IHS: αλλαγή «ρότας» στην αγορά φωτοβολταϊκών

Διαβάστηκε από 1389 αναγνώστες -

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, αρκετές κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών έχουν δημοσιεύσει θετικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

 

Οι Jinko Solar, Trina Solar, Yingli και Canadian Solar αύξησαν τις πωλήσεις και τον κύκλο εργασιών τους κατά τη διάρκεια τους δευτέρου τριμήνου. Για τον Stefan de Haan, αναλυτή στο ινστιτούτο έρευνας αγοράς IHS, η εξέλιξη αυτή δεν είναι απλά μια αναλαμπή: «Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σηματοδότησε το σημείο καμπής για τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών μονάδων και την επιστροφή στην κερδοφορία - όπως αναμενόταν».

Ο De Haan είχε προβλέψει την ανοδική αυτή τάση, λόγω της ταχείας ανάπτυξης που έχουν δει οι εταιρείες αυτές σε αγορές όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και οι ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των τιμών. Κατά τη γνώμη του, οι εν εξελίξει έρευνες αντιντάμπινγκ στην ΕΕ ενίσχυσαν την τάση με αυτούς τους κορυφαίους Κινέζους κατασκευαστές, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να προχωρήσουν προς τα κάτω, στους πελάτες, και οι Ευρωπαίοι πελάτες αύξησαν τις παραγγελίες για συσσώρευση μονάδων πριν την εισαγωγή των δασμών. Η έρευνα αντιντάμπινγκ οδήγησε, επίσης, τους Κινέζους πωλητές να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για να διεισδύσουν στις αναδυόμενες αγορές και έτσι μπορεί να επωφεληθούν και μακροπρόθεσμα.

Οι προοπτικές του εμπειρογνώμονα για το μέλλον είναι θετικές: «Η ανάκαμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 δεν θα είναι βραχύβια: Προβλέπουμε ότι οι κυριότεροι προμηθευτές θα κινηθούν ακόμα καλύτερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, με τα περιθώρια μικτού κέρδους του συνόλου της βιομηχανίας κατασκευής μονάδων c-Si να φτάνουν το 5-10%, βελτίωση σε σχέση με το 2,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2013».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ