Τα περισσότερα σημεία βρίσκονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπου και υπάρχουν σχεδόν 14.000 κάδοι

Η Ελλάδα 2η στην Ευρώπη σε σημεία ανακύκλωσης μπαταριών

Διαβάστηκε από 2948 αναγνώστες -

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ανακύκλωση απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 22η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας «πρωταγωνιστεί» στα σημεία ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη.

 
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τη Γερμανία. Τα περισσότερα σημεία βρίσκονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπου και υπάρχουν σχεδόν 14.000 κάδοι, αλλά και σε super market, τράπεζες, νοσοκομεία και καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι αν και δεν έχουμε εργοστασιακές μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών, μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί πάνω από 132 εκατομμύρια φορητές μπαταρίες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα και με την εταιρεία Ανακύκλωσης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (Α.Φ.Η.Σ.), γεγονός που επιτρέπει στη χώρα να έχει ήδη εκπληρώσει -έως και ξεπεράσει κατά πολύ- του σχετικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακύκλωση
Από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είχε θέσει σε διαβούλευση ένα νέο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, με στόχο «την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της ανακύκλωσης μέσω της θέσπισης συγκεκριμένων υποχρεώσεων χωριστής συλλογής πολλαπλών ρευμάτων, ποιοτικών κριτηρίων για τα προϊόντα της ανακύκλωσης, καθώς και κανόνων, όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ)», σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο τέως υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Το νομοσχέδιο αυτό περιελάμβανε ρυθμίσεις για τις εισφορές στον ΕΟΑΝ, για τον έλεγχο και τη λειτουργία των ΣΕΔ, τη θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων, τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων με τον Εθνικό Σχεδιασμό κ.ά.

Η επίσπευση της εκλογής ΠτΔ όμως και οι μετέπειτα εξελίξεις «πάγωσαν» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο και αναμένεται πλέον, να αποτελέσει οριστικά παρελθόν. Κι αυτό γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής την πλήρη αντίθεσή του, στην πολιτική που θα ακολουθούσε μέσω αυτού η προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα είχε σημειώσει τότε, το σημερινό κυβερνών κόμμα, το δικό της πλάνο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων, περιλαμβάνει «ένα αποκεντρωμένο σύστημα με τοπικά σχέδια διαχείρισης, διαλογή των υλικών στην πηγή, κοινωνικό έλεγχο, δημόσιο χαρακτήρα, πραγματική Αυτοδιοίκηση. Ένα σύστημα που έχει στο επίκεντρο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και εργασίας, την μείωση των δημοτικών τελών, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Ένα σχέδιο που ωστόσο ακυρώνει στην πράξη τα σχέδια Κυβέρνησης- τρόικας-μεγαλοεργολάβων και γι αυτό επιχειρούν να φρενάρουν την πιθανότητα να εφαρμοστεί, με αιφνιδιαστικές ωμές παρεμβάσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί μάλιστα στο πλαίσιο της παραπάνω ανακοίνωσή τους, «για την επιδίωξη ενός ριζικά διαφορετικού μοντέλου», το οποίο και αναμένεται να διαμορφώσει πια, στο προσεχές διάστημα.


Ανακύκλωση αυτοκίνητου με κοινωνική συνεισφορά από ANAMET
Με στόχο την έμπρακτη στήριξη κοινωνικών φορέων μέσω της ανακύκλωσης αυτοκινήτων, η εταιρεία ΑΝΑΜΕΤ έχει δημιουργήσει πλέον δύο προγράμματα, το CAR4CARE και το Greenautoparts.gr, επιβεβαιώνοντας έτσι και στην πράξη, την περιβαλλοντική της ευαισθησία. Συγκεκριμένα, το CAR4CARE απευθύνεται σε άτομα με κοινωνική ευαισθησία, που έχουν ένα παλιό αυτοκίνητο ή μικρό φορτηγό και θέλουν να το ανακυκλώσουν με τη βέλτιστη περιβαλλοντική πρακτική, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δράση ενός κοινωνικού φορέα της επιλογής τους. Το δε Greenautoparts.gr είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε για να βελτιώσει την ανακύκλωση αυτοκινήτων με την επαναχρησιμοποίηση ανταλλακτικών από τα αυτοκίνητα αυτά και να διευκολύνει επαγγελματίες επισκευαστές και ιδιώτες να βρουν γνήσια και φθηνά ανταλλακτικά για τα αυτοκίνητά τους. Αμφότερα, υποστηρίζουν την καθετοποιημένη οργάνωση, από την παραλαβή μέχρι την ολοκλήρωση της ανακύκλωσης, που πραγματοποιεί σταθερά τα τελευταία χρόνια, η ANAMET.

Όσον αφορά την ίδια την εταιρεία, μέλος του βιομηχανικού ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και δραστηριοποιείται σε τέσσερις Βαλκανικές χώρες, όπου και προσφέρει μια σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών στην ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων, με πλήρη περιβαλλοντική και ποιοτική πιστοποίηση, σύμφωνα με το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο της εκάστοτε χώρας δραστηριοποίησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ