H κατοικία στην οποία έγιναν οι ενεργειακές παρεμβάσεις στα κουφώματα και στη θερμομόνωση.

To οίκημα κατά τη διάρκεια εργασιών.

Διπλό όφελος

Διαβάστηκε από 1770 αναγνώστες -

Mε το συγκεκριμένο case study, αναδεικνύουμε τα οφέλη που απορρέουν από την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, καθώς η μείωση του κόστους χρήσης δεν αφορά μόνο στην περίοδο του χειμώνα, αλλά επεκτείνεται και κατά το καλοκαίρι που χρησιμοποιούνται κατά βάση τα κλιματιστικά για ψύξη.

 
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τα τέσσερα εκατομμύρια κτίρια που υπάρχουν στην Ελλάδα, ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης. Κατέχουν δηλαδή σημαντική θέση στην εκπομπή ρύπων και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας λοιπόν, από τον κλάδο των κτιρίων, κρίνεται αναγκαία, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος με τον περιορισμό εκπομπής ρύπων, όσο και για την οικονομία από την μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση για την θέρμανση, το δροσισμό, το φωτισμό κλπ. 

Αν υπολογίσουμε ότι, μόνο για τη θέρμανση το χειμώνα και το δροσισμό το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε τα 3/4 της ενεργειακής κατανάλωσης, είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Με την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μας καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια για να έχουμε την απαιτούμενη θερμοκρασία, χειμώνα καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει οικονομία στην τσέπη μας, λιγότεροι ρύποι, καλύτερο περιβάλλον, αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, ενώ αυξάνουμε την εμπορική αξία του ακινήτου μας, λόγω της υψηλότερης ενεργειακής κλάσης και λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας του, μπορούμε να έχουμε καλύτερο τίμημα σε περίπτωση ενοικίασης ή πώλησης.

Εξωτερική θερμομόνωση (Θερμοπρόσοψη, μόνωση στέγης 
ή δώματος)
Η εξωτερική θερμομόνωση έχει στόχο την μείωση στο ελάχιστο της δημιουργίας θερμογεφυρών, οι οποίες δημιουργούνται στα μη μονωμένα στοιχεία του κελύφους, ώστε να εξασφαλίζονται οι άνετες συνθήκες διαβίωσης με το μικρότερο δυνατόν κόστος. Έτσι, πετυχαίνουμε, εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση, και την εξωτερική ανακαίνιση της κατοικίας μας. Επίσης, αυξάνουμε τον χρόνο ζωής του κτιρίου προστατεύοντας το από τις έντονες θερμικές καταπονήσεις, όπως χιονοπτώσεις, υψηλή ηλιοφάνεια, βροχοπτώσεις και γενικά απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές. 

Το παράδειγμά μας 
Οι εργασίες αναβάθμισης έγιναν σε κατοικία 100τ.μ. στην Αθήνα, με 3 μπαλκονόπορτες και 2 παράθυρα. 
Τις κρύες μέρες του χειμώνα, η θερμοκρασία έξω είναι -5 οC, ενώ μέσα στο σπίτι η θερμοκρασία είναι 22 οC. Έτσι, ο ιδιοκτήτης χρειαζόταν πριν την ενεργειακή αναβάθμιση 1.500 λίτρα πετρελαίου. Δηλαδή 1500 Χ 1,35¤ = 2.025 ευρώ. Με την αντικατάσταση την κουφωμάτων με αντίστοιχα θερμομονωτικά με διπλά ενεργειακά τζάμια, μειώσαμε τις απώλειες θερμότητας στο 80% και πετύχαμε οικονομία καυσίμου 25% (μόνο από τα κουφώματα). Παράλληλα, με την εφαρμογή της εξωτερικής θερμομόνωσης επιτύχαμε εκτός της ανακαίνισης και μείωση της κατανάλωσης 45-60% ρεύματος το καλοκαίρι και πετρελαίου για θέρμανση το χειμώνα, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την θερμική άνεση του χώρου και την ποιότητα της ζωής των ενοίκων. 

Διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το σβήσιμο των συστημάτων θέρμανσης και δροσισμού και αυξάνει τη διαφορά θερμοκρασίας του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Υπολογίζεται ότι, αυτή τη χρονιά, η κατανάλωση της κατοικίας θα ανέλθει περίπου στα 600 λίτρα πετρελαίου δηλαδή περίπου στα 810 ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι οικονομία καυσίμου κατά περίπου 60% (με βάση όλες τις ενεργειακές παρεμβάσεις που έγιναν).

Εργασίες με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ Οίκον»
Επίσης, μπορεί ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας να υποβάλλει τα δικαιολογητικά του για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατΆ Οίκον» με σημαντικά οικονομικά οφέλη. Στην περίπτωση αυτή, η απόσβεση γίνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το ποσοστό επιδότησης. Τονίζουμε ότι, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη, ενώ στις πολυκατοικίες, όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται κενά διαμερίσματα που κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Το κόστος των αλλαγών
• Κόστος αλλαγής κουφωμάτων 4.000 ευρώ

• Κόστος εξωτερικής θερμομόνωσης 2.000 ευρώ

• Συνολικό κόστος ενεργειακής αναβάθμισης 6.000 ευρώ

• Απόσβεση σε 5 χρόνια


B Καππα Τεχνική
www.kamitsakis-group.gr
2106894971

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα