Την έβγαλε όλο το χειμώνα με 150 λίτρα πετρέλαιο
7.926 επισκέψεις στο άρθρο
Με το παθητικό σπίτι καις 150 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο, έχεις τέλεια θερμομόνωση και ηχομόνωση, ενώ σε προστατεύει και από την υγρασία. Δες τώρα την εντυπωσιακή τεχνολογία των παθητικών κτιρίων!
- Ακουσες για το παθητικό σπίτι;
Ένα Παθητικό Κτίριο ακολουθεί 5 βασικές αρχές:
- Υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης (κρατά τη ζέστη μέσα το χειμώνα και έξω το καλοκαίρι)
- Σωστά σχεδιασμένα, μονωμένα και τοποθετημένα κουφώματα (επίσης μεγάλα ανοίγματα προς το νότο, ώστε να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια το χειμώνα και ταυτόχρονα να υπάρχει αποτελεσματική σκίαση των ανοιγμάτων, ώστε να προστατεύονται από την υπερθέρμανση το καλοκαίρι)
- Σχεδιασμός χωρίς θερμογέφυρες (ο προσεκτικός σχεδιασμός ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας από ακμές και συνδέσεις του κτιριακού κελύφους)
- Αεροστεγανότητα κτιριακού κελύφους (προσεκτικός σχεδιασμός και εφαρμογή ελαχιστοποιούν ρεύματα αέρα και δομικές φθορές λόγω χαραμάδων)
- Σύστημα αερισμού με μέγιστη απόδοση στην ανάκτηση ενέργειας (παρέχει καθαρό, φιλτραρισμένο αέρα 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να γίνεται αντιληπτό).
Τύποι Παθητικών Κτιρίων
Ένα Παθητικό Κτίριο χρειάζεται μόνο 15 Kwh/m² το χρόνο για θέρμανση ή ψύξη. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεύουσας ενέργειας δεν ξεπερνά τις 120 Kwh/m² το χρόνο.
Passive House Classic / Plus / Premium
Το πιστοποιητικό αυτό δίνεται σε νέα κτίρια και ο επιμέρους τύπος εξαρτάται από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
EnerPHit Classic / Plus / Premium
Το πιστοποιητικό αυτό δίνεται σε υπάρχοντα, ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια και ο επιμέρους τύπος εξαρτάται από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
PHI Low Energy Building
Το πιστοποιητικό αυτό δίνεται σε νέα κτίρια τα οποία
δεν συμμορφώνονται πλήρως με το πιο αυστηρό
πρότυπο του Passive House.
- Σε τι διαφέρει από τα κανονικά σπίτια;
Εξωτερικά ένα Παθητικό Κτίριο δε διαφέρει από ένα συμβατικό. Ο όρος Παθητικό Κτίριο (ή “Passive House”) περιγράφει ένα πρότυπο, όχι μία συγκεκριμένη μέθοδο κατασκευής. Εσωτερικά, ένα Παθητικό Κτίριο συνδυάζει υψηλού επιπέδου θερμική άνεση και άριστης ποιότητας εσωτερική ατμόσφαιρα με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
Με απλά λόγια, το Παθητικό Κτίριο λειτουργεί σαν ένα θερμός, που διατηρεί παθητικά το περιεχόμενό του στη σωστή θερμοκρασία, χωρίς τη χρήση ενεργητικής ψύξης ή θέρμανσης. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 90% σε σχέση με τη συνήθη κατανάλωση των υφιστάμενων κτιρίων
- Ένα σπίτι 100τμ θα κάψει 150 λίτρα πετρέλαιο όλο το χρόνο!
Ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί λιγότερο από 1.5 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης ή 1.5 m³ φυσικού αερίου (τα οποία ισοδυναμούν με 15 Kwh) ανά τετραγωνικό μέτρο ωφέλιμου χώρου το χρόνο. Φανταστείτε ότι ζείτε σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., το οποίο είναι Παθητικό Κτίριο. Θα χρειαζόσασταν μόλις 150 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (ή 150 m³ φυσικού αερίου) για την θέρμανσή του και 1.500 Kwh για την ψύξη του στη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου! Δηλαδή το 1/10 από αυτό που καταναλώνετε τώρα! Καταπληκτικό;! Ακόμη, το επιπλέον κόστος για την κατασκευή του Παθητικού σας Κτιρίου θα ήταν μόλις 3-8% σε σχέση με αυτό μίας συμβατικής κατασκευής σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Αρα, το να κτίσει κανείς ένα Παθητικό Κτίριο ή να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του σύμφωνα με αυτό το πρότυπο, είναι μία επένδυση χωρίς ρίσκο!
- Υπάρχουν παθητικά σπίτια στην Αττική, τον Βόλο, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Χαλκιδική
Το πρώτο Παθητικό Κτίριο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην Ελλάδα είναι μία μονοκατοικία στην περιοχή της Πεντέλης (2010), στην Αττική. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν υλοποιημένα ή υπό κατασκευή Παθητικά Κτίρια και στο Βόλο, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τη Χαλκιδική. Από αυτά, πιστοποιημένο Παθητικό κτίριο (Passive House Classic) είναι το συγκρότημα 3 κατοικιών στην Αγριά Βόλου. Το κτίριο «Passivistas: The House Project» στου Παπάγου είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που έχει πιστοποιηθεί ως EnerPHit Plus (ενεργειακή αναβάθμιση υπάρχοντος κτιρίου σε Παθητικό Κτίριο).
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα του ΕΙΠΑΚ εδώ
Εσύ γιατί να μην κάνεις το σπίτι σου παθητικό;