Παγκόσμια Κοινοπραξία για φωτοβολταϊκό 8,5WM στη Ρουάντα

Διαβάστηκε από 1642 αναγνώστες -

Η κοινοπραξία βρίσκεται υπό την ηγεσία της Νορβηγικής Scatec Solar και της Ολλανδικής Gigawatt Global Cooperatief, με πρόσθετη χρηματοδότηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία και την Αυστρία.

 

Η Ρουάντα βρίσκεται σε θέση να ανοίξει το δρόμο για νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή, ανακοινώνοντας αυτή την εβδομάδα ότι η εργασίες έχουν ξεκινήσει για μια νέα 8,5MW ηλιακή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στη χώρα.

Το έργο είναι αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας κοινοπραξίας εταιρειών ηλιακής ενέργειας, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίοι μεταξύ τους συγκέντρωσαν ¤23.700.000 για τη χρηματοδότηση του σταθμού.

Οδηγώντας την ανάπτυξη είναι η νορβηγική εταιρεία Scatec Solar και η Gigawatt Global Cooperatief, από την Ολλανδία. Αυτές οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί με το Norfund - το Νορβηγικό Ταμείο Επενδύσεων για αναπτυσσόμενες χώρες - την ολλανδική Τράπεζα Ανάπτυξης και το Ταμείο Αναδυόμενων Υποδομών Αφρικής (EAIF). Και οι τρεις φορείς έχουν παράσχει χρηματοδότηση για το έργο, με πρόσθετες επενδύσεις μέσω κυβερνητικών πρωτοβουλιών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία και την Αυστρία.

Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση θα γίνει η πρώτη ηλιακή εγκατάσταση κλίμακας κοινής ωφελείας της Ανατολικής Αφρικής και, μόλις ολοκληρωθεί, θα παράγει 8% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουάντα. Η κυβέρνηση της Ρουάντα είναι πρόθυμη να επενδύσει πιο σταθερά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει θέσει ως στόχο της την αύξηση κατά πέντε φορές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2017.

Το έργο βρίσκεται 60 χλμ από την πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, σε γη που ανήκει στο Agahozo-Shalom Youth Village (ASYV) – μια εκπαιδευτική, κατοικημένη κοινότητα που δημιουργήθηκε για νέους της Ρουάντα που έμειναν ορφανοί κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994 της χώρας. Η ASYV μισθώνει τη γη και μερικά από τα έσοδα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες δραστηριότητες της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Εκτιμάται ότι μόλις ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα παράγει 16 εκατομμύρια kWh καθαρής ηλιακής ενέργειας ετησίως. Η Αρχή Ενέργειας, Νερού και Υγιεινής της Ρουάντα (EWSA) έχει υπογράψει μια συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 25 ετών για την ενέργεια που θα παράγει η εγκατάσταση. Η ολοκλήρωση και η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της αναμένεται μέχρι το φετινό καλοκαίρι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ