“Χρωματίζοντας” την οικονομία

Διαβάστηκε από 1911 αναγνώστες -

Η ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας «περνάει» πλέον και από το βάψιμό της! Οι νέες τεχνολογίες στα χρώματα περιορίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση, προσφέροντας μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και αποφυγή περιττών εξόδων στη θέρμανση ή ψύξη ενός κτιρίου.

 
Χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες, τα θερμομονωτικά, που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ισχυρή μόνωση, δυσκολεύοντας την είσοδο και την έξοδο της θερμότητας από και προς το εσωτερικό του κτιρίου και τα οικολογικά, που διαθέτουν ιδιαίτερες αντοχές και ξεχωρίζουν για το ελάχιστο «αποτύπωμά» τους στο περιβάλλον.

Χρώματα με τεχνολογία θερμομόνωσης
Τα ψυχρά ή θερμοανακλαστικά ή θερμομονωτικά χρώματα αποτελούν μια νέα γενιά χρωμάτων που έχει αναπτυχθεί με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και μπορούν να πετύχουν σημαντική μείωση των θερμικών απωλειών του κτιρίου. Αντανακλούν το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει επάνω στο κτίριο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα το χειμώνα εμποδίζουν τη θερμότητα να διαφύγει προς τα έξω. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προσφέρουν μείωση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 2 με 4 βαθμούς το καλοκαίρι, ενώ επικουρικά λειτουργούν και ως συμπλήρωμα για υγρομόνωση. Ειδικά σε περιπτώσεις παλαιότερων κτισμάτων που δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση, τα εν λόγω χρώματα είναι μια οικονομική και αποτελεσματική λύση.

Οικολογικά χρώματα
Τα οικολογικά χρώματα είναι «φιλικά» προς τον καταναλωτή, ανταποκρίνονται όμως και στις ανάγκες του περιβάλλοντος, μειώνοντας αισθητά την επιβάρυνσή του, ενώ δεν υστερούν καθόλου σε απόδοση και αντοχές. Παρουσιάζουν πολύ μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα απλά χρώματα, ενώ εξασφαλίζουν υψηλή κάλυψη ανά μονάδα επιφανείας, μεγάλη απόδοση στη χρήση τους και σημαντική αντοχή σε φθορές. Ένα χρώμα, για να θεωρηθεί οικολογικό θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη την διάρκεια ζωής του, από τη διαδικασία παραγωγής μέχρι τη χρήση και εφαρμογή του, αλλά και την τελική επαφή του με το περιβάλλον.  

Επίσης τα χρώματα ανάλογα με το που θα εφαρμοστούν μπορούν να διαχωριστούν και σε:

Εσωτερικών τοίχων
Τα κριτήρια για να κριθεί ένα χρώμα εσωτερικών τοίχων οικολογικό είναι τα παρακάτω:
- Υψηλή καλυπτικότητα και απόδοση
- Χαμηλά Ποσά Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (VOC)
- Μεγάλες αντοχές στο συχνό πλύσιμο
- Να μην περιέχουν βαρέα μέταλλα ούτε καρκινογόνες ή άλλες τοξικές ουσίες
- Να μην περιέχουν επικίνδυνες για το περιβάλλον ουσίες σε «όλο τον κύκλο της ζωής τους», ενώ ρυπαίνουν ελάχιστα το περιβάλλον.
Εξωτερικών τοίχων
Σε αυτή τη κατηγορία πρέπει επιπροσθέτως να υπάρχουν και τα εξής χαρακτηριστικά:
- Υψηλή πρόσφυση, αντοχή στο νερό και στις αλκαλικές επιφάνειες
- Αντοχή στις καιρικές συνθήκες χωρίς προβλήματα κιμωλίασης, ξεφλουδίσματος, φλυκταινών, σκασιμάτων.

Οφέλη από τη χρήση τους
Η χρήση των ενεργειακών χρωμάτων στην κατασκευή ή την ανακαίνιση ενός κτιρίου, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον κάθε καταναλωτή, καθώς του εξασφαλίζουν αποτελεσματική μόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας, τα οποία με τη σειρά τους περιορίζουν τα πάγια έξοδά του ενώ παράλληλα προστατεύουν και το περιβάλλον.

Οικολογική Αξία
Το κόστος της νέας γενιάς χρωμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ενδεικτικά μπορεί κάποιος να υπολογίσει €5 με €7 ανά λίτρο χρώματος, τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά. Το κόστος της οικολογικής τους σημασίας όμως είναι ανεκτίμητο, καθώς προστατεύουν σημαντικά το περιβάλλον από επικίνδυνους ρυπαντές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ