Ελλάδα: Ύφεση στα φωτοβολταϊκά από τον Ιούνιο του 2013

Διαβάστηκε από 1670 αναγνώστες -

Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας, παρέμεινε σχεδόν στάσιμη το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, χωρίς νέες, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις το Δεκέμβρη.

 

Τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν ότι μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2013, συνδέθηκαν με το κεντρικό δίκτυο μόλις 53MW ηλιακής ενέργειας και 9MW φωτοβολταϊκών οροφής, κάτω των 10kW το κάθε ένα. Συγκριτικά, το πρώτο εξάμηνο του Ά13 οι τιμές αυτές ήταν 596MW και 41MW, αντίστοιχα.

Συνολικά, η Ελλάδα έκλεισε το έτος με 2.240MW ηλιακής εγκατεστημένης ισχύος, στην ηπειρωτική χώρα. Ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2013, είχαν εγκατασταθεί ακόμη 148,5MW στα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα έχει κόψει αναδρομικά τα feed-in tariff κατά περίπου 44%, από την 1η Ιουνίου 2013 και εφαρμόζεται σε όλα τα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί από τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Επίσης, εισήχθη ένα μορατόριουμ για τις εγκρίσεις μεγάλων έργων, και φαίνεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των ήδη εγκεκριμένων έργων τώρα να φτάνει στο τέλος του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ