Βιομάζα: Ευκαιρία ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας

Διαβάστηκε από 2235 αναγνώστες -

Τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη της βιομάζας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν την άποψη ότι πρόκειται για έναν τομέα του κλάδου της ενέργειας, που μπορεί να αποτελέσει «καταλύτη» και στην προσπάθεια βελτίωσης της αγροτικής, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας, κ. Αντώνιο Ε. Γερασίμου.

 
Η  Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ) είναι το αρχαιότερο ελληνικό σωματείο στο χώρο των ΑΠΕ και αποτελεί πλήρες μέλος, ως Εθνικός Σύνδεσμος που αντιπροσωπεύει τη χώρα μας, του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Σύνδεσμου ΑΕΒΙΟΜ. Γενικός στόχος της ΕΛΕΑΒΙΟΜ είναι η προώθηση της ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας σε εθνικό επίπεδο και η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας, για την ανάπτυξη των διαφόρων τεχνολογιών και εφαρμογών της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας ή σχετικών βιο-προϊόντων. 
Ιδιαίτερα στο σημερινό κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας είναι ακόμα πιο επίκαιρα, καθώς μπορούν να δράσουν καταλυτικά για τη βελτίωση πολλών και διαφορετικών τομέων της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας.
Περιβαλλοντικά Οφέλη
1. Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
2. Βιώσιμη διαχείριση των δασών. 
3. Αποφυγή απόρριψης στερεών υπολειμμάτων (π.χ. αγροτικών υπολειμμάτων) και υγρών αποβλήτων (π.χ. τυροκομείων, σφαγείων, κατσίγαρος κ.λπ.) σε περιβαλλοντικά ευαίσθητους αποδέκτες
Οικονομικά Οφέλη
1. Μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων – βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας
2. Υλοποίηση νέων επενδύσεων στην ύπαιθρο σε περιοχές με πολύ χαμηλούς δείκτες απασχόλησης 
3. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εγχώριας βιομηχανίας
4. Προσφορά φθηνής θερμότητας σε οικιακούς καταναλωτές και βιομηχανίες
Κοινωνικά Οφέλη
1. Δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων παραγωγικής απασχόλησης στον αγροτικό πληθυσμό. Η βιομάζα συνδέεται με τη δημιουργία των περισσοτέρων θέσεων εργασίας από κάθε άλλη ΑΠΕ, με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 40% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας στις ΑΠΕ.
2. Συνεισφορά στην αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρισμού 

Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Τα επίσημα στοιχεία των Ευρωπαϊκών Φορέων που παρακολουθούν την εξέλιξη των ΑΠΕ στην Ε.Ε. είναι ενδεικτικά της μεγάλης σημασίας που έχει η βιομάζα στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης:
• Η Ε.Ε. αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό pellet ξύλου παγκοσμίως, καθώς παρήγαγε 13,5 εκ. τόνους βιοκαυσίμου το 2014
• Η ηλεκτροπαραγωγή από στερεή βιομάζα στην ΕΕ ξεπέρασε τις 81.500 GWh το 2014. 
• Περισσότερες από 14.500 μονάδες παραγωγής βιοαερίου είναι εγκατεστημένες στην Ε.Ε. το 2014, με την συνολική ισχύ τους να υπερβαίνει τα 7,8GWe.

Η ελληνική πραγματικότητα
Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση της βιομάζας θα μπορούσε να ικανοποιήσει το 1/4 των συνολικών αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας.
- Βιοαέριο: Υπολογίζεται ότι μονάδες βιοαερίου ισχύος περί τα 50 MW, που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία ΧΥΤΑ ή Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα. 
- Υγρά Βιοκαύσιμα: Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν παράγεται βιοαιθανόλη, ενώ ακόμα και οι ποσότητες βιοντίζελ που παράγονται αφορούν πρώτης γενιάς βιοκαύσιμο. 
- Στερεή Βιομάζα: Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας καθόλου παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεή βιομάζα - φαινόμενο που απαντάται μόνο σε άλλα 2 (Κύπρος&Μάλτα) από τα 28 μέλη της ΕΕ. 
- Πέλετ: Με δυναμικότητα που ξεπερνά τους 130.000 τόνους/έτος αλλά πραγματική παραγωγή το 2014 ίση με περίπου 36.000 τόνους, γίνεται φανερό πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω διείσδυση των pellet στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. 
- Προηγμένα συνθετικά καύσιμα (Advanced synthetic fuels-Fischer Tropsch fuels): 
Αν και στην Ε.Ε. υπάρχουν ήδη πιλοτικές μονάδες που λειτουργούν και εξετάζουν την βελτιστοποίηση των συνθετικών καυσίμων, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ερευνητική δραστηριότητα που απαιτεί ενίσχυση και στήριξη.

Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της βιομάζας στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο της Διαβούλευσης επί του Νέου Σχεδίου Νόμου για τις ΑΠΕ, τον Μάρτιο του 2016, η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας κατέθεσε τις εξής παρατηρήσεις:
1Διαχωρισμός της βιομάζας και της βιοενέργειας από τον επιδιωκόμενο στόχο IRR 9-10%, συνυπολογίζωντας τα διακριτά πολυεπίπεδα οφέλη που έχει σαν επένδυση  
2Να μην τίθεται -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- όριο για τη μέγιστη επιτρεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ από βιομάζα και βιοαέριο στη χώρα. 
3Δημιουργία ξεχωριστής κατηγορίας έργων για παραγωγή ενέργειας από βιορευστά, καθώς πρόκειται για τεχνολογία με σημαντικά διακριτά χαρακτηριστικά από τη συμβατική καύση 
4Επαναφορά των ορίων ισχύος που υπήρχαν στον Ν.4254/14 (<1MWe & > 1MWe) 
5Η ως ανωτέρω επαναφορά των ορίων ισχύος θα έχει, επί της ουσίας, νόημα μόνο αν συνοδεύεται με τη θέση σε ισχύ Τιμής Αναφοράς παραπλήσιας με εκείνη του Ν.4254/14 (195 ¤/MWh για την καύση)
6Ιδίως, δε, για την περίπτωση των βιορευστών (π.χ. αεριοποίηση) προτείνεται η τιμή αναφοράς να είναι ίδια με εκείνη του βιοαερίου. 
7Παράλληλα, μέσω της Τιμής Αναφοράς, πρέπει να δίνεται κίνητρο και για την συμπαραγωγή (μέσω κάποιου σχετικού bonus στην πωλούμενη θερμική ενέργεια) καθώς αυτό, ως Βέλτιστη Διαθέσιμη Πρακτική, συμβαδίζει με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ενεργειακής αποδοτικότητας.
8Πρέπει να παραμείνουν στο προηγούμενο καθεστώς ενίσχυσης (βάσει του Ν.4254/14) όσα έργα έχουν καταθέσει τις προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές προς του αρμόδιους Διαχειριστές μέχρι 31.12.15
Επιπλέον απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη της βιομάζας στη χώρα μας δε, είναι και οι εξής:
1Επιχορήγηση μετατροπής ή αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου από πιστοποιημένα συστήματα καυστήρα-λέβητα πέλλετ για τις περιοχές που δεν διαθέτουν ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου
2Αναγνώριση επίσημων φορέων – εργαστηρίων πιστοποίησης στερεών βιοκαυσίμων, σε συνεργασία πιθανά με ΥΠΑΠΕΝ, ΚΑΠΕ, ΙΤΕΣΚ, ΕΛΕΑΒΙΟΜ και Πολυτεχνεία που να εφαρμόζουν ελέγχους, μετρήσεις και πιστοποιήσεις προϊόντων βιομάζας και συσκευών.
3Δημιουργία επίσημου Μητρώου Παραγωγών και Μητρώου Εμπόρων Στερεών Βιοκαυσίμων με ανάρτηση στις ιστοσελίδες ΥΠΑΝ και ΕΛΕΑΒΙΟΜ (π.χ. κατά τα πρότυπα του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών) 
4Αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την ορθή διαχείριση υπολειμμάτων φυτικής ή ζωικής παραγωγής
5Σταδιακή χωροθέτηση «πράσινων σημείων» για την υποχρεωτική συλλογή αγροτικών υπολειμμάτων (κατά τα πρότυπα του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) ώστε να είναι δυνατή η ευκολότερη πρόσβαση σε βιομάζα και η αξιοποίηση της μέσω της κυκλικής οικονομίας 
6Ενίσχυση της εγχώριας έρευνας για την ανάπτυξη συνθετικών καυσίμων και κυτταρινικής αιθανόλης από πηγές βιομάζας ώστε να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα ελληνική τεχνογνωσία ικανή να μετατρέψει τα αποτελέσματα των ερευνών σε νέες επενδύσεις με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

«η αξιοποίηση 
της βιομάζας θα μπορούσε να ικανοποιήσει το 1/4
 των συνολικών αναγκών ηλεκτροδότησης
 της χώρας».

Συμπερασματικά
Η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο κλάδος της βιομάζας για τη χώρα μας, δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντική ευθύνη και υποχρέωση, αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία ανασυγκρότησης του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της αγροτικής, και όχι μόνο, οικονομίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

  • Αντλίες Νερού Grundfos, για πάντα κοντά σας!

    Η GRUNDFOS , είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κυκλοφορητών στον κόσμο. Αναπτύσσουν λύσεις νερού. Οι λύσεις τους βοηθούν συνεργάτες και πελάτες να μεταφέρουν νερό στο σημείο όπου θα έπρεπε να πάει και προσφέρει λύσεις ακόμη και στις πιο δύσκολες εφαρμογές. Προτείνει τα άριστα συστήματα SCALA2 water booster pump - perfect water pressure και το  νέο ALPHA2. τηλ: 210-6683400 Περισσότερα
  • Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE

    Ταχυθερμαντήρες νερού TRITON – CLAGE από την ΓΕΝΕΜ: Α ενεργειακής κλάσης VS κλάσης D του κλασικού θερμοσίφωνα. Αποτελούν μια οικολογική και οικονομική λύση στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με εξοικονόμηση ως και 87%. Ζεστό νερό σε 7 δευτερόλεπτα χωρίς απώλειες και με εξοικονόμηση νερού και χώρου. τηλ: 210-9596470 Περισσότερα
  • ROTOSAL ΣΥΡΜΟΣ - ΛΕΒΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ

    Με την κατάργηση του βόθρου απαλλάσσεστε άμεσα από τα έξοδα που τον συνοδεύουν. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα του κήπου, κάνοντας έτσι σημαντική οικονομία στον λογαριασμό του νερού. τηλ: 22610 23511-2 Περισσότερα