ΗΠΑ: Η τρίτη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών το 2014

Διαβάστηκε από 1617 αναγνώστες -

Νέα δεδομένα από το NPD Solarbuzz υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία της αμερικανικής αγοράς ηλιακής ενέργειας και την άνθηση της μεγάλης κλίμακας στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

 

Η αμερικανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, το επόμενο έτος, με αυξανόμενη όρεξη για φωτοβολταϊκά να σπρώχνει τη χώρα σε προγραμματισμένα έργα 43 GW, διαπιστώνει η τελευταία έκθεση «United States Deal Tracker» από το NPD Solarbuzz.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 7% σε διάστημα 12 μηνών και σημαίνει ότι το 2014 θα δούμε τις ΗΠΑ να γίνονται η τρίτη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ακριβώς πίσω από την Κίνα και την Ιαπωνία. Προηγουμένως, διαπιστώνει η έκθεση, αγωγός φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ κυριαρχήθηκε από έργα 100MW και άνω, ενώ η τρέχουσα και η μελλοντική ανάπτυξη οδηγείται από μικρότερα έργα, λιγότερο από 30 MW σε μέγεθος.

Ο Michael Barker, ανώτερος αναλυτής του NPD Solarbuzz δήλωσε: «Η αύξηση των νέων ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων που προγραμματίζονται ή είναι υπό κατασκευή, αποτελούν την κινητήρια δύναμη για διψήφιο αριθμό ετήσιων προβλέψεων για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας άνω των 20MW, εξακολουθούν να κυριαρχούν τον αγωγό, από την άποψη της εγκατεστημένης ισχύος, και ενισχύονται από το κράτος με βάση εντολές χαρτοφυλακίου για τις ΑΠΕ. Έργα όλων των μεγεθών γίνονται όλο και πιο βιώσιμα, λόγω της πτώσης των τιμών στον τομέα των ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων κατά το παρελθόν έτος».

Περισσότερα από τα μισά - 63,1% - των 43GW φωτοβολταϊκών έργων σε εξέλιξη σήμερα, χαρακτηρίζονται ως «προγραμματισμένα», με 23,9% στο στάδιο του προσχεδιασμού και 8,5% στο στάδιο της εγκατάστασης. Η μετάβαση από τα στάδια της ανάπτυξης - από τον προσχεδιασμό μέχρι την κατάσταση εγκατάστασης - έχει προχωρήσει ταχύρυθμα σε πολλούς σχεδιαστές, που οφείλεται σε μια προθεσμία ως το 2017, για τη χορήγηση Φορολογικών Ελαφρύνσεων Επενδύσεων (ITC) της τάξης του 30%.

Σύμφωνα με το NPD Solarbuzz, η προθεσμία αυτή αποτελεί καταλύτης για μια ευρύτερη όρεξη για μικρότερα έργα φωτοβολταϊκών, που μπορούν να ολοκληρωθούν σε μικρότερους χρόνους. «Με μόλις τρία χρόνια να απομένουν μέχρι την πλήρη υποχώρηση του ποσοστού κινήτρων φορολογικής ελάφρυνσης, οι σχεδιαστές ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων στις ΗΠΑ σχεδιάζουν τώρα να ολοκληρώσουν τα έργα τους, ή να έχουν ολοκληρώσει ένα σημαντικό ποσοστό, πριν από την προθεσμία του 2017», δήλωσε η αναλυτής του NPD Solarbuzz, Christine Beadle.

Έργα δυναμικότητας κάτω των 30 MW έχουν εξελιχθεί κατά τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας αύξηση 33%, μετρώντας περίπου 2.100, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του συνόλου του αγωγού φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ.

Στο άνω άκρο, τα δέκα μεγαλύτερα έργα φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύσουν περισσότερο από 5 GW ηλιακής ικανότητας για τα επόμενα τρία χρόνια, τα οποία περιλαμβάνουν τα έργα Mount Signal Solar, Copper Mountain και Calexico.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ