Ο σωστός κλιματισμός προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό θερμοκρασίας, καθαρού αέρα και υγρασίας, ακόμα και καθαρισμό του αέρα, έτσι ώστε να απολαμβάνετε την ιδανική εσωτερική ατμόσφαιρα όλο το χρόνο.

Επειδή το κόστος της ενέργειας αυξάνεται, ο κλιματισμός πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικός.

Το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνει κάθε κλιματιστικό είναι σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή του απόδοση και άρα την εξοικονόμηση.

Σκοπός της ετικέτας ενέργειας είναι να ενημερώνονται οι καταναλωτές για την κατανάλωση ενέργειας και νερού της συσκευής.

Εγ...κλιματίσου!

Διαβάστηκε από 8523 αναγνώστες -

Στην Ελλάδα της κρίσης, προβληματίζονται για τα οικονομικά δεδομένα μιας αγοράς νέου κλιματιστικού, κάτι όμως που στην πράξη θα έπρεπε να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

 
Και εξηγούμε...:
Τα σημερινά κλιματιστικά στην αγορά, με τις νέες τεχνολογίες που διαθέτουν, ουσιαστικά αποτελούν πιο οικονομική λύση από τη διατήρηση ενός παλιού κλιματιστικού, το οποίο δεν λειτουργεί σωστά ή καταναλώνει υπερβολική ενέργεια, η οποία αποτυπώνεται φυσικά και στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Σχεδόν αυτοχρηματοδοτούνται.

Κι αυτό γιατί στην αγορά πωλούνται πλέον, κατά κύριο λόγο, κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης, γεγονός που εξασφαλίζει κατά μεγάλο ποσοστό τόσο την ενεργειακή τους απόδοση, όσο και την οικονομία στην τσέπη μας.

Πρόκειται για κλιματιστικά δηλαδή που μπορούν να προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του σπιτιού, αν επιλεχθούν και χρησιμοποιηθούν σωστά!
Αλλωστε, έχουν σχετικά χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ παρέχουν στον χρήστη άμεσο έλεγχο του κόστους λειτουργίας τους. 

Επιπλέον δε, με μερικές απλές κινήσεις, μπορούν να αποδειχθούν ο καλύτερος φίλος ιδιοκτητών και ενοίκων που αναζητούν καλές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, σε συνδυασμό με το όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Κεντρικός κλιματισμός
Στον κλιματισμό κτιρίων, αξίζει να σημειωθεί ως βασικό σκέλος και ο κεντρικός κλιματισμός, που αφορά όμως, συνήθως, μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις, στις οποίες δίνει λύσεις, ανάλογα των εκάστοτε αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα, μία εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού μπορεί να ψύξει-θερμάνει ένα χώρο είτε με τοπικά στοιχεία (Fan Coils) είτε με αεραγωγούς είτε και με συνδυασμό των δύο μεθόδων.

Τα Fan Coils τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις και αντιστοιχούν στις απαιτήσεις των θερμικών φορτίων του χώρου. Στην περίπτωση των αεραγωγών τροφοδοτούμε τον χώρο με την ανάλογη ποσότητα αέρα που θα πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και σχετική υγρασία.
Αντίστοιχα, οι αυτόνομες κλιματιστικές συσκευές (Split Units) είναι ψυκτικές μονάδες μικρής ψυκτικής ικανότητος και εξυπηρετούν χώρους γραφείων και δωματίων.

Κομβικός ο ρόλος των φίλτρων
Το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνει κάθε κλιματιστικό είναι σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή του απόδοση και άρα την εξοικονόμηση.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων, με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα να είναι:
  • τα συμβατικά φίλτρα σκόνης,
  • οι ιονιστές,
  • τα βιολογικά φίλτρα (IAQ) και
  • τα φίλτρα άνθρακα.
Η τελευταία τεχνολογία φίλτρων είναι τα τύπου HEPA. Πρόκειται για φίλτρα υψηλής απόδοσης που έχουν παρόμοια κατασκευή με τα συμβατικά, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός. 

Ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα του φίλτρου κυμαίνονται και οι τιμές, ωστόσο ένα ακριβότερο αλλά πιο εξελιγμένο τεχνολογικά φίλτρο μπορεί να κάνει απόσβεση χρημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας που μπορούν να παράσχουν.
Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας, όμως, τόσο για την ενεργειακή εξοικονόμηση όσο και για την υγεία μας είναι ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων.

Ετικέτα ενεργειακής κλάσης και οικονομίας
Η ενεργειακή κλάση είναι η ταξινόμηση των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν μια ετικέτα με την «ενεργειακή σήμανση» της συσκευής.

Η ταξινόμηση γίνεται σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, A έως G, με την Α να δηλώνει την πιο αποδοτική μονάδα και την G την λιγότερη αποδοτική.
Η επιλογή μιας κλιματιστικής μονάδας με υψηλή ενεργειακή κλάση συνήθως είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία κινητήρων και συμπιεστών Inverter που εξασφαλίζουν άνεση και οικονομία λειτουργίας.

H επιλογή μιας μονάδας με υψηλή ενεργειακή απόδοση Α+ και η χρήση της τεχνολογίας inverter μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους έως και 50% σε σχέση με μια συμβατική μονάδα σταθερών στροφών και Ενεργειακής Κλάσης Β.

Η ενεργειακή ετικέτα μας ενημερώνει για τα χαρακτηριστικά του κλιματιστικού (η χρήση της είναι υποχρεωτική από τον Ιανουάριο του 2013), με το θόρυβο να αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του κλιματιστικού. Τον μετράμε σε decibel (dB) και επιλέγουμε αυτό με το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου.

Από την φωτογραφία ετικέτας που υπάρχει παραπάνω, βλέπουμε πως είναι και πως τη διαβάζουμε:
Όπως βλέπουμε, η ενεργειακή ετικέτα, αναγράφει πληροφορίες για την ετήσια κατανάλωση, την ισχύ, την απόδοση, τα επίπεδα θορύβου της εσωτερικής και της εξωτερικής μονάδας, τον SEER (εποχικός βαθμός απόδοσης στην ψύξη) και τον SCOP (εποχικός βαθμός απόδοσης στη θέρμανση).

Αναγράφεται επίσης η κλιματική ζώνη, η οποία καθορίζει και το εύρος θερμοκρασιών στο οποίο το κλιματιστικό δεν καταναλώνει περίσσεια ενέργεια. Θα πρέπει και εδώ να επισημανθεί ότι για να θεωρηθεί οικονομικό ένα κλιματιστικό πρέπει απαραίτητα να ανήκει σε ενεργειακή κλάση ίση ή μεγαλύτερη από Α. 

Μπορείτε, μάλιστα, να υπολογίσετε το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού, βασιζόμενοι στις πληροφορίες της ενεργειακής ετικέτας. Αρκεί ένας πολλαπλασιασμός της ημερήσιας κατανάλωσης με την τιμή της κιλοβατώρας, όπως φαίνεται στον πίνακα.
 
Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας πάντως, προτείνονται τα μοντέλα Inverter (μεταβλητών στροφών), τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο και την επιθυμητή κατάσταση, έτσι ώστε να πετυχαίνουν τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση. 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ