Ετήσιο Διάγραμμα Μηνιαίας Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας

Φόρμα καταγραφής βασικών στοιχείων κτιρίου

Φόρμα καταγραφής αναλυτικών στοιχείων κτηρίου

Αναλυτικό Μοντέλο ενεργειακής προσομοίωσης

Διαχείριση-παρακολούθηση κτιρίου

Ετήσιο Διάγραμμα Μηνιαίας Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και Εξωτερική Μηνιαία Μέση Θερμοκρασία

«Τέλος» στη σπατάλη ενέργειας

Διαβάστηκε από 3374 αναγνώστες -

Η διαδικασία που ακολουθείται στο ενεργειακό management χαρακτηρίζεται από ευελιξία και χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή του πελάτη και την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.

 
Ο τομέας ακινήτων ευθύνεται για το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην χώρα μας, γεγονός που μετατρέπει ουσιαστικά σε υποχρέωση, την ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωσή του. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, οδηγεί και ο νέο ελληνικός νόμος 3855/2010, με τίτλο «Μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική κρίση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις», ο οποίος και όρισε τις βασικές πολιτικές, τους κανονισμούς και τα μέτρα για την ανάπτυξη της αγοράς των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, θέτοντας τις βάσεις για μια σημαντική ανάπτυξη των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO). 

Η μεθοδολογία και τα 3 στάδια του ενεργειακού management
Η διαδικασία που ακολουθείται χαρακτηρίζεται από ευελιξία και χρειάζεται την ενεργή συμμετοχή του πελάτη και την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. 
Κάθε λύση είναι σχεδιασμένη για να προσαρμόζεται ακριβώς στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε κτιρίου. Αποτελείται από τρείς διακριτές φάσεις όπου πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ενέργειες και παράγουν συγκεκριμένες αναφορές (reports).  Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι μία ολοκληρωμένη λύση προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις, στις ιδιαιτερότητες και στους στρατηγικούς στόχους του πελάτη, με τελικό στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.

1ο Στάδιο: Αρχική εκτίμηση
Δημιουργία κτιριακού ενεργειακού προφίλ
- Ανάκληση υφιστάμενων δεδομένων ενεργειακής κατανάλωσης 
- Χορήγηση του ιστορικού της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου για τουλάχιστον ένα έτος χρήσης. 
- Συλλογή βασικής/ αρχικής πληροφορίας που αφορούν την ενεργειακή          κατανάλωση, την χωροταξία, τον λειτουργικό σχεδιασμό, την παραγωγική διαδικασία  Ειδικότερα τα στοιχεία αφορούν τα εξής:
a. Χρήση Κτιρίου
b. Τοποθεσία
c. Βασικά χαρακτηριστικά καθημερινού ωραρίου
d. Πλήθος  χρηστών
e. Μέγεθος/ Σχέδια Κατασκευής
- Καταγραφή των οικονομικών και επιχειρησιακών στόχων που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της επιχείρησης. 
- Δημιουργία απλοποιημένου μοντέλου ενεργειακής προσομοίωσης με σκοπό την πιθανή κατανομή της ενεργειακής κατανάλωσης στις επιμέρους χρήσεις (ψύξη, φωτισμός, θέρμανση, κτλ) καθώς και την δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης

2ο Στάδιο: Αναλυτική Μελέτη
- Διερεύνηση και συλλογή αναλυτικών στοιχείων που αφορούν τα εξής:
a. Την κατασκευή του κτιρίου/ κτιριακό κέλυφος
b. Συστήματα ψύξης/ θέρμανσης/ φωτισμού
c. Πρόγραμμα λειτουργίας του κτιρίου
d. Ιδιαιτερότητες του κτιρίου 
- Εγκατάσταση εξοπλισμού συλλογής δεδομένων
Μελέτη και τοποθέτηση μετρητών και λοιπού εξοπλισμού (έξυπνοι μετρητές ενέργειας, περιβαλλοντικοί αισθητήρες θερμοκρασίας-υγρασίας-φωτεινότητας κλπ)  σε στρατηγικά σημεία με σκοπό την συλλογή ενεργειακών δεδομένων με ακρίβεια και στόχο την επεξεργασία των δεδομένων.
- Αναλυτικό Μοντέλο ενεργειακής προσομοίωσης 
Δημιουργία μοντέλου για ενεργειακή προσομοίωση. Το κτίριο αναφοράς θα βασισθεί στα στοιχεία που συλλέχτηκαν και σε κοινές παραδοχές. Ο σκοπός του είναι να δημιουργηθεί ένα κτίριο βάσης για την ανάλυση της εφαρμογής των ενδεχόμενων λύσεων. 
- Ανάλυση-Μελέτη δεδομένων-Προτάσεις 
Τα συμπεράσματα από την ανάλυση των δεδομένων θα οδηγήσουν στην τελική εκτίμηση και απόφαση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

3ο Στάδιο: Διαχείριση-παρακολούθηση κτιρίου
Μετά την ολοκλήρωση των προηγούμενων δύο φάσεων είτε γίνουν επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας είτε όχι, το κτίριο παρακολουθείται για την ενεργειακή του συμπεριφορά και απόδοση. Ειδικότερα γίνεται:
- Αυτοματοποίηση διαδικασιών ελέγχου μέσω του εξειδικευμένου λογισμικού.
- Παραγωγή αναφορών, στατιστικών στοιχείων ελέγχου της ενεργειακής κατανάλωσης.
- Παραγωγή ειδοποιήσεων υπερβάσεων(alerts).
- Λήψη αποφάσεων που αφορούν τυχόν προσαρμογή της λύσης λόγω αλλαγών (χώροι, εξοπλισμός, προσωπικό, τιμολόγια ενέργειας κλπ). 
- Αλλαγές στο είδος της παρακολούθησης και ελέγχου κατανάλωσης (Εστίαση και περαιτέρω ανάλυση σε συγκεκριμένους τομείς που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής).

Πλεονεκτήματα
Αειφόρος δόμηση
- Περιβαλλοντικά Κίνητρα
- Μείωση κατανάλωσης ενέργειας
- Μείωση Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου
- Προστασία φυσικών πόρων
- Μείωση κατανάλωσης νερού
- Βελτίωση Ποιότητας Αέρα
- Συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς
Οικονομικά κίνητρα 
- Αύξηση εμπορικής αξίας του ακινήτου και της επιχείρησης 
- Αύξηση πελατών λόγω βελτίωσης συνθηκών του εσωτερικού χώρου
- Μείωση λειτουργικών εξόδων
- Αύξηση της παραγωγικότητας εργαζομένων
- Αναγνωρισιμότητα κτιρίου
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη 
- Απόδειξη εταιρικής δέσμευσης για ορθή περιβαλλοντική διαχείριση
- Ενίσχυση τοπικής αγοράς / οικονομίας
- Δημιουργία υγιούς και ασφαλούς εσωτερικού περιβάλλοντος
- Ενίσχυση εταιρικής εικόνας και περιβαλλοντικής πολιτικής
Κίνητρα ανταγωνιστικότητας 
- Τάση της αγοράς στην Αειφόρο Δόμηση και Ανάπτυξη
- Branding / Δημόσιες Σχέσεις
- Παγκόσμια Ανταγωνισμός
- Τοπικός Ανταγωνισμός

Η ολοκληρωμένη λύση ΖΕΒ Εnergy Managment
Το ΖΕΒ Εnergy Managment είναι μια cloud -based πλατφόρμα στο διαδίκτυο που βοηθά τους διαχειριστές κτιρίων, τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ενέργειας να μετρήσουν την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων και να μειώσουν το κόστος. 
Ανεξάρτητα αν το κτίριο είναι μικρό κατάστημα ή αλυσίδα καταστημάτων ή μεγάλο κτιριακό συγκρότημα με ένα ή περισσότερα κτίρια, στην ίδια ή σε διαφορετική περιοχή κλπ, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας από οποιοδήποτε σημείο, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα.
Στο πρώτο επίπεδο (Sensing-Monitoring) χρησιμοποιείται μια συνεχώς επεκτεινόμενη σειρά από «έξυπνους» μετρητές όπου καταγράφονται τα στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου σε πραγματικό χρόνο. Για την επικοινωνία των «έξυπνων» μετρητών ενέργειας, των περιβαλλοντικών αισθητήρων θερμοκρασίας-υγρασίας-φωτεινότητας κλπ χρησιμοποιούνται ενσύρματα ή ασύρματα δίκτυα δεδομένων.
Στο δεύτερο επίπεδο (Data Store-Αποθήκευση Δεδομένων) όπου η αποθήκευση των δεδομένων μπορεί να γίνεται τοπικά εντός του κτιρίου, σε υποδομή του πελάτη ή σε υποδομή της ΖΕΒ.
Στο τρίτο επίπεδο (Analytics) εκτελούνται ακριβείς αναλύσεις για να εντοπιστεί η σπατάλη ενέργειας, τη βελτιστοποίηση της χρήσης και των πόρων, να προβλέψει την κατανάλωση και την αποφυγή κόστους αιχμής της ζήτησης να ενημερώνονται οι υπεύθυνοι ενέργειας έγκαιρα για τις αυξήσεις της κατανάλωσης και τελικά, την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
Στο τέταρτο επίπεδο (Αειφορία & Reporting) παράγονται αναφορές (reports) με πολλούς Βασικούς Δείκτες Απόδοσης (PKI’s) για να παρακολουθήσουν με ειδικά εργαλεία σύγκρισης για την κατάταξη των κτιρίων κλπ. Ετσι μπορεί να τεθούν στόχοι δαπανών οπως πχ η επιθυμητή μηνιαία δαπάνη ενέργειας και βέβαια παρακολουθούνται και καταγράφονται οι καιρικές συνθήκες για την πλήρη μελέτη του παράγοντα “καιρικές συνθήκες” για την εξομάλυνση των σχετικών δεδομένων 
Στο πέμπτο επίπεδο (Βελτίωση) γίνονται ενέργειες για την βέλτιστη χρήση ενέργειας σε σύγκριση με τα όρια που έχουν τεθεί (Baseline) ,γίνονται αλλαγές η και προσαρμογές στις εταιρικές διεργασίες, βελτιώνεται η συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του κτιρίου κλπ 

Υπηρεσίες «One-stop-shop» από τη ZEB Energy
Η Zero Energy Building  Α.Ε.E.Y. είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που ιδρύθηκαν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών  (ESCO), όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν  στη χώρα μας με υπουργική απόφαση τον Ιούνιο του 2011. 
Η εταιρεία σχεδιάζει και υλοποιεί επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια (θερμοπρόσοψη κτιρίου, Η/Μ εγκαταστάσεις και εξοπλισμός, ενεργειακή διαχείριση κ.α), εξασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοδότηση των έργων από τρίτους.
Ώς εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να παρέχει Υπηρεσίες «One-stop-shop» όπως οι εξής:
- Εκτίμηση
- Συμβουλευτική, παροχή τεχνικών συμβουλών και σχεδιασμός
- Οικονομική Διάρθρωση (των επενδύσεων κεφαλαίου) 
- Κατασκευή/ Υλοποίηση και Διαχείριση έργου
- Παρακολούθηση, συντήρηση και διαχείριση κτιρίου
- Διαχείριση ενέργειας και εγκαταστάσεων

Άρθρο του κ. Αρ.Παπαδόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΖΕΒ ΑΕΕΥ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα