Στο προσωπικό roof garden για διακοπές

Διαβάστηκε από 18214 αναγνώστες -

Βγες για καφέ ή ποτάκι στην ταράτσα σου περιτριγυρισμένος από ένα καταπράσινο κήπο που σου κάνει και οικονομία σε ότι ξοδεύεις για θέρμανση και ψύξη. Περνάς τα μεσημέρια σου με ησυχία απαλλαγμένος από τον θόρυβο της πόλης.

 
  1. Είναι σαν διακοπές κάθε μέρα
Όποτε το θελήσεις έχεις την δυνατότητα να βγεις μια βόλτα στο προσωπικό σου κήπο ακόμα και αν ζεις στο κέντρο της Αθήνας. Φώναξε την παρέα σου ή απλά βγάλε το σκύλο βόλτα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανέβεις τα σκαλιά για την ταράτσα. Πάρε βαθιά ανάσα! Το μικρό σου πάρκο εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα όσο φωτοσυνθέτουν.
 
  1. Εγκρίνει και η τσέπη σου     
Εξοικονομούμε όλο το χρόνο. Τα φυτά απορροφούν την ζέστη και οι επιπλέον στρώσεις από χώμα πάνω στην οροφή προσφέρουν έξτρα θερμομόνωση. Ακόμα και ο ακίνητος αέρας μέσα στο χώμα λειτουργεί σαν ένα ακόμα υλικό για θερμομόνωση. Έτσι κερδίζεις έως και 50% σε χρήμα αφού έχουμε πολύ λιγότερες απώλειες χειμώνα -καλοκαίρι.
 
  1. Τέρμα πια υγρασία
Μια πράσινη σκεπή κρατάει το νερό της βροχής, προστατεύει το σπίτι μας από την υγρασία και την τσέπη μας από επιπλέον έξοδα για βαψίματα και επιπλέον συντήρηση. Οι ρίζες των φυτών σου, που βρίσκονται στο χώμα , ρουφάν το νερό της βροχής για να τραφούν. Έτσι συγκρατείται το νερό στο δώμα και δεν πλημυρίζει το κτίριο σου.  Η συγκράτηση νερού φτάνει το καλοκαίρι στο 90% ενώ το χειμώνα στο 50%.
 
  1. Πως βάζω green roof;
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να φαντάζει. Στην ουσία απλά μπαίνει  ένα επιπλέον στρώμα από χώμα πάνω στην ταράτσα  και ενισχύεται με υλικά υγρομόνωσης, θερμομόνωσης (μεμβράνες κλπ). Αυτό που επιλέγεις εσύ είναι τι φυτά θα βάλεις.
Επειδή το φυτεμένο δώμα έχει βάρος, βασικό κριτήριο για να επιλέξουμε τι τύπο θα βάλουμε είναι πόσο αντέχει το σπίτι.
  • Πόσο κάνει;
Ας πάρουμε για παράδειγμα μια ταράτσα 100τμ.
Οι τιμές ταρατσόκηπου κυμαίνονται στα 30Ε /τμ άρα θα χρειαστούν περίπου 3000 ευρώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Την ίδια ώρα όμως είπαμε κερδίζεις 50% από θέρμανση και ψύξη δηλαδή περίπου 800 ευρώ το χρόνο. Αν σκεφτείς  και αυτά που κερδίζεις από μειωμένα έξοδα συντήρησης και βαψίματος αποσβένεις σε 3 χρόνια και από κει και πέρα έχεις κέρδος για πάντα.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ