ΣΕΦ: Η ανάπτυξη των φ/β πολεμά ανεργία και ακριβό ρεύμα

Διαβάστηκε από 1474 αναγνώστες -

Χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας θα αποφέρει η περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με το ΣΕΦ.

 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας με τίτλο «Η επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη διείσδυσή τους στα ηλεκτρικά δίκτυα», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών στις 4 Ιουλίου 2013. 

Δεδομένου ότι η τιμή πώλησης της παραγόμενης απ αυτά ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, τα νέα φωτοβολταϊκά, όχι μόνο δε θα επιβαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ που διατηρεί ο ΛΑΓΗΕ, αλλά θα οδηγούν και σε χαμηλότερο κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα και σε χαμηλότερους λογαριασμούς για τους τελικούς καταναλωτές. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του Συνδέσμου, η οποία παρουσιάστηκε στην ημερίδα. 

Παράλληλα, ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επεσήμαναν τα οφέλη από τη μέχρι τώρα διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα, αφού χάρη στα φωτοβολταϊκά έχει εξομαλυνθεί η μεσημεριανή αιχμή ζήτησης και έχει αποφευχθεί το ενδεχόμενο black out. Οι ομιλητές παρουσίασαν σειρά τεχνικών λύσεων που επιτρέπουν την πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στα ηλεκτρικά δίκτυα. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν τόσο σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό του ΣΕΦ, όσο και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα PV GRID. 

Αίτημα του ΣΕΦ είναι να υπάρξει άμεσα άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων και αναθεώρηση του εθνικού στόχου για τα φωτοβολταϊκά ως το 2020. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα ωφεληθούν οι καταναλωτές, θα προστατευτεί το περιβάλλον και θα ενδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

 Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του IEEE Power & Energy Society και του ευρωπαικού προγράμματος PVGRID στο οποίο συμμετέχει ο ΣΕΦ εκπροσωπώντας την Ελλάδα. 


Στοιχεία για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

 - Μόνο το 2013, επενδύθηκε στα ελληνικά φωτοβολταϊκά 1,5 δις ευρώ

- Αντίστοιχο ποσό επενδύθηκε και πέρσι. Συνολικά, την τελευταία πενταετία, επενδύθηκαν 4,5 δις ευρώ 

- Οι επενδύσεις αυτές δημιούργησαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 13.500 εταιρίες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους

- Τα φωτοβολταϊκά θα καλύψουν το 2014 το 6% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια

 - Τουλάχιστον το 40% των υλικών, υπηρεσιών και εξοπλισμού έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία, διότι παράγεται στην Ελλάδα και παρέχεται από Έλληνες εργαζόμενους

- Ο κλάδος συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή ασφάλεια, στη δημοκρατία μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής, στην καινοτομία, στα δημόσια έσοδα και την ανάπτυξη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ