Η θερμοκρασία του χρώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή λαμπτήρα, ανάλογα με τη λειτουργία του χώρου για τον οποίο προορίζεται.

Οι LED λαμπτήρες διατίθενται με διάφορες βάσεις σύνδεσης. Ωστόσο, στο εμπόριο υπάρχουν και οι κατάλληλοι μετατροπείς.

Κάποιοι LED λαμπτήρες διαθέτουν επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως ροοαστάτες, που αυξάνουν το κόστος.

Το φως του αύριο

Διαβάστηκε από 3352 αναγνώστες -

Είναι δυνατό η αλλαγή φωτισμού να προσφέρει ανανέωση στην ψυχολογία και οικονομία στην τσέπη; Τα φώτα LED είναι εδώ για να το αποδείξουν!

 
Σε κάθε σπίτι σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, είναι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, ο λογαριασμός ΔΕΗ. Οι αυξήσεις είναι συνεχής και μεγάλες, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να «φουσκώνει» συνεχώς. Ο φωτισμός είναι ένα από τα σημαντικά ενεργειακά μεγέθη στη συνολική ενέργεια που καταναλίσκει ένα σπίτι. Μπορεί να φαίνεται πολλές φορές μικρό σε σχέση με την κατανάλωση άλλων συσκευών, αλλά στην πράξη αποτελεί συνήθως το 30% τουλάχιστον της ολικής ενέργειας που καταναλώνουμε.
Η χρήση των λαμπτήρων LED, οδηγεί σε μείωση του ηλεκτρικού φορτίου λόγω φωτισμού, σε ποσοστό 80-90% σε σχέση με του συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, και σε ποσοστό 50-60% σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς λαμπτήρες (λάμπες οικονομίας), ενώ ταυτόχρονα είναι και ένας τρόπος φωτισμού φιλικός προς το περιβάλλον.
Η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων είναι απλή, χωρίς επεμβάσεις στα φωτιστικά σώματα και μπορεί να είναι πλήρης τόσο σε απόδοση, όσο και σε λειτουργίες (dimming κ.λπ.). Αρκεί να είναι γνωστή η ισχύς και ο τύπος των υφιστάμενων συμβατικών λαμπτήρων, ώστε να επιλεχθεί σωστά ο κατάλληλος λαμπτήρας LED (βάση καταλόγων και τεχνικών προδιαγραφών του προμηθευτή).
Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2015 πρέπει να αντικατασταθούν όλες οι λάμπες ΗQΙ/ΗQL που περιέχουν υδράργυρο και από το 2016 όλες οι λάμπες αλογόνου. Αργότερα θα επικρατήσουν τα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά και μόνο οι λάμπες με απόδοση μεγαλύτερο 100 lm/W θα έχουν την προοπτική να βρουν πρακτική ανταπόκριση στις αγορές. ΓιΆαυτό και οι λάμπες LED αποτελούν πλέον την βέλτιστη επιλογή.

Επιλογή του καταλληλότερου LED λαμπτήρα
Για όλα τα είδη λαμπτήρων και για οποιαδήποτε χρήση, υπάρχει πλήρης αντιστοιχία με κάποιο λαμπτήρα LED. Συνεπώς όλοι οι λαμπτήρες μπορούν να αντικατασταθούν με LED, εφόσον ακολουθηθούν τέσσερα βασικά βήματα. 

Βήμα 1
Εκτίμηση της επιθυμητής ισχύος-φωτεινότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και ο προηγούμενος λαμπτήρας και το κατά πόσο υπήρχε στον χώρο η απαραίτητη φωτεινότητα. 

Βήμα 2
Επιλογή θερμοκρασίας χρώματος (θερμός ή ψυχρός φωτισμός)

Βήμα 3
Επιλογή βάσης. Οι LED λαμπτήρες διατίθενται πλέον με διάφορες βάσεις σύνδεσης, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας στα φωτιστικά που υπάρχουν στο χώρο.

Βήμα 4
Επιπλέον χαρακτηριστικά όπως η ύπαρξη ροοστάτη, ανακλαστικοί λαμπτήρες για κατευθυνόμενο φωτισμό.

Προδιαγραφές λαμπτήρων LED
Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να ζητάει ο καταναλωτής να μάθει πριν αγοράσει ένα προϊόν LED είναι:
- η ονομαστική ενέργεια που καταναλώνει σε Watt, σε σχέση με τη φωτεινή ροή σε Lumen και σε συνάρτηση με το βαθμό χρωματικής απόδοσης CRI, ο οποίος πρέπει να είναι το δυνατόν μεγαλύτερος του 80. Ειδικά ο δείκτης CRI, είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό, μια και δηλώνει την καθαρότητα του φωτός που αποδίδει ο λαμπτήρας. Λαμπτήρας με μικρό δείκτη CRI, αποδίδει θαμπό φως.
- η προέλευση της εταιρείας παραγωγής του λαμπτήρα (ευρωπαϊκή)
- η πολυετής εγγύηση του προϊόντος (π.χ.: 5 έτη σε προϊόντα υψηλής ποιότητας)
- το υλικό του κελύφους και της ψύξης του λαμπτήρα
- η στιβαρότητα της κατασκευής και το φινίρισμα του λαμπτήρα
Οι λαμπτήρες LED, πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους καταναλωτές ως συσκευές υψηλής αξίας και διάρκειας. ΓιΆαυτό και πρέπει να είναι σημαντικό κριτήριο η διάρκεια της εγγύησης που προσφέρει ο κάθε κατασκευαστής, η οποία πρέπει να κυμαίνεται από 3 έως και 5 χρόνια. Η αγορά τους δεν πρέπει να γίνεται λοιπόν με γνώμονα και μόνο τη σημαντικά χαμηλότερη τιμή, αλλά με εκτίμηση όλων των στοιχείων που προαναφέρονται.

Συμφέρει οικονομικά η αντικατάσταση; 
Η αγορά των λαμπτήρων LED είναι μια σχετικά ακριβή επένδυση. Δημιουργείται λοιπόν εύλογα το ερώτημα «είναι συμφέρουσα οικονομικά η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED; Η απάντηση είναι «σίγουρα ΝΑΙ». Η επένδυση σε λαμπτήρες LED είναι μονόδρομος και επιτακτική πλέον ανάγκη. Αρκεί η επένδυση που θα κάνουμε να αφορά προϊόντα επώνυμα, με υψηλές αποδόσεις και εγγυήσεις, και όχι προϊόντα χωρίς πιστοποιήσεις και σωστά τεχνικά χαρακτηριστικά.
Ας πάρουμε λοιπόν για παράδειγμα μια οικία, η οποία έχει εγκατεστημένους δέκα λαμπτήρες πυράκτωσης των 25W, πέντε των 60W και τρεις των 75W. Στο σπίτι αυτό θα πραγματοποιήσουμε αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με LED και θα υπολογίσουμε τα ενεργειακά οφέλη. Ταυτόχρονα θα υπολογίσουμε και τα οφέλη από την αντικατάσταση ηλεκτρονικών λαμπτήρων φθορισμού (οικονομίας) με λαμπτήρες LED. Συγκεκριμένα, θα αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες των 25W, με λαμπτήρες 5W LED, αυτούς των 60W με 8W LED και των 75W με 9W LED. Για τον υπολογισμό λαμβάνουμε υπόψιν πως ο φωτισμός είναι σε λειτουργία 5 ώρες/ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, και η αξία της kWh είναι 0,20¤ (αξία μαζί με τις κυμαινόμενες χρεώσεις).

Τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED
Τα πλεονεκτήματα των LED είναι παρά πολλά, καθώς προσφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:
-  Δυνατό, ευχάριστο φως
-  Εξαιρετική ποιότητα φωτισμού, με μεγάλο δείκτη χρωματικής απόδοσης (CRI > 80%)
-  Υψηλή ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 90% 
-  Μεγάλη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη από 25-50.000 ώρες (5 έως 7 φόρες περισσότερο από τους αντίστοιχους λαμπτήρες φθορισμού) 
-  Μηδενική περιεκτικότητα σε υδράργυρο ή μόλυβδο, με μηδενική εκπομπή επιβλαβής υπεριώδης ακτινοβολίας
-  Ελάχιστη παραγωγή θερμότητας (μειωμένο ψυκτικό φορτίο χώρου) 
-  Ανάβουν αμέσως με το πάτημα του διακόπτη, χωρίς να τρεμοπαίζει.
-  Φιλικοί προς το περιβάλλον (μείωση εκπομπών CO2)
-  Ευκολία και ευελιξία, καθώς ρυθμίζονται στην ένταση και ελέγχονται ακόμη και εν τη απουσία του ιδιοκτήτη από το χώρο
-  Σταθερή απόδοση με υψηλή φωτεινότητα κατά την πάροδο του χρόνου 
-  Μικρός χρόνος απόσβεσης
-  Ποικιλία μοντέλων που ταιριάζουν σε όλα τα είδη ντουί και με δυνατότητα σύνδεσης με dimmer
-  Χαμηλές απώλειες ρεύματος σε θερμότητα
Εάν στα παραπάνω, συνυπολογίσουμε ότι τους λαμπτήρες LED τους αγοράζουμε μία φορά (τουλάχιστον για τα 5 χρόνια της εγγύησής τους), ενώ τους συμβατικούς λαμπτήρες θα τους αγοράσουμε αρκετές φορές, μια και η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μικρότερη αλλά και λόγω του ότι καίγονται πολύ εύκολα ειδικά σε συχνά «αναβοσβησίματα», τότε η απόσβεση της επένδυσής μας υπολογίζεται τουλάχιστον 40-50% μικρότερης διάρκειας, ενώ το κέρδος μας διπλασιάζεται.

Tips για... περαιτέρω εξοικονόμηση
Σε αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν και διάφορες συσκευές όπως:
- Αισθητήρες φωτισμού: Οι αισθητήρες φωτισμού χρησιμοποιούνται για την αυτόματη απενεργοποίηση του λαμπτήρα όταν πλέον ο φυσικός φωτισμός επαρκεί. 
- Αισθητήρες παρουσίας: Οι αισθητήρες παρουσίας μπορούν να αντιληφθούν πότε υπάρχει στον χώρο ανθρώπινη παρουσία, έτσι ώστε να απενεργοποιούνται αυτόματα όταν δεν ανιχνευθεί κίνηση στο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνδυάζονται εύκολα με χρονοδιακόπτες, τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για την διευκόλυνση του χρήστη.
- Χρονοδιακόπτες: Οι χρονοδιακόπτες χρησιμοποιούνται για χώρους όπου απαιτείται ανθρώπινη παρουσία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα τα κλιμακοστάσια. 
- Ροοστάτες: Ο ροοστάτης (ή Dimmer) είναι στην ουσία μία ηλεκτρονική διάταξη που αυξομειώνει το φορτίο που ελέγχει, όπως οι λάμπες και κατά την ρύθμιση, μεταβάλλει την καταναλισκόμενη ισχύ του, εξοικονομώντας ενέργεια. Οι ροοστάτες διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ τους και με το είδος του φορτίου που ρυθμίζουν και ως εκ τούτου, η σωστή επιλογή του τύπου του ροοστάτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του.
Σε κάθε περίπτωση, τον καλύτερο τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας στο φωτισμό αποτελεί η μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και η ορθολογική χρήση του τεχνητού φωτισμού αναλόγως του χώρου και τις ανάγκες του χρήστη.
Τέλος η συμπεριφορά μας και μόνο (π.χ. το κλείσιμο των διακοπτών όταν δεν υπάρχει κανείς στο δωμάτιο ή το κλείσιμο των λαμπτήρων όταν επαρκεί ο φυσικός φωτισμός), η οποία έχει και ουσιαστικά μηδενικό κόστος, μπορεί να έχει επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. 

¶ρθρο του κ. Ιωάννη Βελιάνη, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Α.Π.Θ., Διαχειριστή της εταιρείας Τεχνομηχανική Ε.Π.Ε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: LED ΦΩΤΙΣΜΟΣ

  • LEDVANCE – Φως που συναρπάζει!

    Η LEDVANCE αποτελεί έναν κορυφαίο πάροχο γενικού φωτισμού παγκοσμίως, τόσο για επαγγελματίες φωτισμού όσο και για τελικούς καταναλωτές. Προσφέρει ευρεία ποικιλία σε καινοτόμα LED φωτιστικά, έξυπνες λύσεις φωτισμού και ταινίες LED.   τηλ: 2103400800 Περισσότερα