λλωστε, οι ρυθμοί ανάπτυξης του δικτύου παραμένουν σταθεροί με περί τα 20χλμ. τα οποία προστίθενται ετησίως στο δίκτυο χαμηλής πίεσης και με σταθερό προγραμματισμό ανάπτυξης για την επόμενη 5ετία.

3)Το πρόγραμμα επιδότησης ξεκινά επίσημα την εφαρμογή του με την προκήρυξη της δράσης από την Πολιτεία και θα έχει ισχύ μέχρι και 30 Απριλίου 2015 εφόσον δεν εξαντληθεί νωρίτερα το διαθέσιμο κονδύλι. Για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ το διάστημα μέχρι και την ενεργοποίηση της εκάστοτε εγκατάστασης εκτιμάται ότι δε θα ξεπερνά τους 2,5-3 μήνες από την υπογραφή του συμβολαίου.

Οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας απάντησαν:
1) Μετά την ανακοίνωση της δράσης σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με φυσικό αέριο, αυξήθηκε αισθητά το ενδιαφέρον των πολιτών στη Θεσσαλονίκη & τη Θεσσαλία για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, από την επόμενη ημέρα της συνέντευξης τύπου, έως και σήμερα, οι αιτήσεις ενδιαφέροντος αυξήθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνά το 300% από τον καθιερωμένο αριθμό εισερχόμενων αιτήσεων. Το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών κυριολεκτικά «βομβαρδίστηκε» από κλήσεις και τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Κοινού ήταν κατάμεστα από κόσμο, που ενδιαφερόταν να ενημερωθεί για το Πρόγραμμα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την ένταξη του κόσμου στο φυσικό αέριο, θα ανακουφίσει οικονομικά τις οικογένειες που δυσκολεύονται με τον ανεφοδιασμό πετρελαίου, ενώ θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα της αγοράς έχει ήδη επηρεαστεί θετικά μετά την συγκεκριμένη εξαγγελία ενώ οι πολίτες που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα επιδότησης αλλά και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με εργασίες σχετικές με το φυσικό αέριο, στέλνουν ήδη θετικά και αισιόδοξα μηνύματα.

2) Οι επεκτάσεις του δικτύου πραγματοποιούνται με κριτήρια την εξυπηρέτηση περισσότερων αιτήσεων, την πυκνότητα του πληθυσμού, καθώς και διάφορες τεχνικές παραμέτρους που αφορούν την ορθή κατασκευή και ανάπτυξη του δικτύου. Το εν λόγω πρόγραμμα θα βοηθήσει τον κόσμο που αδυνατούσε οικονομικά να πραγματοποιήσει την εσωτερική του εγκατάσταση, μιας και επιδοτεί έως και το 60% της συνολικής αξίας της και με ανώτατο όριο ανάλογο με την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα που μπορεί να φτάσει το ποσό των 5.500¤. 

3) Η εν λόγω Δράση εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και ειδικότερα στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Ενέργειας, Φυσικού Πλούτου και Κλιματικής Αλλαγής (ΕΥΣΕΔ ΕΝ/ΚΑ). Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχέδιο της Δράσης, που δόθηκε σε διαβούλευση κατά την ημερομηνία ανακοίνωσής της, οι ­ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ θα αποτελεί τον Φορέα διαχείρισης του προγράμματος, δηλαδή τον Φορέα υποδοχής και ελέγχου των σχετικών αιτήσεων, πιστοποίησης της κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και καταβολής της χρηματοδότησης στους Αναδόχους των ωφελούμενων καταναλωτών.

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος για λήψη Αιτήσεων και δικαιολογητικών από την ΕΠΑ θα καθοριστεί από το ΥΠΕΚΑ, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων νομοθετικών και διαδικαστικών εκκρεμοτήτων. Ο πελάτες της ΕΠΑ θα ενημερωθούν σχετικά για την προσκόμιση των εντύπων Αίτησης και λοιπών δικαιολογητικών (με την οριστικοποίησή τους από το ΥΠΕΚΑ) τόσο τηλεφωνικά, όσο και μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της Εταιρικής Ιστοσελίδας.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η σύνδεση ενός Πελάτη με το δίκτυο φυσικού αερίου αποτελεί μια διακριτή διαδικασία από αυτήν της ένταξής του στο εν λόγω πρόγραμμα επιδοτήσεων και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Πελάτη η επιλογή της σύναψης σχετικής Σύμβασης Σύνδεσης και Παροχής Φυσικού Αερίου. Κατά τα λοιπά ισχύουν ως έχουν οι Εταιρικές διαδικασίες και οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών της ΕΠΑ.

Η γνώμη της αγοράς
Εγκαταστάτες φυσικού αερίου παραθέτουν στο Πράσινο Σπίτι & Κτίριο 
την άποψή τους για το πρόγραμμα επιδότησης.
Η ερώτησή μας: Προβλέπετε ότι η κίνηση θα ενεργοποιήσει τους πολίτες προς την υιοθέτηση του φυσικού αερίου ή θα φανούν διστακτικοί, λόγω των οικονομικών δυσκολιών ή της γραφειοκρατίας;

Κώστας Μαύρος - ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. – Εμπορική, Εισαγωγική, Τεχνική Εταιρεία Κλιματισμού, Θέρμανσης & Ηλιακής Ενέργειας
Η κίνηση θεωρώ ότι θα ενεργοποιήσει τους πολίτες τουλάχιστον σε επίπεδο ενδιαφέροντος. Σίγουρα όμως η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από το τελικό κόστος των προσφορών λόγω της οικονομικής δυσκολίας της εποχής (δάνεια, φόροι, ΕΝΦΙΑ κλπ) καθώς και από την απαίτηση του 50+1 από την ΕΠΑ για την αυτονομία των διαμερισμάτων. Επίσης σημαντικό μέρος στην υλοποίηση του προγράμματος θα παίξει ο χρόνος αποπληρωμής των επιχειρήσεων από το πρόγραμμα καθώς οι χρηματοροή των επιχειρήσεων είναι μικρή.

Δημήτρης Μαναγούδης, Project Manager & Mechanical Engineer της Icon Group
Εκτιμούμε ότι η αγορά θα αντιδράσει θετικά στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Θα ενεργοποιήσει πιο εύκολα τους πολίτες που έχουν ήδη μπει στην σκέψη μετατροπής του καυσίμου θέρμανσης. Η απόφαση του Υπουργείου να εξασφαλίσει πόρους σε αυτό τον τομέα της οικονομίας, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. 

Στην πραγματικότητα όμως, το ύψος της χρηματοδότησης αυτής δεν επαρκεί ώστε να μπορέσει να κινητοποιήσει τα περισσότερα νοικοκυριά που αδυνατούν πλέον να εκπληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις. Τον κυριότερο ρόλο πλέον τον έχει ο διαχειριστής των πόρων, ο οποίος σε συνεργασία με το Υπουργείο, καλείται να φανεί ευέλικτος και να μην επιτρέψει την δημιουργία γραφειοκρατίας που συναντάται σε άλλα παρόμοια προγράμματα καθιστώντας τα δυσκίνητα. Σε προσωπική μου επαφή με στελέχη της ΕΠΑ έθεσα το ίδιο ακριβώς ερώτημα και δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να μην υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Ως τεχνική εταιρεία, που ανήκει στον πολυπαθή κλάδο των κατασκευών, η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος δυσχεραίνει την ρευστότητα μας, μιας και καλούμαστε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες με ίδια κεφάλαια και στην συνέχεια να αναμένουμε την αποπληρωμή, εν καιρώ. Παρόλα αυτά είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές «πράσινων» προγραμμάτων όπως αυτό, Με την υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, εκλύουμε λιγότερο CO2 και άλλων παραγώγων καύσης προς το περιβάλλον! Ας μην ξεχνάμε το δυσάρεστο φαινόμενο της αιθαλομίχλης που όλοι ζήσαμε τον περασμένο χειμώνα.

Εν αναμονή των εξελίξεων
Οι πρώτες ενδείξεις, πάντως, κάνουν λόγο για θεαματική αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για το φυσικό αέριο, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος επιδότησης, οι αιτήσεις στην Αττική αυξήθηκαν κατά 200%, στη Θεσσαλονίκη κατά 300% και στη Θεσσαλία κατά 450%. 

Σημαντική επίδραση σε αυτό εικάζεται ότι έχει και το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, το οποίο προωθεί την αυτονομία των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες. Το νομοσχέδιο, σε πρώτο στάδιο, προβλέπει συμμετοχή έως 25% στις κοινόχρηστες δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων που θα διακόψουν τη σύνδεσή τους με το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας και θα τοποθετήσουν αυτόνομο καυστήρα φυσικού αερίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ