Ψυγεία και καταψύκτες

Πλυντήρια Ρούχων

Πλυντήρια πιάτων

Στεγνωτήρια

Α(+++)πόδοση

Διαβάστηκε από 19844 αναγνώστες -

Η ενεργειακή απόδοση του κάθε προϊόντος αποτελεί πλέον «κλειδί» για την επιλογή και των κατάλληλων λευκών συσκευών, η οποίες και θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν πλήρως τις λειτουργικές και οικονομικές ανάγκες του εκάστοτε καταναλωτή.

 
Η οικονομία και η απόδοση μίας λευκής συσκευής βρίσκονται σήμερα σε άμεση συνάρτηση με την ενεργειακή τους ετικέτα, η οποία και υποδεικνύει ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας της και συγκεκριμένα, πόσο ενεργοβόρα είναι η κάθε συσκευή. Τις ενεργειακές ετικέτες τις έχει θέσει ως υποχρέωση η Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους εξοικονομησης ενέργειας άρα και περιβαλλοντικής προστασίας και μείωσης των ρύπων και πλέον βρίσκονται συνήθως στο σύνολο των οικιακών -και όχι μόνο- συσκευών. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα παρέχοντας ένα είδος σύγκρισης μεταξύ των διάφορων μοντέλων.
 
Οι λευκές συσκευές που φέρουν ετικέτες ενεργειακής απόδοσης είναι σε κατηγορίες, οι παρακάτω:
- Πλυντήρια ρούχων 
- Στεγνωτήρια ρούχων 
- Ψυγεία και καταψύκτες 
- Πλυντήρια πιάτων
- Κουζίνες
 
Για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης, τα διάφορα προϊόντα υποβάλλονται σε ειδικές δοκιμασίες, ανάλογα με το είδος συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι, οι αξιολογήσεις ενέργειας των κατηγοριών των προϊόντων  δεν είναι συγκρίσιμες. Από την 1η Ιουλίου 2012, η ενεργειακή κατηγορία στις οικιακές συσκευές κυμαίνεται από το Α+++ μέχρι και το D. 
Η ετικέτα Ενεργειακής απόδοσης μπορεί να δώσει με μια ματιά σημαντικές πληροφορίες για την απόδοση του προϊόντος. Αλλά η σύγκριση μεταξύ δύο προϊόντων της ίδιας κατηγορίας μπορεί να είναι λιγότερο σαφής. Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή  μιας συσκευής ανάμεσα σε δύο,  μπορεί να στηριχθεί στις επιπλέον πληροφορίες που δίνονται στην κάθε ετικέτα, όπως είναι για παράδειγμα το επίπεδο θορύβου, η κατανάλωση νερού ή η ετήσια κατανάλωση ενέργειας. Παρακάτω ακολουθεί μια περιγραφή στον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση στις λευκές συσκευές, αλλά και στη διάρθρωση της ετικέτας. 
 
Ψυγεία και καταψύκτες
Η ενεργειακή κατάταξη σε αυτή την περίπτωση προσδιορίζεται με τη χρήση ενός δείκτη που συγκρίνει την κατανάλωση ενέργειας με τον εσωτερικό όγκο της συσκευής, για να δείξει πόσο αποτελεσματικό είναι για τον όγκο του. Αυτό σημαίνει ότι, δυο διαφορετικού μεγέθους ψυγεία θα μπορούν να φέρουν την ίδια ενεργειακή βαθμολογία. Η μέτρηση της κατανάλωσης γίνεται σε εξωτερική θερμοκρασία δωματίου 25 ° C και με το ψυγείο να είναι εν μέρει γεμάτο, έτσι ώστε να προσομοιώνεται ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η συσκευή στην πραγματικότητα. Ο εσωτερικός δε όγκος προσδιορίζεται με όλα τα ράφια και τα συρτάρια  στη θέση τους. Επιπλέον, στη ετικέτα δίνονται πληροφορίες για το επίπεδο θορύβου της συσκευής.
 
Συγκεκριμένα, για τα ψυγεία, οι ενεργειακές κλάσεις A+ (A-20%) και A++ (A-40%) αποτελούν αυτή τη στιγμή τους αποδοτικότερους δείκτες ενέργειας.   
 
Πλυντήρια Ρούχων
Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές πλυντηρίων συνέχισαν την προσπάθεια τους να κάνουν πιο αποδοτικές τις συσκευές, τόσο από άποψη ενέργειας, όσο και απαιτούμενης ποσότητας νερού. Υπάρχουν κατασκευαστές που ισχυρίζονται ότι, τα νέα μοντέλα αντιστοιχούν σε Α++++, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί επίσημη αξιολόγηση, καθώς από την ΕΕ δεν έχει θεσπιστεί.
 
Η ενεργειακή απόδοση ενός πλυντηρίου ρούχων υπολογίζεται με το μέσο όρο μέτρησης της κατανάλωσης (kWh) ανά kg πλύσης κατά τη διάρκεια δύο τυπικών κύκλων πλυσίματος βαμβακερών, ένα στους 60ο C και ένα στους 40ο C, σε πλήρες και μερικό φορτίο. Αυτό καθορίζει τη συνολική ενεργειακή βαθμολογία που επιτυγχάνει ένα πλυντήριο. Για τον υπολογισμό της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και νερού χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα για 220 τυπικούς κύκλους πλύσης. Εκτός αυτού, στην ετικέτα παρέχονται πληροφορίες ξεχωριστά για την λειτουργία πλυσίματος και στυψίματος αλλά και πληροφορίες για το επίπεδο θορύβου και στις δύο περιπτώσεις. Σε αυτούς τους δείκτες πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αν πρόκειται για την επιλογή μεταξύ δύο προϊόντων ίδιας κατηγορίας.
 
Πλυντήρια πιάτων
Ομοίως με τις υπόλοιπες κατηγορίες, και τα πλυντήρια πιάτων τα τελευταία χρόνια απαιτούν όλο και λιγότερη ενέργεια και νερό, κάνοντας απαραίτητη την ύπαρξη νέων ενεργειακών κατηγοριών πάνω από το Α. Η ενεργειακή απόδοση ενός πλυντηρίου πιάτων καθορίζεται από την κατανάλωση ενέργειας κατά το πλύσιμο συγκεκριμένων επιτραπέζιων σκευών και πιάτων, χρησιμοποιώντας ένα τυπικό πρόγραμμα που συστήνεται από τον κατασκευαστή. Η ετήσια κατανάλωση νερού και ενέργεια υπολογίζεται για 280 τυπικούς κύκλους πλυσίματος με χρήση κρύου νερού και στις λειτουργίες χαμηλής ισχύος. Επιπλέον αξιολογούνται ξεχωριστά η απόδοση του καθαρισμού, του ξεβγάλματος και του στεγνώματος. Η πραγματική ενεργειακή απόδοση του πλυντηρίου πιάτων εκφράζεται σε kWh ανά σερβίτσιο 12 ατόμων (40 σκεύη), που είναι και ο μέσος όρος χωρητικότητας ενός μεγαλύτερου πλυντηρίου πιάτων. 
 
Στεγνωτήρια
Τα στεγνωτήρια είναι από τις πιο καινούργιες συσκευές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν καλή ενεργειακή απόδοση. ΠαρΆ όλα αυτά, σε αντίθεση με τις παραπάνω συσκευές, των οποίων τα νέα μοντέλα είναι τουλάχιστον κατηγορίας Α, σε αυτές τις συσκευές είναι πολύ πιθανό μια νέα συσκευή να βρίσκεται στην κατηγορία Β, καθώς η διαδικασία του στεγνώματος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα.
 
Η βαθμολογία προσδιορίζεται χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη δοκιμή, κατά τη διάρκεια της οποίας μετράται η απαιτούμενη ενέργεια ενός κύκλου στεγνώματος βαμβακερών. Επιπλέον, εκτός από την κατανάλωση σε kWh λαμβάνονται υπόψη η χωρητικότητα του στεγνωτηρίου, αλλά και η τεχνολογία/τρόπος λειτουργίας που χρησιμοποιεί (με συμπύκνωση, με εξαέρωση ή με χρήση γκαζιού).
 
Συμβουλές για ψώνια υψηλής ενεργειακής απόδοσης
- Σε όλα τα παραπάνω προϊόντα υπάρχει νομική υποχρέωση να εμφανίζονται οι πληροφορίες ενεργειακής απόδοσης στο σημείο πώλησης.
 
- Αν συγκρίνονται δύο συσκευές κατηγορίας Α, εξετάστε πιο προσεκτικά τα δεδομένα υπολογισμού της κατανάλωσης ενέργειας, για να βρείτε ποια από τις δύο χρησιμοποιεί το λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
 
- Μερικές από τις λεπτομέρειες που βρίσκονται στην ετικέτα μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή – όπως είναι για το πλυντήριο η χωρητικότητα της συσκευής ή ο θόρυβος.
 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ