Βήμα-βήμα για το σωστό LED!

Διαβάστηκε από 5673 αναγνώστες -

Επίλεξε τους σωστούς LED λαμπτήρες, λαμβάνοντας υπ όψιν το χώρο που θες να τους τοποθετήσεις και το είδος του φωτισμού που επιθυμείς. Προτίμησε LED με βάση για γρήγορη και εύκολη τοποθέτηση σε όποιο φωτιστικό επιθυμείς!

 
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά οι λαμπτήρες τύπου LED (διόδου εκπομπής φωτός), οι οποίοι υπόσχονται μέχρι και 60.000 ώρες λειτουργίας με τη χρήση ενός και μόνο λαμπτήρα. Διατίθενται σε πολλά είδη και με διάφορα χαρακτηριστικά, και για αυτό το κόστος τους μπορεί να κυμαίνεται από μικρό μέχρι και ιδιαίτερα μεγάλο για ένα λαμπτήρα.
  • Με βάση το μέγεθος του χώρου που θες να το τοποθετήσεις επίλεξε LED με την ανάλογη ισχύ.
Ανάλογα με το χώρο που επιθυμούμε να φωτίσουμε, προσδιορίζουμε την επιθυμητή φωτεινότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και ο προηγούμενος λαμπτήρας και το κατά πόσο υπήρχε στον χώρο η επιθυμητή φωτεινότητα. Η συσχέτιση μεταξύ της φωτεινότητας, η οποία μετράται σε lumens, με την ισχύ του λαμπτήρα για κλασικό και για LED δίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Μια επιπλέον συσχέτιση μπορεί να γίνει και μεταξύ των χρήσεων του χώρου και της απαιτούμενης φωτεινότητας. 
Έτσι, πιο συγκεκριμένα, για διάφορες χρήσεις τα απαιτούμενα ενδεικτικά Lumen φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
Εκτός από την φωτεινότητα, ιδιαίτερη σημασία έχει και η ποιότητα του φωτισμού που μπορεί να μετρηθεί με τη χρήση του δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI). 
Σε κάθε περίπτωση, στη συσκευασία αναγράφονται όλα τα χαρακτηριστικά του λαμπτήρα και διευκολύνουν το χρήστη στην αγορά.
 
  • Πρόσεξε τη θερμοκρασία του χρώματος. Και θυμήσου: ο ψυχρός φωτισμός είναι ιδανικός για εργασιακό χώρο, ο θερμός για σπίτι και χαλάρωση!  
Οι λαμπτήρες τύπου LED διατίθενται τόσο για θερμό όσο και ψυχρό φωτισμό. Συγκεκριμένα  ως ψυχρός φωτισμός ορίζεται ο φωτισμός που έχει θερμοκρασία χρώματος μεγαλύτερη από 4.000Κ. Επιτυγχάνεται με ημιδιαφανείς λαμπτήρες και είναι ιδανικός για εργασία. Αντίθετα ο θερμός φωτισμός είναι κατάλληλος για χαλάρωση και μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ημιδιαφανών και διαφανών λαμπτήρων. Σε αυτή την περίπτωση η θερμοκρασία χρώματος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2700Κ.
 
  • Επίλεξε LED με βάση, για να μπορέσεις να το τοποθετήσεις γρήγορα και εύκολα στα φωτιστικά που υπάρχουν στο χώρο.
Οι LED λαμπτήρες διατίθενται πλέον με διάφορες βάσεις σύνδεσης, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας στα φωτιστικά που υπάρχουν στο χώρο.  Έτσι στην αγορά κυκλοφορούν λαμπτήρες με βάση Ε27 (κλασικοί σφαιρικοί) και Ε14 (τύπου κεράκι) που αποτελούν και τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε βιδωτούς λαμπτήρες. Επιπλέον κυκλοφορούν με υποδοχή Β22, γνωστοί και ως κουμπωτοί αλλά και με άλλες υποδοχές όπως οι G4 και G9, αλλά και με υποδοχές GU5,3 και GU10 για σποτ. Τέλος, μπορούν να αντικαταστήσουν τους επιμήκεις λαμπτήρες φθορισμού, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως σε εργασιακούς χώρους.  Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρχει κατάλληλος λαμπτήρας με την ζητούμενη βάση, ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευθεί τον κατάλληλο μετατροπέα για την χρήση κάποιου που να ικανοποιεί τις ανάγκες του.
 
  • Το κόστος των LED έχει διακυμάνσεις και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η φωτεινότητα, η ποιότητα φωτισμού, η ισχύς κ.α.
Το κόστος ενός λαμπτήρα LED έχει μεγάλο εύρος και εξαρτάται από παράγοντες όπως η ποιότητα φωτισμού, η φωτεινότητα που παράγουν, ο χρόνος ζωής, το είδος του λαμπτήρα και η ισχύς του. Κατά την αγορά λαμπτήρων LED πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλα τα παραπάνω έτσι ώστε να μην αγοράζεται πιο ακριβός λαμπτήρας από αυτόν που απαιτείται. 


Εσύ αντικατέστησες τις παλιές σου λάμπες με LED; 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: LED ΦΩΤΙΣΜΟΣ

  • LEDVANCE – Φως που συναρπάζει!

    Η LEDVANCE αποτελεί έναν κορυφαίο πάροχο γενικού φωτισμού παγκοσμίως, τόσο για επαγγελματίες φωτισμού όσο και για τελικούς καταναλωτές. Προσφέρει ευρεία ποικιλία σε καινοτόμα LED φωτιστικά, έξυπνες λύσεις φωτισμού και ταινίες LED.   τηλ: 2103400800 Περισσότερα