Σε δεύτερο... «πυρετό του χρυσού» η φωτοβολταϊκή αγορά

Διαβάστηκε από 1639 αναγνώστες -

Η τελευταία έκθεση των Αμερικανών αναλυτών της Deutsche Bank, αναφέρεται στην τρέχουσα περίοδο, ως δεύτερη περίοδο «πυρετού του χρυσού», για τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών.

 

Οι Αμερικανοί αναλυτές προβλέπουν μια βάση ζήτησης στα 46GW, για το τρέχον έτος, φτάνοντας και μέχρι τα 56GW, το 2015. Η έκθεση συμφωνεί, περίπου, με την τελευταία αντίστοιχη έκθεση του NPD Solarbuzz, η οποία προέβλεψε τις νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις να φτάνουν τα 49GW για το 2014.

Ωστόσο, η Deutsche Bank σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα για υψηλότερη ζήτηση από την προβλεπόμενη, το 2014, κυρίως λόγω των αγορών-κλειδιά της Kίνας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, όσο αυτές «χτίζουν» όλο και μεγαλύτερο δυναμικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, η βάση της ζήτησης το 2014 προβλέπεται στα 12GW, από 8 του 2013, στην Κίνα και στα 8GW, από τα 7 του 2013, στην Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ, η Τρίτη μεγαλύτερη αγορά, αναμένεται να σημειώσεις αύξηση σε περίπου 8GW το 2014, από τα 6 του 2013. Παρά την ύφεση την οποία έχει σημειώσει τελευταία, η Ευρώπη αναμένεται να αντιπροσωπεύσει μεταξύ 7-8GW της ζήτησης για το 2014.

Οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά, με περίπου 12-13GW της ζήτησης, κυρίως από την Ινδία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν το 1GW η κάθε μια.

Ωστόσο, παρά την αισιόδοξη ανάλυση της Deutsche Bank, μπορεί να υποτιμάται η δυναμική της ζήτησης σε ορισμένες σημαντικές αγορές, όπως αυτή ρου Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, η ζήτηση της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να φτάσει τα 1,1GW το 2014 και να αυξηθεί ως τα 1,3GW το 2015.

Η Deutsche Bank σημείωσε, επίσης, ότι τα φωτοβολταϊκά, ήταν ήδη ανταγωνιστικά, χωρίς επιδοτήσεις, σε τουλάχιστον 19 αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να επιτευχθεί ισοτιμία δικτύου σε περισσότερες αγορές το 2014, καθώς το ισοζύγιο του συστήματος τιμών συνεχίζει να μειώνεται, παρά την επιβράδυνση στις μειώσεις του κόστους ανά βατ.

Σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών της κατάντη αγοράς, αποκτώντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος και τις ευνοϊκές συνθήκες πολιτικής σε βασικές αγορές, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, η αγορά των φωτοβολταϊκών, επομένως, ανθεί, καταλήγει η έκθεση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ