Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.300.000 κτίρια με μέσο όρο κατανάλωσης τα 10kWh και δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας άνω του 40%

Μόνο το 4,5% των κτιρίων στην Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητική μόνωση σωληνώσεων.

Η θερμομόνωση των κτιρίων έχει αποδειχθεί στην πράξη οτι μπορεί να προσφέρει σημαντικα οφέλη οικονομίας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουμε με ένα ελάχιστο πάχος μονωτικού υλικού, στις σωληνώσεις της θέρμανσης είναι τουλάχιστον 60%

Πηγή: http://www.isopipe.eu/en/calculation-software.asp από την εταιρία 3i Α.Β.Ε.

Εξοικονομήστε ενέργεια: εύκολα, γρήγορα, έξυπνα

Διαβάστηκε από 2842 αναγνώστες -

Η θερμομόνωση των κτιρίων έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη οικονομίας, αλλά και εξοικονόμησης ενέργειας, τομείς στους οποίους φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά, ακόμη και μια απλή μόνωση των σωλήνων θέρμανσης μιας οικίας.

 
H κατανάλωση ενέργειας για τη λειτουργία των συστημάτων (κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού κτλ) δεν αποτελούσε πρόβλημα μέχρι τη στιγμή που τα διαθέσιμα αποθέματα των συμβατικών καυσίμων -ουσιαστικά του πετρελαίου- μειώθηκαν και έπαψαν να είναι φθηνά. Επακόλουθο αυτού ήταν μια παγκόσμια προσπάθεια διαφύλαξης και ορθολογικής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων ενέργειας και έτσι άρχισε να διαφαίνεται, μεταξύ άλλων, ο πρωτεύοντας ρόλος που έχει η θερμομόνωση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η θερμομόνωση σε ένα κτίριο μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή και εγκατάσταση ειδικών υλικών στην δομή του κτιρίου, στα ανοίγματα και τις σωληνώσεις. Στην παρούσα φάση θα σταθούμε και θα εξετάσουμε κυρίως τις θετικές επιπτώσεις της θερμομόνωσης σε δίκτυα μεταφοράς θερμού ύδατος, με την βοήθεια ελαστομερών υλικών κλειστής κυψελοειδoύς δομής (ενδεικτικού τύπου ISOPIPE). Δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παρατηρήσει σε πολλά κτίρια, καθώς επίσης και σε εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου, εκατοντάδες μέτρα γυμνών σωληνώσεων. Από μελέτες αξιολόγησης της ενεργειακής κατάστασης κατοικιών- κτιρίων στην Ελλάδα προκύπτει ότι μόλις το 4,5% περίπου διαθέτει ικανοποιητική μόνωση σωληνώσεων στις εγκαταστάσεις θέρμανσης  και ζεστού νερού. Επίσης αποτελεί θλιβερό «φαινόμενο», ένα σπίτι στην Ελλάδα να καταναλώνει 70-80% περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ό,τι ένα σπίτι στην Δανία, λόγω ελλιπούς μόνωσης. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2011 υπάρχουν περίπου 6.300.000 κτίρια για τα οποία, η κατανάλωση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, είναι κατά μέσο όρο 10 kWh με δυνατότητα εξοικονόμηση ενέργειας, περισσότερο από 40%. Με βάση τα δεδομένα της εποχής μας, και την διαρκή επιδίωξη λύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα ποσά των απωλειών θερμότητας, που εκδηλώνονται ανά μέτρο μήκους γυμνού σωλήνα και την χαμένη ενέργεια που σπαταλείται άδοξα και αλόγιστα στο περιβάλλον. Το παράδειγμα που παρατίθεται παρακάτω αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στα δίκτυα μεταφοράς ζεστού νερού με ελλιπή ή καθόλου μόνωση.

Οι απώλειες και η εξοικονόμηση σε πραγματικούς αριθμούς

Σε ένα χαλκοσωλήνα διατομής Φ42, (η οποία αποτελεί κοινή σωλήνωση σε ένα σύστημα θέρμανσης ) ρέει θερμό νερό για την παραγωγή θερμότητας  στο χώρο μας σε μέση θερμοκρασία 70Co, και θερμοκρασία περιβάλλοντος στους 20Co. Οι απώλειες ανά μονάδα μήκους της σωλήνας, με την βοήθεια  του προγράμματος  της 3i Α.Β.Ε. - ISOPIPE, το οποίο διατίθεται δωρεάν και είναι προσβάσιμο σε όλους, εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα.
Παρατηρούμε πως οι θερμικές απώλειες της γυμνής χαλκοσωλήνας είναι 89,68 W  ανά μέτρο (m). Στην ίδια τώρα σωλήνα, τοποθετώντας μονωτικό υλικό ελάχιστου πάχους 9 mm θα παρατηρήσουμε πως οι θερμικές απώλειες ελαχιστοποιούνται και η τιμή τους διαμορφώνεται στο 27,62 W/m. Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουμε με ένα ελάχιστο πάχος μονωτικού υλικού 9 mm είναι τουλάχιστον 60%! Το ιδανικό σε κάθε περίπτωση είναι άνω του 80%.

Κέρδη από τη μόνωση στους σωλήνες

Η απόσβεση της επένδυσης επιτυγχάνεται στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, καθότι η τιμή αγοράς τους είναι ιδιαίτερα χαμηλή και η αποδοτικότητα τους είναι άκρως υψηλή. Επιπροσθέτως καταγράφεται και η επίδραση του επιλεγόμενου πάχους της μόνωσης καθότι, όσο αυξάνεται το επιλεγόμενο πάχος τόσο μειώνονται οι απώλειες θερμότητας ανά μέτρο μήκους. Είναι απολύτως κατανοητό πως οι απώλειες της ενέργειας που δημιουργούνται από την ελλιπή μόνωση αυξάνουν την κατανάλωση και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας. Πέραν της εξοικονόμησης που επιτυγχάνουμε, η θερμομόνωση χαρίζει μία υγιεινή, άνετη και ευχάριστη διαβίωση, ειδικότερα σε χώρους όπου το πλήθος των σωληνώσεων σε σχέση με τον όγκο  του χώρου είναι αρκετά μεγάλο, χωρίς να διαταράσσεται το θερμικό ισοζύγιο του ανθρώπινου σώματος. Το θερμικό ισοζύγιο είναι αυτό που κυρίως καθορίζει το αίσθημα άνεσης του ανθρώπινου οργανισμού. Η έλλειψη της μόνωσης σε κλειστούς χώρους λόγω ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών δημιουργεί ένα αγχωτικό περιβάλλον και παράλληλα η επαφή με θερμά ακάλυπτα αντικείμενα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και τραυματισμούς. Επίσης συμβάλει άμεσα στην αποφυγή των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, όπως είναι η διάρρηξη των σωληνώσεων του νερού από τον παγετό, η αποκόλληση κατασκευών από την επίδραση των υδρατμών. Παράλληλα προσφέρει προστασία από τους θορύβους αφού τα περισσότερα από τα θερμομονωτικά  υλικά είναι και ηχομονωτικά. Ο ρόλος της στην προστασία του περιβάλλοντος είναι καθοριστικός αφού περιορίζονται οι θερμικές απώλειες ελαττώνεται αντίστοιχα η ποσότητα των παραγόμενων καυσαερίων και μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Κάντο μόνος σου…

Τώρα, πλέον με το μονωτικό υλικό ISOPIPE TC Slit & Seal, μπορείς εύκολα και απλά να μονώσεις τις σωληνώσεις σου και να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήμα. Το ISOPIPE TC Slit & Seal είναι εύκαμπτη ελαστομερής μόνωση από συνθετικό καουτσούκ σε μορφή σωλήνα με εργοστασιακή τομή σε όλο το μήκος της. Καθ όλο το μήκος της τομής έχει ένα ισχυρό εσωτερικό πλέγμα αυτοκόλλητου και μια αυτοκόλλητη ταινία ως επικάλυψη. Είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη επιφάνεια συγκόλλησης, καλύτερη πρόσφυση και να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες θερμότητας. Με το ISOPIPE TC Slit & Seal μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εφαρμογής και το κόστος εγκατάστασης. Υπάρχει η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε μόνωση σε κάθε είδους υφιστάμενο δίκτυο, ή, να, αντικαταστήσουμε παλαιά φθαρμένη μόνωση με επαγγελματικό φινίρισμα και άψογη εμφάνιση.

Ιδανικό για: Υφιστάμενες εγκαταστάσεις σωλήνων Για περιορισμένους χώρους εργασίας Εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού, ηλιακών

Tips για την εγκατάσταση
  • Απομακρύνετε την σκόνη, την βρωμιά και τα λάδια από τις σωληνώσεις.
  • Σε περίπτωση αντικατάστασης φθαρμένου μονωτικού υλικού απομακρύνετέ το, εξ ολοκλήρου.
  • Τοποθετήστε την ήδη σκισμένη μόνωση κατά μήκος του σωλήνα. Φροντίστε οι αυτοκόλλητες ταινίες να είναι εύκολα προσβάσιμες.
  • Αφαιρέστε την προστασία που βρίσκεται στην επιφάνεια του μονωτικού που έχει την κόλλα.
  • Κλείστε την μόνωση, πιέζοντας απαλά καθΆόλο το μήκους του μονωτικού.
  • Αφαιρέστε την προστασία του αυτοκόλλητου και περάστε το πάνω από την τομή. Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε! Για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής του μονωτικού υλικού, σε εξωτερικές εγκαταστάσεις, καλό θα είναι να αποφύγετε την άμεση επαφή των ενώσεων με τον ήλιο.
*¶ρθρο του κ. Μήτση Νικόλαου, Μηχανολόγου Μηχανικού,από την Τεχνική Υποστήριξη Πωλήσεων του Ομίλου ΤΖΑΝΟΣ (Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε., 3i Α.Β.Ε & H-IT).



 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

  • ROTOSAL ΣΥΡΜΟΣ - ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ

    Με την κατάργηση του βόθρου απαλλάσσεστε άμεσα από τα έξοδα που τον συνοδεύουν. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα του κήπου, κάνοντας έτσι σημαντική οικονομία στον λογαριασμό του νερού. τηλ: 22610 23511-2 Περισσότερα
  • Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE

    Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE από την ΓΕΝΕΜ: Α ενεργειακής κλάσης VS κλάσης D του κλασικού θερμοσίφωνα. Αποτελούν μια οικολογική και οικονομική λύση στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με εξοικονόμηση ως και 87%. Ζεστό νερό σε 7 δευτερόλεπτα χωρίς απώλειες και με εξοικονόμηση νερού και χώρου. τηλ: 210-9596470 Περισσότερα
  • Αντλίες Νερού Grundfos, για πάντα κοντά σας!

    Η GRUNDFOS , είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κυκλοφορητών στον κόσμο. Αναπτύσσουν λύσεις νερού. Οι λύσεις τους βοηθούν συνεργάτες και πελάτες να μεταφέρουν νερό στο σημείο όπου θα έπρεπε να πάει και προσφέρει λύσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες εφαρμογές. Προτείνει τα άριστα συστήματα SCALA2 water booster pump - perfect water pressure και το  νέο ALPHA2. τηλ: 210-6683400 Περισσότερα