Μικρή επένδυση μεγάλο όφελος από την ενεργειακή αναβάθμιση

Διαβάστηκε από 4997 αναγνώστες -

Η επένδυση για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας, αποφέρει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, μέσω της εξοικονόμησης σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

 
Η κατασκευή κατοικιών αν και έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις μόλις πρόσφατα άρχισε να λαμβάνει υπόψη την ενεργειακή συμπεριφορά της κατοικίας. Βέβαια οι κατοικίες που εκμεταλλεύονται τα φυσικά οφέλη του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι νέο. Για αιώνες τα σπίτια χτίζονταν με βάση τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της περιοχής με σκοπό να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο την ηλιοφάνεια αλλά και την δροσιά, τον άνεμο κ.λπ. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την πετρελαϊκή και ενεργειακή ανάπτυξη, έβαλαν στην άκρη τα ενεργειακά σπίτια για πολλές δεκαετίες, μέχρι που η ενεργειακή, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έφεραν ξανά στο προσκήνιο τις ενεργειακές κατοικίες.
Είναι δύσκολο για πολλούς να αγοράσουν ή να νοικιάσουν νεόκτιστο ενεργειακό σπίτι, αλλά και για τους ήδη ιδιοκτήτες-ενοικιαστές το κόστος ψύξης και θέρμανσης ενός σπιτιού με απώλειες είναι δυσβάσταχτο. Η επένδυση ενεργειακής αναβάθμισης μίας κατοικίας εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη αποφέρει και οικονομικά οφέλη στον ιδιοκτήτη/ενοικιαστή μέσω της εξοικονόμησης σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Τα οφέλη από την ενεργειακή αναβάθμιση για μία μέση κατοικία περιλαμβάνουν μείωση κατανάλωσης για ψύξη/θέρμανση έως 70%. Για παράδειγμα ένα σπίτι που καταναλώνει 4000 ευρώ για τα μέσο όρο ετησίως για ψύξη/θέρμανση, μπορεί να μειώσει το κόστος κατανάλωσης μέχρι και 2700 ευρώ ετησίως δαπανώντας τελικά μόλις 1300 ευρώ το χρόνο. Εκτός αυτού η ενεργειακή αναβάθμιση βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ενοίκων, καθώς εξαλείφει προβλήματα που δημιουργούνται λόγω υγρασίας, ξηρής ατμόσφαιρας, ψύχους κλπ. Με την ενεργειακή αναβάθμιση αυξάνει επίσης η συνολική αξία του ακινήτου, αλλά και την αξία του ενοικίου καθώς έχει πλέον λιγότερα λειτουργικά έξοδα αλλά και λιγότερες επισκευές λόγω υγρασίας.

Ο ρόλος των κουφωμάτων

Η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ξεκινά από την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Ακόμα και μία απλή αλλαγή των παλιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακά χωρίς απώλειες μπορεί να εξοικονομήσει έως και 30% στο σύνολο της ενέργειας που απαιτείται για ψύξη-θέρμανση ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής εντός του σπιτιού αποκλείοντας αποτελεσματικά, την υγρασία, μόλυνση και ηχορύπανση. Επίσης αυξάνεται η ασφάλεια καθώς τα νέα κουφώματα είναι εφοδιασμένα με αντιδιαβρωτική προστασία και αντιδιαρρηκτική ασφάλεια (πολλαπλά σημεία κλειδώματος, μεντεσέδες βαρέως τύπου, κλπ. Μία καλή επιλογή είναι τα συνθετικά κουφώματα (PVC) που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας και είναι πιστοποιημένα.

Η εξωτερική μόνωση βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση

Η εξωτερική θερμομόνωση και η θερμομόνωση της στέγης βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Η εξωτερική θερμομόνωση και η θερμομόνωση της στέγης βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/91/ΕΚ τα κτίρια πρόκειται να αποκτήσουν ενεργειακή ταυτότητα, η οποία εξαρτάται από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας σε kWh/m2. Σε όσα κτίρια δεν πληρούνται οι απαιτήσεις της ενεργειακής ταυτότητας, δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν αγοραπωλησίες και μισθώσεις, ενώ ταυτόχρονα η ενεργειακή ταυτότητα υψηλής κλάσης θα αυξάνει την εμπορική και θα μειώνει την αντικειμενική αξία του κτιρίου με αποτέλεσμα και την αύξηση του μισθώματος. Παράλληλα, προτείνονται καινοτόμες κατασκευαστικές λύσεις για την εξάλειψη των θερμογεφυρών, όπως η εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης.
Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση εφαρμογής θερμομόνωσης είναι η ενεργειακή μελέτη από εξειδικευμένο μηχανικό, ενώ η επιλογή των υλικών εξαρτάται από τον τύπο της θερμομόνωσης που θα κριθεί ως ο πλέον κατάλληλος για το εκάστοτε κτίριο. Το κόστος για τη θερμομόνωση ενός κτιρίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και ποικίλει ανάλογα με τα τετραγωνικά, τη γεωγραφική περιοχή, την εποχή και το πάχος θερμομονωτικού υλικού. Μελέτες δείχνουν πως ισχυρή αναδρομική θερμομόνωση της τοιχοποιίας και του δώματος μπορεί να επιφέρει μείωση των ενεργειακών φορτίων κατά 60% καθώς και μείωση της κατανάλωσης περίπου στα 30 ευρώ/m2 το έτος.


Συνδυασμός ηλιοθερμίας, φωτοβολταϊκών και αντλιών θερμότητας

Ο ελληνικός ήλιος αποτελεί μία ανεξάντλητη καθαρή και οικονομική πηγή ενέργειας που είναι διαθέσιμη πάνω από 250 ημέρες το χρόνο στη χώρα μας. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν βασικό συμπλήρωμα της ενεργειακής κατοικίας και προσφέρουν άφθονο και δωρεάν ζεστό νερό όλο το έτος ενώ είναι δυνατή η εγκατάσταση συστήματος βεβιασμένης κυκλοφορίας που λειτουργούν ως υποβοηθητικά της θέρμανσης το χειμώνα.
Η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ (φωτοβολταϊκά) μπορεί να εξασφαλίσει την λειτουργία μίας χαμηλής κατανάλωσης αντλίας θερμότητας και να εξασφαλίσει επαρκή θέρμανση για μία ολόκληρη κατοικία με μοναδική πηγή ενέργειας τον ήλιο. Ειδικά σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση φυσικού αερίου, η θέρμανση με αντλίες θερμότητας αποτελεί την πιο οικονομική και ενδεδειγμένη λύση. Εάν δε, η ενέργεια αυτή παρέχεται από ένα μικρό αυτόνομο φωτοβολταϊκό (Net Metering) τότε το ενεργειακό σπίτι εξασφαλίζει την θέρμανση και ψύξη σχεδόν με μηδενικό κόστος, ενώ το όποιο κόστος εγκατάστασης καλύπτεται από την εξοικονόμηση σε λογαριασμούς ΔΕΗ και καυσίμων θέρμανσης.
Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές που μεταφέρουν θερμότητα από μία πηγή «χαμηλής θερμοκρασίας» προς μια δεξαμενή υψηλότερης θερμοκρασίας. Η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί μια μορφή ενέργειας (συνήθως ηλεκτρική), για να μπορεί να πραγματοποιεί τη μεταφορά θερμικής ενέργειας.
Οι πιο διαδεδομένες αντλίες θερμότητας είναι οι αντλίες αέρος-νερού. Οι συγκεκριμένες αντλίες χρησιμοποιούν τη θερμική ενέργεια του εξωτερικού αέρα, απάγουν τη θερμοκρασία του αέρα, στη συνέχεια την αυξάνουν και τέλος την αποδίδουν στο νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να έχουν συντελεστή απόδοσης COP (Coefficient of Performance) έως και 5, που σημαίνει ότι για κάθε 5 μονάδες θερμικής ενέργειας που παράγουν, χρειάζονται 1 μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αντλίες θερμότητας αέρος-νερού χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Σημαντικά οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο, έχει αρχίσει να γίνεται διαθέσιμο σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, καλύπτοντας πλέον ένα μεγάλο μέρος της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, ενώ προχωρημένες συζητήσεις υπάρχουν και για την Πελοπόννησο.
Στις εν λόγω περιοχές λοιπόν, όπου είναι αυτό εφικτό, η εγκατάσταση και σύνδεση με το δίκτυο, ενός καυστήρα φυσικού αερίου, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης εφόσον συνδυαστεί με αντικατάσταση κουφωμάτων και εξωτερική μόνωση, ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες.

Τι είναι το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο είναι ένα φυσικό προϊόν που βρίσκεται σε υπόγεια κοιτάσματα της γης και είτε συναντάται μόνο του είτε συνυπάρχει με κοιτάσματα πετρελαίου.
Είναι μίγμα υδρογονανθράκων σε αέρια κατάσταση, αποτελούμενο κυρίως από μεθάνιο (σε ποσοστό άνω του 85%), που είναι ο ελαφρύτερος υδρογονάνθρακας, είναι πολύ καθαρό, χωρίς προσμίξεις και θειούχα συστατικά.
Είναι μια «φυσική μορφή ενέργειας» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και κάνει τέλεια καύση στις κατάλληλες συσκευές.
Το φυσικό αέριο αποτελεί το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Η τοποθέτηση αυτόνομου καυστήρα φυσικού αερίου, δεν εξοικονομεί χρήματα μόνο από την τιμή του καυσίμου αλλά και από τη ρύθμιση του καυστήρα ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες της κατοικίας (ανατολική πρόσοψη-ρετιρέ κλπ) ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο σε απόδοση/κόστος όφελος.

Γενικότερο όφελος

Η ενεργειακή αναβάθμιση δεν αποφέρει μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη. Καθώς η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων γίνεται ολοένα και πιο έντονη, τα κίνητρα για να αναβαθμίσει κάποιος ενεργειακά την κατοικία του θα είναι όλο και περισσότερα, ήδη το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για την ενοικίαση κατοικίας, ενώ υπάρχουν κιόλας σχέδια, για φορολογικές ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ενεργειακών κατοικιών.

Το who is who της Global Energy Solutions

H Global Energy Solutions Ltd αναλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις σε διαμερίσματα μονοκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, με την εφαρμογή πιστοποιημένου Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων για την παραγωγή και αξιοποίηση της ενέργειας, αλλά και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου ως πρώτης ύλης για την παραγωγή ενέργειας. Τη φιλοσοφία της εταιρείας «υπηρετούν» οι άνθρωποι της εταιρείας, τόσο κατά τη μελέτη και σχεδιασμό με την επιλογή αξιόπιστων πιστοποιημένων προϊόντων μεγάλων εταιρειών, όσο και κατά την εγκατάσταση με τήρηση αυστηρών κανόνων και πρακτικών, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαρκής έρευνα και εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ