Τζάμια low - e.

Τα σκίαστρα προστατεύουν το κτίριο από την υπερθέρμανση.

Τα κουφώματα με θερμοδιακοπή σε συνδυασμό με ενεργειακά τζάμια είναι η καλύτερη μόνωση για τα παράθυρά μας.

Τα σκίαστρα που θα επιλέξουμε πρέπει να επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό και αερισμό και να μην εμποδίζουν τη θέα.

Εάν ένα κτίριο δεν είναι θερμομονωμένο οι απώλειες θερμότητας είναι τεράστιες.

Παρεμβάσεις “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”

Διαβάστηκε από 3800 αναγνώστες -

Το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” επιδοτεί αρκετές παρεμβάσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στην κατοικία μας, ώστε γίνει πιο αποδοτική ενεργειακά. Οι μετατροπές αυτές αναφέρονται κυρίως στη μείωση των απωλειών ενέργειας και στην αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης. Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αφορούν στην αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοστασίων, στην τοποθέτηση σκιάστρων για την ηλιοπροστασία του κτιρίου και στην τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτίριο.

 
Oι νέας τεχνολογίας υαλοπίνακες με χαμηλό συντελεστή εκπομπής (Low – e) έχουν την ιδιότητα να κρατάνε τη θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου το χειμώνα και να το προστατεύουν από τη ζέστη το καλοκαίρι. Το ενεργειακό γυαλί Low-Ε είναι διάφανο και έχει μια επίστρωση μικροσκοπικών μεταλλικών οξειδίων στη μία του πλευρά. Αυτή η επίστρωση δεν επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο ή και αντίστροφα. Τα Low – e τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ ως μονά αλλά πάντα ως μέρος διπλών ή τριπλών τζαμιών. Τα ενεργειακά τζάμια αντανακλούν το υπέρυθρο φως του ήλιου ενώ επιτρέπουν στο ορατό φως να τα διαπερνά. Ως αποτέλεσμα, ο χώρος μας διατηρείται πιο δροσερός το καλοκαίρι μειώνοντας τα έξοδα ψύξης του. Παράλληλα, τα τζάμια Low – e μεγιστοποιούν την ευεργετική ενέργεια του ήλιου. Το φως απορροφάται από όλες τις επιφάνειες και μετατρέπεται σε θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου. Η θερμότητα που μεταφέρεται στο χώρο αντανακλάται από τα ενεργειακά τζάμια στο εσωτερικό του κτιρίου και πάλι ώστε να μην διαφεύγει, μειώνοντας έτσι και το κόστος θέρμανσης. Με λίγα λόγια δηλαδή τοποθετώντας ενεργειακά τζάμια, προστατεύουμε το κτίριο από την ανεπιθύμητη θερμότητα τους θερινούς μήνες αλλά τη διατηρούμε στο εσωτερικό τους χειμερινούς. Ο χώρος μας διατηρείται στη θερμοκρασία που θέλουμε χωρίς απώλειες και μειώνοντας κατά πολύ τα έξοδά μας. Η αντικατάσταση 15 τετραγωνικών μέτρων υαλοστασίων με ενεργειακά κοστίζει από 1.000 έως 1.500 ευρώ συνολικά, χωρίς το κόστος τοποθέτησης, και αν υπολογίσουμε το μειωμένο κόστος θέρμανσης και ψύξης που επιτυγχάνεται, η απόσβεση γίνεται σε περίπου 2 χρόνια. Οι δείκτες που πρέπει να προσέξουμε όταν επιλέγουμε υαλοστάσια είναι οι U Value, Solar factor g και Light transmission (LT). Ο δείκτης U είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας και η τιμή του πρέπει να ελαχιστοποιείται. Ο δείκτης Solar g είναι ο ηλιακός συντελεστής, η τιμή του δείχνει δηλαδή το ποσοστό της ηλιακής ροής που περνάει μέσα από το γυαλί, και πρέπει και αυτός να ελαχιστοποιείται στη χώρα μας λόγω των πολύ ζεστών καλοκαιριών. Ο δείκτης Light Transmission φανερώνει την οπτική διαπερατότητα, το φως που περνά δηλαδή στο κτίριο και πρέπει η τιμή του να μεγιστοποιείται. Για την καλύτερη δυνατή απόδοση και την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας δηλαδή πρέπει να έχουμε χαμηλούς δείκτες U και g και υψηλό δείκτη LT.

Αντικατάσταση κουφωµάτων µε θερµοδιακοπτόµενα
Το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” επιδοτεί και την αντικατάσταση κουφωμάτων και αφορά κατά βάση την αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα και διπλά τζάμια, λόγω των ενεργειακών απαιτήσεων του προγράμματος. Η θερμοδιακοπή προστατεύει το κούφωμα από τις εναλλαγές θερμοκρασίας, την ύγρανση του μετάλλου, εμποδίζει τη ροή νερών και σε συνδυασμό με διπλά ενεργειακά υαλοστάσια αποτελεί την καλύτερη μόνωση για τα παράθυρά μας. Η θερμοδιακοπή είναι ουσιαστικά η τοποθέτηση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού προφίλ αλουμινίου κάποιου υλικού που είναι κακός αγωγός θερμότητας. Το υλικό αυτό συνήθως είναι πολυαμίδιο, το οποίο έχει πολύ μικρή αγωγιμότητα και είναι πολύ σκληρό υλικό συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα του κουφώματος. Τα μονωμένα κουφώματα παρέχουν σημαντικά οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρημάτων. Μειώνουν τις ανάγκες σε θέρμανση τον χειμώνα καθώς μειώνεται η μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό στο εξωτερικό του κτιρίου και αντίστοιχα μειώνονται και οι ανάγκες σε κλιματισμό το καλοκαίρι. Το κόστος τους μπορεί να ξεπερνά αυτό των συμβατικών κουφωμάτων, αλλά η απόσβεση είναι άμεση λόγω του μειωμένου κόστους θέρμανσης και ψύξης. Επιπλέον, προστατεύεται το ίδιο το κτίριο από διάφορες φθορές που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες.

Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών σκιάστρων
Τα σκίαστρα σε ένα κτίριο παίζουν επίσης ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Κινητά ή σταθερά προστατεύουν το κτίριο από τον ήλιο και δεν το αφήνουν να υπερθερμανθεί, μειώνοντας την απαιτούμενη ενέργεια για την ψύξη του κτιρίου. Ειδικά, η νότια όψη ενός κτιρίου παρουσιάζει το πλεονέκτημα, με τη σωστή τοποθέτηση κάποιου στεγάστρου, να προστατεύεται το καλοκαίρι αλλά να συλλέγει την επιθυμητή θερμότητα το χειμώνα, καθώς ο ήλιος βρίσκεται χαμηλότερα. Τα κινητά σκίαστρα αποτελούν την καλύτερη λύση για την ανατολική και τη δυτική πλευρά, ώστε να μπορούν να ανοίγουν το χειμώνα και να κλείνουν το καλοκαίρι. Τα σκίαστρα που θα τοποθετηθούν πρέπει όμως να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Εκτός από την προστασία από τον ήλιο, πρέπει να εξασφαλίζεται φυσικός φωτισμός, αερισμός και να μην εμποδίζεται η θέα. Ειδικά στην ανατολική και δυτική πλευρά του κτιρίου, όπου ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά και οι ακτίνες του φτάνουν βαθιά στο κτίριο, πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική επιλογή σκιάστρου.

Τοποθέτηση θερµοµόνωσης
Εάν το κτίριο μας δεν είναι καλά μονωμένο είναι αρκετά εύκολο να το καταλάβουμε. Οι τοίχοι είναι κρύοι το χειμώνα, όπως και τα πατώματα, το κόστος θέρμανσης είναι πολύ μεγάλο και δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι ο αέρας στο εσωτερικό του κτιρίου είναι καυτός και το κλιματιστικό είναι συνέχεια αναμμένο. Το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” επιδοτεί την τοποθέτηση θερμομόνωσης και η τοποθέτηση στο δώμα του κτιρίου είναι υποχρεωτική παρέμβαση για όσα κτίρια δεν έχουν, ενώ στο υπόλοιπο κέλυφος είναι προαιρετική. Ειδικά σε κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το 1979, πριν δηλ. την εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης, οι απώλειες ενέργειας είναι τεράστιες. Αλλά ακόμα και σε νέες κατασκευές, πολλές φορές η μόνωση δεν επαρκεί, καθώς πολλά στοιχεία του κτιρίου, κυρίως από μπετόν, μένουν αμόνωτα. Η ελλιπής θερμομόνωση πέρα από την μεγάλη κατανάλωση ενέργειας δημιουργεί και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης για τους χρήστες του κτιρίου. Η σωστή μόνωση προστατεύει από το κρύο, τη ζέστη αλλά και την υγρασία και η κατανάλωση πετρελαίου μπορεί να μειωθεί μέχρι και 40% μειώνοντας το κόστος θέρμανσης και προστατεύοντας το περιβάλλον. Σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να τοποθετηθεί εξωτερική θερμομόνωση, όπως στα διατηρητέα κτίρια, το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” επιδοτεί την τοποθέτηση εσωτερικής.

Οι παραπάνω μετατροπές μπορούν να μειώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας, ελαττώνοντας το κόστος θέρμανσης και ψύξης και επιβαρύνοντας πολύ λιγότερο το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα -παρεμβάσεις που επίσης επιδοτούνται από το πρόγραμμα- το κτίριο γίνεται πιο αποδοτικό ενεργειακά, εξοικονομώντας μεγάλα ποσά ενέργειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ