Mέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί πάνω από 260 εκατ. ευρώ για τους μπλε κάδους

Ενισχύεται η ανακύκλωση στην Ελλάδα

Διαβάστηκε από 3611 αναγνώστες -

Έρευνα της WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», επισημαίνει ότι πάνω από 1 στους 2 πολίτες της χώρας ανακυκλώνει πλέον, σε καθημερινή βάση (ήτοι το 58%).

 
Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί το «φτωχό συγγενή» της Ευρώπης, όσον αφορά την πρακτική της ανακύκλωσης, ανακυκλώνοντας μόλις το 20% των οικιακών απορριμμάτων, όταν στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό «αγγίζει» το 99% και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 ανέρχεται στο 50%. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία νέα τάση και στην Ελλάδα, με μία σειρά από έρευνες να αναδεικνύουν μία σταδιακή καθιέρωση της ανακύκλωσης στη συνείδηση του έλληνα πολίτη. Συγκεκριμένα, έρευνα της WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», επισημαίνει ότι πάνω από 1 στους 2 πολίτες της χώρας ανακυκλώνει πλέον, σε καθημερινή βάση (ήτοι το 58%), ενώ ένα 86% ακολουθεί την ίδια πρακτική μία φορά το μήνα, την ώρα μάλιστα που το αντίστοιχο ποσοστό το 2007, δεν ξεπερνούσε το 58%.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όμως, είναι και τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), καθώς σύμφωνα με αυτά, το 96% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί ότι η ανακύκλωση είναι σημαντική, με το 73% να χαρακτηρίζει μάλιστα ότι η ανακύκλωση είναι σταθερή προτεραιότητα στην καθημερινότητά του.


Ο ρόλος των Μπλε Κάδων
Τεράστιο ρόλο στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των Ελλήνων, φαίνεται ότι επιτελεί το Σύστημα των Μπλε Κάδων, που αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η έρευνα της Alco που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ανθρώπων στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, ανέδειξε το γεγονός ότι το 94% των συμμετεχόντων ταυτίζει την Ανακύκλωση Συσκευασιών, με τους Μπλε Κάδους, με το 88% να τους επισκέπτεται σε σταθερή βάση. Πιο αναλυτικά, μεταξύ των πολιτών που ανακυκλώνουν, το 95% δήλωσε ότι επισκέπτεται τον Μπλε Κάδο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έχοντας εξαιρετικά καλή γνώση για το τι ανακυκλώνεται και με ποιον τρόπο, ενώ γενικότερα, το 73% των πολιτών υποστηρίζει ότι η ανακύκλωση είναι σταθερή προτεραιότητα στην καθημερινότητά του. 


«Μπλε» κάλυψη στο 87% της χώρας
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που έφερε στο «φως» η έρευνα της Alco, είναι ότι το 76% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υπάρχει Μπλε Κάδος σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα από το σπίτι του. Το γεγονός επιβεβαιώνει και τη σημασία των έργων που γίνονται με γοργούς ρυθμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα για την εξάπλωση των μπλε κάδων ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί πάνω από 260 εκατ. ευρώ για τους μπλε κάδους, την δωρεάν παραχώρηση 415 οχημάτων ανακύκλωσης και τη λειτουργία 29 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Από το 2014 δε, έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση περίπου 135.000 μπλε κάδων σε 274 Δήμους της Ελλάδα, καλύπτοντας έτσι το 87% του πληθυσμού της.

  • 442 χιλιάδες τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων ανακυκλώθηκαν από τα έργα μπλε κάδου/μπλε κωδώνων το 2013.
  • 9,4 εκατομμύρια κάτοικοι εξυπηρετούνται από τα έργα του Μπλε Κάδου, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 87% του συνολικού πληθυσμού της χώρας 
  • 153 χιλιάδες μπλε κάδοι και 406 ειδικά οχήματα έχουν παραδοθεί στους δήμους 
  • 2.200 βιώσιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης 
  • αποφεύχθηκε η εκπομπή 560.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον 
  • εξοικονομήθηκαν 1.670 εκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας

Στοιχεία ΕΕΑΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ