Το 2015 εξοικονομούμε με φυσικό αέριο

Διαβάστηκε από 6051 αναγνώστες -

Συνώνυμο της εξοικονόμησης στον οικιακό και επαγγελματικό τομέα και κατεξοχήν καύσιμο της οικολογικής μετακίνησης το φυσικό αέριο εισχωρεί σταδιακά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και δημιουργεί προϋποθέσεις για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας.

 
Είτε πρόκειται για την μετακίνηση με ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και δημόσιες συγκοινωνίες, είτε για την θέρμανση του σπιτιού και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός επαγγελματικού χώρου ή μιας ολόκληρης βιομηχανίας, το φυσικό αέριο προσφέρει λύσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και «tailor made». Ευελιξία στην χρήση, εκπτώσεις στην σύνδεση, επιδοτήσεις εγκατάστασης, μείωση τιμών από την πλευρά της ΔΕΠΑ προς οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές και πρωτοβουλίες δημόσιων φορέων και κυβερνήσεων συνθέτουν μία συντονισμένη προσπάθεια να αποτελέσει το φυσικό αέριο την πρώτη επιλογή ενέργειας στους παραπάνω τομείς. 

Και γιατί το 2015 είναι πολλά υποσχόμενο; Η απάντηση είναι απλή: μέσα στην χρονιά αυτή υλοποιείται σειρά προγραμμάτων και ενεργειών, οι οποίες καθιστούν την χρήση φυσικού αερίου δυνατή για όλο και μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών. Ας δούμε κάποιες από αυτές που αφορούν στον οικιακό και επαγγελματικό τομέα:


Επιδότηση αντικατάστασης καυστήρα πετρελαίου με φυσικού αερίου

Όπως είναι γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα επιδότησης έως 5.500 ευρώ των οικιακών καταναλωτών για την αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου σε φυσικού αερίου (το συνολικό ποσόν που θα διατεθεί είναι 15 εκ. ευρώ) με μοναδικό κριτήριο την τιμή ζώνης η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.500 ευρώ. 

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από το μέσο κόστος κατασκευής και το μέγεθος του κτιρίου (το οποίο μεταφράζεται σε αυξημένες ή όχι ενεργειακές ανάγκες). Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για αυτοτελή κατοικία, το μέσο κόστος κατασκευής είναι περίπου 2.000 ευρώ και το πρόγραμμα επιδοτεί το 50% δηλαδή τα 1000 ευρώ. Σε μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση και δέκα διαμερίσματα, το μέσο κόστος κατασκευής είναι 5.000 ευρώ και το πρόγραμμα επιδοτεί τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές με 3.000 ευρώ, με το ποσό επιδότησης να ξεπερνά το 50% ενώ όταν πρόκειται για μεγαλύτερη πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση (π.χ με 20 διαμερίσματα) το μέσο κόστος κατασκευής είναι 9.000 και επιδοτείται το 5.500, δηλαδή η επιδότηση ξεπερνά κατά πολύ το 50% και σε αυτή την περίπτωση.


Έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε δήμους και οικιακούς καταναλωτές προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ


Πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον
Μία κατεξοχήν «πράσινη» παρέμβαση αποτελεί η χρήση φυσικού αερίου στον κτιριακό τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ οίκον» το οποίο «ξανατρέχει» με την συμμετοχή περισσότερων νοικοκυριών χαμηλής εισοδηματικής κατηγορίας. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον» επιχειρείται να μειωθούν τα ποσοστά επιδοτήσεων ώστε να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά και το ανώτατο ύψος επιδότησης για τη χαμηλή εισοδηματική κατηγορία να πέσει από το 70% στο 55% ενώ στην μεσαία εισοδηματική ομάδα από 35% στο 25% και στην υψηλή να μειωθεί κάτω του 15% που ήταν αρχικά. 

Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να καλυφθούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης για 45.000 νοικοκυριά με δαπάνη 25.000 ευρώ εκ των προβλεπόμενων κονδυλίων (σε περίπτωση που τα ποσοστά παραμείνουν τα ίδια). Παράλληλα, όπως ορίζει τροπολογία που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος (η οποία συζητείται με το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα), προβλέπονται φοροαπαλλαγές για ενεργειακές επενδύσεις και συγκεκριμένα, μείωση από το φόρο 10% της δαπάνης για ενεργειακές επενδύσεις με ανώτατο όριο δαπάνης τα 15.000 ευρώ.

Μία συνήθης παρέμβαση που επιχειρείται κάνοντας χρήση της επιδότησης είναι η εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης θέρμανσης με φυσικό αέριο, η οποία εξασφαλίζει εξοικονόμηση που ξεπερνά το 38% και μειώνει τον λογαριασμό πάνω από 40%.


Επιδοτήσεις για την ενέργεια και την καινοτομία
Η ενέργεια, οι μεταφορές και ο τουρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο θα τροφοδοτήσει την ελληνική οικονομία με κεφάλαια 3,6 δις ευρώ μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, (αμέσως μετά το Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»), εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει πολλαπλάσιους πόρους, εάν συνυπολογιστεί και η ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020. 

Οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος θα ανήκουν στον κλάδο της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των κατασκευών, της πληροφορικής, της βιομηχανίας τροφίμων κ.α, ενώ βασικά κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι n εξωστρέφεια, η καινοτομία και η δημιουργικότητα, η ύπαρξη ενός κρίσιμου μεγέθους από άποψη κύκλου εργασιών και η επαρκής γκάμα προϊόντων, ώστε να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η στόχευση σε εξειδικευμένα τμήματα της παγκόσμιας αγοράς, τα υγιή οικονομικά αποτελέσματα, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, η start-up δραστηριότητα, η χαμηλή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, n συνεργασία των επιχειρήσεων και n παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.


Και οι τιμές πέφτουν…
Οι τιμές του φυσικού αερίου βαίνουν μειούμενες χάρη στις προσπάθειες που κάνει η ΔΕΠΑ όλα αυτά τα χρόνια για χαμηλότερη τιμή προμήθειας και την μετακύληση της έκπτωσης στους καταναλωτές.

Ύστερα από την υπογραφή συμφωνίας με την GAZPROM επετεύχθη η μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου ενώ σειρά άλλων ευεργετικών διατάξεων καθιστούν την χρήση φυσικού αερίου ιδιαίτερα συμφέρουσα για τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. 

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, (η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), η τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 15%, προσεγγίζοντας έτσι την μέση ευρωπαϊκή τιμή προμήθειας αερίου, με την οποία η GAZPROM EXPORT προμηθεύει μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων τις χώρες τις ηπειρωτικής Ευρώπης.

Εκτός από τις αλλαγές θεσμικής φύσεως στην τιμολογιακή πολιτική φυσικού αερίου, άλλα προγράμματα της ΕΠΑ προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις στους καταναλωτές. Παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης η οποία κάνει τη χρήση του φυσικού αερίου πιο προσιτή για τους οικιακούς καταναλωτές και, έτσι, χωρίς την παρεμβολή καμίας τράπεζας, σε μεγάλες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση αλλά και σε μεμονωμένα διαμερίσματα με αυτόνομη εγκατάσταση θέρμανσης, που προτίθενται να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, χρηματοδοτείται το κόστος κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

 • Κλιματιστικά υψηλής τεχνολογίας

  H KLIMATHERM παρουσιάζει το κλιματιστικό τοίχου FUJITSU ASYG24LFC 24000 BTU με άριστη ενεργειακή κλάση Α++, απόδοση ψύξης: 24.200 BTU/h και θέρμανσης: 27.600 BTU/h και το θερμοκρασιακό εύρος λειτουργίας του να κυμαίνεται στους -10 έως 46 °C για ψύξη και -15 έως 24 °C για θέρμανση. τηλ: 210 9406700 Περισσότερα
 • Έργα Υψηλής Ποιότητας με Ασφάλεια και Αξιοπιστία

  Η Icon Group βρίσκεται δίπλα σας από το 1978 παρέχοντας υπηρεσίες σε Ενεργειακές και Ηλεκτρομηχανολογικές Εφαρμογές καθώς και σε Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας με ολοκληρωμένες λύσεις σε Μελέτη, Επίβλεψη, Κατασκευή και Συντήρηση. Με γνώμονα την ασφάλεια και την αξιοπιστία των έργων παραδίδουν έργα υψηλής ποιότητας. τηλ: 210 8314387 Περισσότερα
 • Φυσικό Αέριο για αυτονομία και οικονομία

  Η ENERGY SAVING αναλαμβάνει όλη την διαδικασία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εγκατάσταση φυσικού αερίου ή να συνδεθεί με αέριο.Αναλαμβάνει από την αυτοψία στον χώρο ώστε να προταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες, η καλύτερη δυνατή λύση κατασκευαστικά, ως την κατάθεση μελέτης, τα εξειδικευμένα συνεργεία και την έκδοση βεβαίωσης κατασκευής. τηλ: 210 2220515 Περισσότερα
 • Η Economy Green Energy ζεσταίνει τα όνειρά σας!

  Economy Green Energy: Εμπειρία, τεχνογνωσία, άρτια καταρτισμένα στελέχη και εξειδικευμένα συνεργεία. Καλύπτει κάθε στιγμή ακόμα και την πιο απαιτητική εφαρμογή φυσικού αερίου και θέρμανσης. Οι υπηρεσίες πιστοποιούνται σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ ISO 9001:20015. τηλ: 210 2112591 Περισσότερα
 • Πάρετε την σωστή επιλογή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας!

  Η ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α.Ε. καθιερώνεται ως πρωτοπόρος στην αγορά των υδραυλικών ειδών - θέρμανσης - φυσικού αερίου και ειδών υγιεινής. Ενισχύεται η ηγετικής της θέση μέσω της αύξησης των μεριδίων της στην Ελληνική αγορά και της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στις αγορές του εξωτερικού. τηλ: 210 6428914 Περισσότερα
 • Τεχνολογίες που γλιτώνουν ενέργεια & χρήματα

  Η εταιρεία Βασίλειος Μπατάλας είναι μία μελετητική-εμπορική και κατασκευαστική εταιρεία με ειδίκευση στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος  στο Νομό Πιερίας των κορυφαίων εταιρειών : Vaillant, NIBE και Big Solar.  Επιπλέον, ασχολείται με δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Αυτονομώ". τηλ: 23510 29777 Περισσότερα