«Πράσινες» λύσεις για… κάθε χρώμα

Διαβάστηκε από 2983 αναγνώστες -

Τα χρώματα «νέας γενιάς» επιτυγχάνουν την πλέον υψηλή απόδοση σε συνδυασμό με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, φροντίζοντας τις ανάγκες τόσο των καταναλωτών όσο και του περιβάλλοντος.

 
Η ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικία «περνάει» πλέον και από το βάψιμό της, με τις νέες τεχνολογίες στα θερμομονωτικά και τα οικολογικά χρώματα να περιορίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση, προσφέροντας μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και αποφυγή από τα περιττά έξοδα στη θέρμανση ενός σπιτιού. Τα με θερμομονωτικά  χρώματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ισχυρή μόνωση, δυσκολεύοντας την είσοδο και την έξοδο της θερμότητας (ανάλογα με την εποχή, καλοκαίρι ή χειμώνα αντίστοιχα) για χάρη των κατοίκων, ενώ τα οικολογικ διαθέτουν ιδιαίτερες αντοχές και ξεχωρίζουν για το ελάχιστο «αποτύπωμά» τους στο εξωτερικό περιβάλλον.

Χρώματα με τεχνολογία θερμομόνωσης
Τα ψυχρά ή θερμοανακλαστικά ή θερμομονωτικά χρώματα είναι μια νέα τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και μπορούν να πετύχουν μείωση της θερμικής απώλειας του κτιρίου. Σκοπός τους είναι η ανάκλαση του μεγαλύτερου μέρους της προσπίπτουσας στα δομικά στοιχεία του κτιρίου ακτινοβολίας και κατά συνέπεια την αποφυγή αυξημένης θέρμανσης των τοίχων το καλοκαίρι.  Αντίθετα το χειμώνα περιορίζουν την θερμότητα να φύγει προς τα έξω. Με αυτό τον τρόπο, η θερμότητα μένει μέσα ή έξω από το σπίτι και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, μπορούν να προσφέρουν μείωση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 2 με 4οC τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικά δε, σε περιπτώσεις παλαιότερων κτισμάτων που δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση, τα εν λόγω χρώματα είναι μια οικονομική και αποτελεσματική λύση. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν επικουρικά προς την κανονική μόνωση του κτιρίου. Αντίθετα, το χειμώνα δεν περιορίζουν τη θερμότητα να φύγει προς τα έξω.

«Φιλικά» για το περιβάλλον
Τα οικολογικά χρώματα είναι «φιλικά» προς τον καταναλωτή, ανταποκρίνονται όμως και στις ανάγκες του περιβάλλοντος, μειώνοντας αισθητά την επιβάρυνσή του, σε σχέση με την κατανάλωση των απλών χρωμάτων, ενώ δεν υστερούν καθόλου σε απόδοση και αντοχές. Εξασφαλίζουν υψηλή καλυπτικότητα και απόδοση στην χρήσης τους αλλά και σημαντικές αντοχές στην φθορά. Ένα χρώμα, για να θεωρηθεί οικολογικό θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη την διάρκεια ζωής του, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τη χρήση και εφαρμογή του, αλλά και την τελική διάθεση στο περιβάλλον. 
Κύριο χαρακτηριστικό των οικολογικών χρωμάτων είναι ότι χρησιμοποιούν ως διαλύτη το νερό μειώνοντας έτσι τις πτητικές ενώσεις και δεν περιλαμβάνουν βαρέα μέταλλα, ούτε τοξικές και άλλες ουσίες, που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Διατίθενται δε σε πάρα πολλές αποχρώσεις υψηλής αισθητικής και μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Πιο αναλυτικά έχουμε τα εξής:
- Εσωτερικών τοίχων. 
Τα κριτήρια για να κριθεί ένα χρώμα εσωτερικών τοίχων οικολογικό είναι τα παρακάτω:
- Υψηλή καλυπτικότητα και απόδοση
- Χαμηλά Ποσά Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (VOC)
- Μεγάλες αντοχές στο συχνό πλύσιμο
- Δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα ούτε καρκινογόνες και τοξικές ουσίες
- Δεν περιέχουν επικίνδυνες για το περιβάλλον ουσίες και σε «όλο τον κύκλο της ζωής τους», ενώ ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον
- Εξωτερικών τοίχων. 
Στα χρώματα εξωτερικού χώρου χρησιμοποιούνται  επιπλέον των παραπάνω κριτηρίων και τα εξής:
- Υψηλή πρόσφυση, αντοχή στο νερό και στις αλκαλικές επιφάνειες
- Αντοχή στις καιρικές συνθήκες χωρίς προβλήματα κιμωλίασης, ξεφλουδίσματος, φλυκταινών, σκασιμάτων.

Οφέλη από τη χρήση τους
Η χρήση των ενεργειακών χρωμάτων στην κατασκευή ή την ανακαίνιση ενός κτιρίου, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον κάθε καταναλωτή, καθώς του εξασφαλίζουν αποτελεσματική μόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας, τα οποία με τη σειρά τους περιορίζουν τα πάγια έξοδά του.
Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργειακά χρώματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως μονωτικά υλικά, προσφέροντας σε κάθε κτίριο μία σημαντική θερμομονωτική αναβάθμιση. Όντας μία πρόσμιξη κοινών χρωμάτων με πρόσθετα υλικά, μπορούν να μονώσουν κάθε επιφάνεια ενός κτιρίου, αποτρέποντας την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στους χώρους της κατοικίας το καλοκαίρι και αντίστοιχα, την έξοδο της θέρμανσης το χειμώνα. Η χρήση τους έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς τα συγκεκριμένα θερμομονωτικά χρώματα διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις ανακλαστικότητας του ηλίου, υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτή που προσφέρει, για παράδειγμα, η επίστρωση μιας ταράτσας με κόκκινο κεραμίδι ή η επικάλυψή της με πλάκες πεζοδρομίου.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

  • Χρωματίστε με οικολογικά χρώματα VECHRO

    Τα οικολογικά, άοσμα και ανθεκτικά χρώματα της Vechro είναι κατάλληλα για κάθε εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια! Η Vechro προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας & αισθητικής με άριστη αντοχή στο χρόνο και συμμορφωμένα με τα πιο αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια! τηλ: 210-4816101-3 Περισσότερα